2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Atılgan İletişim
MAKALE #20875 © Yazan Psk.Ezgi SÖNMEZ | Yayın Ekim 2019 | 2,670 Okuyucu
ATILGAN (GİRİŞKEN) İLETİŞİM

İnsan sosyal bir varlıktır ve iletişim kurmaya ihtiyaç duyar. İletişim, kişiler arasında haber, bilgi, düşünce ve duyguların aktarımıdır. Sağlıklı iletişim kurulması, toplumsal yaşamın bir parçası olan bireyin ihtiyaçlarının giderilmesinde, mutlu bir yaşam sürebilmesinde temeldir. İletişim kazaları ise çoğu zaman ilişkilerimizi olumsuz etkiler. İletişim kazalarının yaşanmaması için, atılgan iletişim kurabilmek gerekir.
İletişim becerileri kazanılabilir, insan kırmadan dökmeden duygu ve düşüncelerini ifade etmeyi öğrenebilir.

Kendi duygu, düşünce ve isteklerinizi ifade ederken izleyebileceğiniz 4 yol vardır:

Pasif (Çekingen) İletişim

Başkalarına uyum sağlama, herkesi memnun etmeye çalışma veya fikirlerinin önemsenmeyebileceği düşüncesiyle duygu, düşünce ve istekleri ifade etmemektir. Pasif iletişim kuran bir kişi, duygu ve düşüncelerini geri planda tutar. Haklarının çiğnenmesine, sınırlarının ihlal edilmesine sessiz kalır. İstemediği durumlarla karşı karşıya kaldığında durumu istemese de kabullenir. “Hayır” demekte zorlanır. Kendi isteğini belirtmekte zorlanır.

Agresif (Saldırgan) İletişim


Kendi duygu, düşünce ve isteklerini diğer kişilere dayatmak, onları kabul etmeye zorlamaktır. Agresif iletişim kuranlar sadece kendi istek ve ihtiyaçlarına odaklanırlar. Yargılayıcı, suçlayıcı, küçümseyen bir iletişim şeklidir. Yapıcı olmaktan ziyade yıkıcıdır. Anlaşmaya ve uzlaşmaya açık değildir.

Pasif Agresif İletişim

Pasif agresif iletişim kuran kişiler, duygu, düşünce ve isteklerini doğrudan değil de, dolaylı olarak ifade eder. Problemi doğrudan ifade etmek ve çözüm aramak yerine küser, somurtur, ya da gizliden gizliye intikam arayışına girer.

Atılgan (Girişken) İletişim

Atılgan iletişim kuran insanlar, duygu ve düşüncelerini diğer insanların kalbini kırmadan dökmeden, incitmeden, karşıdaki kişinin hakkını çiğnemeden ifade eder. İlişkide eşitliği sağlamaya çalışır. Kendi haklarının çiğnenmesine, sınırlarının ihlal edilmesine izin vermediği gibi, iletişim içinde bulunduğu kişinin de sınırlarına ve haklarına saygılı olur. Saldırganca davranmaz. Suçlayıcı bir dil kullanmaz. Etiketlemez, davranışları genellemez.


Açık, net, dürüst ve dolaysızdır. Kendisine uygun gelmeyen istek ve davranışlara uygun bir dille “hayır” der. İletişim içinde bulunduğu insanları anlamaya çalışır.
Diğer insanları da konuşmaya davet eder: “senin bu konudaki fikrin ne?”
İş birliğine, anlaşmaya ve uzlaşmaya açıktır. Ses tonu yüksek veya düşük değildir.
Yapıcıdır. Çözüme yöneliktir. Samimidir.

Pasif iletişim kurduğumuzda, yani kendimizi ifade etmediğimizde sınırlarımız ihlal edilir, isteklerimiz yerine gelmez, ilişkilerimizden doyum alamayız. Kendimizi ifade edemediğimiz için duygularımıza karşılık bulamayız. Agresif olduğumuzda ilişkilerimize düşmanlık girer, çatışmalar sık yaşanır ve çözüme ulaşamıyız. Pasif agresif davranışlarımız hem kendimizi doğrudan ifade edemediğimiz için anlaşılmamamıza neden olur hem de iletişim içinde olduğumuz kişilere suçluluk gibi duygular hissettirerek zarar verir.



Atılgan iletişim ise yapıcıdır. Anlaşılırdır. Hem duygu, düşünce ve isteklerimizi ifade edebildiğimiz için doyuma ulaşırız, hem de var olan problemleri karşıdakini incitmeden çözebiliriz.


Örnek Durum 1:

Durum
Ayşe mağazadan bir kazak satın aldı. Eve gelip kazağı denediğinde defolu olduğunu fark etti.
Pasif
Hiçbir şey yapmaz. Kazağı çöpe atıp ve kendi kendine homurdanır.
Agresif
Mağazaya gidip, “al bunu kendin giy, nasıl ürün satıyorsunuz, bir daha sizden bir şey almayacağım” der ve kazağı fırlatıp atar.
Pasif Agresif
Mağazaya gitmez ama internetten mağaza ile ilgili olumsuz yorum bırakır.
Atılgan
Mağazaya gider, sakince “ben bu ürünü cumartesi günü satın almıştım. Fark edememişsiniz muhakkak, ama bu ürünün şurasında defo var. Lütfen bu ürünü değiştirelim.” diyerek ürünü değiştirmek istediğini belirtir.


Örnek Durum 2:

Durum
Ali trafikte seyrederken bir araba arkasından vurdu.
Pasif
“Tamam kardeşim bütün suç benim” der.
Agresif
“Kör müsün? Önüne baksana! Ehliyeti nereden aldın sen!” der.
Pasif Agresif
Fark ettirmeden arabayı çizer
Atılgan
“Geçmiş olsun bir şeyiniz var mı? ” deyip tutanakları birlikte hazırlamaya karar verir.


Örnek Durum 3:


Durum
Elif’in arkadaşları buluştular ancak onu davet etmediler.
Pasif
Hiçbir şey söylemez, kendi kendine üzülür ve öfkelenir.
Agresif
“Siz nasıl arkadaşsınız? Bana hiç mi değer vermiyorsunuz? Bir daha sizinle görüşmeyeceğim.” der ve ilişkilerini zedeler.
Pasif Agresif
Bir şey söylemez ama görüştüklerinde trip atar, somurtur. Neden somurttuğunu soranlara imalı şekilde surat asar.
Atılgan
“Arkadaşlar geçtiğimiz haftaki buluşmaya beni davet etmemeniz beni biraz üzdü.” diyerek neden davet etmediklerini anlamaya çalışır.



Örnek Durum 4:


Durum
Ahmet’in iş arkadaşı, iş yerinde bir şey anlatırken sürekli Ahmet’in sözünü kesiyor.
Pasif
İş arkadaşının bu davranışını görmezden gelir, için için öfkelense de.
Agresif
“Bir izin ver de konuşmamı bitireyim. Bu kadar saygısızlık olmaz ama.”
Pasif Agresif
Konuşmasına devam eder ancak mutsuzluğunu gösterecek şekilde bir yüz ifadesi takınır.
Atılgan
“Paylaşımların ve eklemek istediklerin önemli tabii ki ama, önce ben sözümü bitirebilir miyim, bölündüğümde dikkatim dağılıyor.” diyerek izin ister.


Örnek Durum 5:



Durum
Serhat’ın sevgilisi onu aramıyor, hatrını sormuyor.
Pasif
Hiçbir şey yokmuş gibi davranır. İçten içe üzülür.
Agresif
“Sen ne biçim sevgilisin! İnsan merak etmez mi hiç? Bu kadar ilgisiz bir insan görmedim ben!”
Pasif Agresif
Trip atar, kısa yanıtlar verir.
Atılgan
“Hayatım bu aralar beni pek aramıyorsun. Bir sorun mu var? Yoğun olduğunu biliyorum ama benim seninle daha yakın olmaya, zaman geçirmeye ve konuşmaya ihtiyacım var.” der.

Örnek Durum 6:


Durum
Serpil işyerinde koridorda yürüyordu, iş arkadaşı yanından “günaydın” demeden, selamlamadan geçti.
Pasif
İçten içe üzülür ama bir şey yapmaz.
Agresif
Beni görmezden geliyor diye düşünür. Fırsat bulduğunda “sen de bu aralar pek bir havalısın, ne o öyle selamsız geçmeler filan” der.
Pasif Agresif
Somurtur, trip atar. Küser.
Atılgan
“Arkadaşım geçen gün yanımdan geçtin ama selam vermedin, dalgındın sanırım, senin için endişelendim. Bir problemin mi var?” der.

İlişkilerinizde daha yüksek doyuma ulaşmak için duygu, düşünce ve isteklerinizi sakince, açık, net, doğrudan, iletişim içinde bulunduğunuz kişi veya kişilerin haklarına da saygı göstererek ifade etmeniz önem taşır. Göz teması kurmanız, anlatımınızı jest ve mimiklerinizle zenginleştirmeniz, karşıdaki kişinin duygularına, düşüncelerine ve isteklerine de kendinizinkiler kadar değer vermeniz, onları dinlemeniz ve anlamaya, empati kurmaya çalışmanız sizi iletişim konusunda daha da başarılı yapacaktır.

Sizin iletişim tarzınız hangisi?


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Atılgan İletişim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ezgi SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ezgi SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ezgi SÖNMEZ Fotoğraf
Psk.Ezgi SÖNMEZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ezgi SÖNMEZ'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Atılgan İletişim' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Emdr Nedir? Ocak 2024
► Bağlanma Kuramı Ocak 2024
► Kaçan Kovalanır mı? Ocak 2024
◊ Psikoloğun Bir Günü Ağustos 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:03
Top