2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyeti Vücut Tipinize Göre Yapın !
MAKALE #20914 © Yazan Dyt.Neslihan AKTEPE | Yayın Kasım 2019 | 1,751 Okuyucu
Diyeti Vücut Tipinize Göre Yapın !
“Vücut şeklinizin yüzde 40’ı genetik mirastır” ama genetiğiniz kaderiniz değildir. Ailenizin tek kilolu olmayan kişisi siz olabilirsiniz.
Vücut tiplerini 4 başlık da toplayabiliriz
1-Elma tipi
2-Armut tipi
3-Ters piramit tipi
4-Kum saati tipi

1-Elma Tipi ( Android )
Vücudun özellikle karın ve göğüs bölgesinde kilo artışı olur. Sağlık açısından en tehlikeli olanıdır. Nedeni ise ; elma tipi yağlanmada yağ hücrelerinin büyük ve iç organlara yakın olmasıdır. Bu nedenle kalp-damar , diyabet, insülin direnci, safra kesesi ,karaciğer yağlanması vb hastalıklara karşı risk artar.


Elma tipi yağlanma da belirli aralıklar ile kan değerlerinize baktırmanız ve diyetisyeniniz tarafından bel çevrenizi ölçtürmeniz gerekmektedir. Kadınlarda bel çevresi 88 cm, erkeklerde ise 102 cm altında olmalıdır.


Elma tipi yağlanması olanlar ne yemelidir ;


Düşük glisemik indeksli dediğimiz kan şekerini yavaş yükselten gıdaların tüketimi arttırılmalıdır. Bol miktarda sebze-meyve tüketimi, yağsız portein grupları ve kaliteli yağlar bu grup da yer almalıdır. Alkol tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir.
Egzersiz olarak : yüzme ,bisiklet ve kardiyo doğru seçimler olacaktır.

2-Armut Tipi ( jinoid )


İncecik bir bel ve buna karşılık kalçada yağlanma fazladır. Türk kadın tipini simgeler. Elma tipi yağlanmaya göre sağlık açısından riskli değildir. Kadınlarda oluşturduğu en büyük sorun dolaşım bozuklukları ve selülittir. Armut tipi olan kadınlarda genellikle östrojen fazladır.



Armut tipi ne yemeli ;


Yüksek lif ve posa içeren sebze-meyveler, düşük yağ içeren süt ve ürünleri, tamamen yağsız etler, yulaf, müsli beslenmede yer almalıdır. Yüksek östrojen içeren soya, keten tohumu, adaçayı, maydanoz, yağ ve şeker kullanımı olabildiğince kısıtlanmalıdır.
Egzersiz olarak ;koşmak doğru seçim olurken, çok fazla bisiklete binmek ve spinning yapmak vücudun alt kısımlarında kas yapacağı için kaçınmak gereklidir.

3-Ters piramit vücut tipi


İnce bir bel ve kalçaya karşılık geniş omuz ve kollar vardır. Bu tip yağlanması olanlarda genellikle kortizol dediğimiz stres hormonu yüksektir. Kortizol ise insülin hormonunun artmasına ,zincirleme olarak da yağlanmanın artışı ve şekerin hücre içinde depolanamamasına neden olmaktadır. İnsülin artışına bağlı olarak uyku sorunları, sabah yataktan keyifsiz kalkmak, asabiyet, yorgunluk ve halsizlik görülmektedir.


Ters piramit tipi ne yemeli;


En geç 3 saat aralıklar ile beslenmelidir. Bol su tüketmelidir. Özellikle Serotonin salgılatan bitter kakao, fındık, badem, yağsız süt, muz, çilek, orman meyveleri, somon, hindi, keten tohumu, yumurta, tam tahıl ürünleri, kabak çekirdeği ve zeytinyağ tüketilmelidir.


Egzersiz olarak ; ağırlık çalışmak dışında vücudunu fit gösterecek tüm sporları yapabilir.

4-Kum saati tipi


Omuz ve kalça birbirine yakın genişliklerdedir ve ince bir beliniz vardır. Hem fit hem de kum saati tipiniz var ise çok şanslısınız.


Kum saati tipi ne yemeli ;


Çiğ sebze ve meyveler, balık, avokado, kepekli gıdalar, yağsız süt ve ürünleri yiyebilirsiniz. Kötü beslenen kum saati tipinde ödem sıkça rastlandığı için her çay/kahveden önce su içmelidir.


Egzersiz olarak ;Yürümek ve koşmak iyi gelirken, haftada en az 1 gün masaj yaptırmalıdır.

Şikayetçi olduğunuz vücut tipiniz ne olursa olsun, başarılı bir diyet programı, egzersiz ve yardımcı yöntemler ile mucizevi sonuçlara ulaşabilirsiniz. Unutmamanız gereken ise esas mucizenin siz olduğudur.


Sağlıklı ve fit kalın
Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyeti Vücut Tipinize Göre Yapın !" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Neslihan AKTEPE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Neslihan AKTEPE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Neslihan AKTEPE Fotoğraf
Dyt.Neslihan AKTEPE
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Neslihan AKTEPE'nin Yazıları
► Obezite ve Vücut Yağ Oranı Dyt.Sinan YILDIZ
► Vücut Saatimiz Yani Bıyoritmimiz Dyt.Serpil TARMAN
► Vücut Saati (Biyolojik Saat) Dyt.Elvan ODABAŞI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diyeti Vücut Tipinize Göre Yapın !' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Frutaryen Diyet Nedir Ocak 2020
◊ Aşk Tadında Diyet Ocak 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:02
Top