2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Glutensiz Beslenme Kalp Hastalığı Riskini Arttırabilir
MAKALE #20916 © Yazan Dyt.Neslihan AKTEPE | Yayın Kasım 2019 | 2,418 Okuyucu
GLUTENSİZ BESLENME KALP HASTALIĞI RİSKİNİ ARTTIRABİLİR

Çölyak hastalarında, buğday, arpa ve çavdarın içinde bulunan gluten adlı protein türevi bağırsaklarda tahribat yaparak besinlerin sindirimini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle Çölyak hastalarının glutensiz beslenmeleri önerilmektedir.


Normal şartlarda glutensiz beslenme, çölyak hastaları ve gluten intoleransı olanlar için önerilmesi gerekirken, son yıllarda zayıflama başta olmak üzere başka birçok hastalıkta da popüler hale gelmiştir. “ Glutensiz beslenme “ “ glüten free “ terimleri bile “ trendy diyet “ akımları içinde 1.sırada yer almaktadır.



Gluten intoleransı olanlar da ; sindirim problemleri, yorgunluk, baş dönmesi ve baş ağrısı, duygu durum bozuklukları, eklemlerde şişkinlik ve ağrı ile egzama vb. belirtiler görülmektedir. Bazı testler ile de gluten intoleransı ortaya çıkartılabilmektedir.



Glutensiz hazırlanan diyet programında ; et, süt ürünleri, meyve ve sebzeler, mısır unu, patates ve pirinçten yapılan gıdalara yer verilebilir . Ancak buğday, arpa ve çavdar içeren gıdalar , soslar, pasta ve türevleri, kurabiyeler, hamur işleri, bisküviler, et suyu sosları, ekmekler, makarnalar, kahvaltılık gevrekler, malttan (bira ve viski ) uzak durmaları gerektiği önemle belirtilmelidir .


Şu anda tüm dünyada ve ülkemizde glutensiz besinlere kafe ve marketlerde çok kolay ulaşılabilmektedir.


İngiliz Tıp Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre “ çölyak hastası olmadığınız halde gluteni diyetinizden çıkartmak size bir fayda sağlamayacaktır. Hatta ve hatta zarar bile verebilir !!! “ şeklindedir.


Sonuçları yeni yayınlanan 25 yıl takipli bu araştırmada, 110.000 den fazla kadın ve erkeğin beslenme alışkanlıkları değerlendirildiğinde tam tahılları tüketmeyerek “ GLUTENİ TAMAMEN HAYATINDAN ÇIKARAN ” kişilerde, kalp hastalıkları riski artmıştır.
Nedeni ise ; tam tahılların gluten dışında posa, vitamin, mineral gibi önemli besin öğeleri içinde iyi bir kaynak olması olarak açıklanmış ve diyette bu besin öğelerinin yetersiz kalmasının kalp hastalıkları riskini arttırdığı belirtilmiştir.


Sağlıklı beslenmede değişmeyen altın kural ; çölyak hastaları dışındaki bireylerin yeterli ve dengeli beslenerek , besin çeşitliliğine özen göstermeleri gerektiğidir.


Sağlıklı beslenmenin en önemli halkaları olan egzersizi ve uykuyu da unutmamak gerekir. Dünya Sağlık Örgütü haftalık en az 150 dakika egzersiz yapmayı veya günlük 10.000 adım atarak aktif olmayı önermektedir. Açık havada müzik dinleyerek yapacağınız yürüyüş, hem bedeninizi, hem de ruhunuzu şifalandıracaktır. Düzenli ve kaliteli 7 saatlik uyku ile salgılanan melatonin hormonu sizi fazla kilolu olmaktan da koruyabilir.

Çölyak hastaları için evde pratik hazırlanabilecek glutensiz tarifler ;
Kara buğday unlu ekmek ;
1 yumurta
1 türk kahvesi fincanı zeytin yağ
3 çorba kaşığı yoğurt
1/2kabartma tozu
Limon ve bir çimdik tuzu çırpın ve alabildiği kadar kavrulmamış kara buğday unu ekleyin. Karışıma eliniz ile küçük şekiller vererek 180 derecelik fırında ekmek dokusu alana kadar pişirin
Kara buğday unlu biscotti ;
2 yumurta
1 avuç az kırılmış çiğ fındık
1 avuç kuru siyah üzüm
3 adet doğranmış kuru incir
Toz tarçın
Az kabartma tozunu ilave ederek karışımı çırpın ve alabildiği kadar kavrulmamış kara buğday unu ilave edin. Hamurunuzu önce 180 derecede 20 dakika pişirin, soğuduğunda ince ince dilimleyin ve ardından tekrar 150 derecede 15 dakika pişirin.

Sağlıklı ve fit kalın
Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe

KAYNAK ; Lebwohl B Cao Y, Zong G, et al, Long term glüten consumption in adults without celiac disease and risk of coronary heart disease : prospective cohort study. BMJ 2017; 357. doi: https://doi.org/10.1136/bmj.j1892
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Glutensiz Beslenme Kalp Hastalığı Riskini Arttırabilir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Neslihan AKTEPE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Neslihan AKTEPE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Neslihan AKTEPE Fotoğraf
Dyt.Neslihan AKTEPE
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Neslihan AKTEPE'nin Yazıları
► Kalp Sağlığı ve Beslenme Dyt.Merve KAYALI
► Kalp Hastalıklarında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Kalp Sağlığı, Kolesterol ve Beslenme Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Glutensiz Beslenme Kalp Hastalığı Riskini Arttırabilir' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Frutaryen Diyet Nedir Ocak 2020
◊ Aşk Tadında Diyet Ocak 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:36
Top