2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



‘’bilmemek, Bilmediğini de Bilmemek’’ – Dunning Kruger Sendromu
MAKALE #20929 © Yazan Psk.Burçin KOYUNCU | Yayın Kasım 2019 | 2,350 Okuyucu
Halk dilinde ‘cahil cesareti ‘ olarak da bilinen Dunning Kruger Sendromu ismini araştırma yapan kişilerden almıştır. Bu sendrom üzerine araştırma yapan Dunning ve Kruger adlı araştırmacılar, elde ettikleri bulgular ve teoriler neticesinde 2000 yılında Nobel Ödülü kazanarak tarihe geçmişlerdir. Takdire şayan bir çalışma.. Teorileri özetle, “cehalet, gerçek bilginin aksine, bireyin kendine olan güvenini artırır” diyor.

Atalarımızdan gelen tespitlerin bilimsel çalışmayla açıklık getirilmesi sevindirici. Gündelik hayatta sıklıkla karşılaştığımız ve bir türlü anlam veremediğimiz kişileri anlatıyor bu sendrom. Çoğu zaman hiçbir şey bilmediğini düşündüğünüz ama çok yüksek mevkilere gelen kişilerle tanışmışsınızdır. Ya da “bilmiyorum” sözcüğü lugatında yer almayan arkadaşlarınız olmuştur. Hatta bu tip kişiler bilgi ve yeteneği üstün olan kişileri işe alacak konuma gelmişlerdir. Dunning Kruger Sendromu tam olarak bu tip insanların yükselişini açıklar.

Bilgili kişilerin kendini belli edememesi, bu durumu daha belirgin hale getiriyor aslında. Çünkü çok bilgiye sahip olsalar da bunu dile getiremeyen ve alçak gönüllük yapan birçok insan var. Bu bireyler kendini değerlendirme becerisinden yoksun olabiliyorlar. Kişinin kendi bilgisini değerlendirememesi, daha geri planda kalmasına ve hak ettikleri yerde olmamasına sebep oluyor. Bu nedenle de bilgisi olmadığı halde kendini öven, her işte kendini ön plana atan, mesleki açıdan yeterli olduğunu düşünen kişiler eksikliklerini, bu metotlar ile artıya dönüştürüyor ve başarılı pozisyonlara gelebiliyorlar.


Bu nedenle Dunning Kruger Sendromu sadece etrafımızdaki kişilerde görüp rahatsız olmamız dışında bizlere farklı şeyler de anlatıyor. Yeteneklerimizi ve bilgimizi doğru keşfetme konusunda bizleri teşvik ediyor. Çünkü bazı bireyler kendilerindeki donanımı küçümser veya belli etmeme yoluna giderler. Bu tip bireyler çok bilgisine rağmen cesaretsizken, az donanıma sahip bireyler daha büyük cesaretle hareket edebiliyorlar.

Her ne kadar yüksek mevkilerde gördüğümüz Dunning Kruger Sendromuna sahip bireyler bizleri özendirse de, sağlıklı değildir. Çünkü bireyler bilgi ve yetenekleri ölçüsünde cesur olabilmelidirler. Ne daha az ne daha fazla..

Neden?

Çünkü ‘cahil cesareti sendromu’na sahip bireyler yetkin olmadıkları halde becerilerine aşırı değer biçme eğilimindedirler. Bu nedenle potansiyellerinin üzerinde girişimlerde bulunurlar. Bu da diğer insanlara zarar verebilir. Örneğin; sağlık alanında bu sendroma sahip olan bir birey bilgisinin yetmediği bir uygulamayı gerçekleştirdiğinde kişilerin sağlıklarıyla oynuyor demektir.


Unutmamak gerekir ki bizi başarılı yapan şey sadece cesaret değil gerçekçi bir cesarettir. Gerçek kimliğimiz ve donanımımız çerçevesinde cesur olmak bizleri hem başarılı hem de verimli yapar.

Ergenlik evresinde kimlik tanımı çok fazla olmadığı için bu sendromun özellikleri görülebilir. Ergen neyi bilmediğini bilmez. Farkında değildir. Bu sebeple de fazla cesurdur. Dönemsel olarak bakınca kendini tanıma evresi tamamlanmamış bir bireyin bu durumu normaldir. Fakat yetişkin bireylerde bu sendroma sahip olmak sağlıklı bir durum görünmüyor.

Peki bu tip bireyleri nasıl tanırız?

-Her şeyi en iyi kendilerinin bildiklerini iddia ederler.
-Hakkında hiçbir fikri olmayan, öngöremediği olaylar karşısında bile sanki bu olayı yıllar öncesinden görmüş gibi davranmayı severler.
-Başarısız olması halinde, başarısızlığını hiç yaşanmamış hale getirmeye çalışır.
-Kendi doğrularının, düşünce ve eylemlerinin doğruluğuna kati olarak inanırlar.
-Herkesin gördüğü, şahit olduğu bir şeyi inkar edebilir, mesele sizi buna inandırabilmektir.

Dunning Kruger Sendromu çözümsüz değildir. Eğer bu yetkin olmayan insanlar becerilerini geliştirmek üzere eğitilirlerse, geçmişteki eksikliklerini fark edip kabul edebilmektedirler. Bu nedenle kendini keşfetme ve gerçekçi bir cesaret için de gerekli olduğunda uzman desteği alınması önemli ve gereklidir

Psk. Burçin Koyuncu
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"‘’bilmemek, Bilmediğini de Bilmemek’’ – Dunning Kruger Sendromu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burçin KOYUNCU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burçin KOYUNCU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burçin KOYUNCU'nun Yazıları
► Dunning Kruger Sendromu Psk.Damla KANKAYA
► 2 Yaş Sendromu Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► 2 Yaş Sendromu Psk.Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ
► 2 Yaş Sendromu Var Mı, Yok mu? Psk.Ramazan ŞİMŞEK
► Down Sendromu Psk.Esra AYVALI ÇETİN
► 2 Yaş Sendromu Psk.Tülin AKYÜREK ÇİZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında '‘’bilmemek, Bilmediğini de Bilmemek’’ – Dunning Kruger Sendromu' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:11
Top