2007'den Bugüne 92,770 Tavsiye, 28,308 Uzman ve 20,056 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Verimli Ders Çalışma Teknikleri
MAKALE #20934 © Yazan Psk.Dnş.Galip ŞAHİN | Yayın Aralık 2019 | 4,697 Okuyucu
Sınavlara Hazırlanan Öğrenci ve Velilerimiz Nelere Dikkat Etmeli?

“DERS ÇALIŞMA DAVRANIŞLARININ DÜZENLENMEİ/VERİMLİ DERS ÇALIŞMA.”

yazılı sınavlarından ve merkezi sınavlardan iyi puanlar alabilmek için ders çalışma davanışlarını düzenleyerekhayalini kurduğumuz hedefleri gerçekleştirebiliriz.

8. ve 12.sınıf öğrencieri başarılarını en üst seviyeye taşımaları için Etkin Ders Çalışma tekniklerini verimli biçimde kullanarak sınava hazırlanmalıdırlar.

Bu süreçte neler yapmalıyız;

HEDEF BELİRLEME: Mutlaka hedefinizi ve hedefe ulaşmak için önceliklerinizi belirleyiniz. Neler yaparsanız hedefinizi gerçekleştirirsiniz? Neden ders çalışıyorum? sorularını cevaplayın ve hedefinizi gerçekleştirmek için uygun bir çalışma programı hazırlayın.

“Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar fayda etmez"

(Bu hedef için neler yapabilirim?)

Fen lisesinde/ Boğaziçi Üniversitesinde okumak istiyorum. (Nasıl çalışırsam hedefimi gerçekleştirebilirim?)
Nasıl bir yaşam istiyorum?
İstediğim yaşama ulaşmak için nasıl bir yol izlemeliyim?
Hangi yönlerimi geliştirmeliyim?
Engellerim neler? Bu engellerle nasıl başa çıkabilirim?

HEDEFLERİNİZİ BELİRLERSENİZ…

• Daha istekli ders çalışırsınız. Ders çalışmak sıkıcı olmaz.
• Ders çalışmak anlam kazanır.
• Odaklanarak ders çalışırsınız.
• Hedefinizi gerçekleştirmek için planlı çalışmaya başlarsınız.
• Uygulayamadığınız plan ve programlar yapmaktan kurtulmuş olursunuz.
• Gelecek için planlarınız oluşur.

DERS ÇALIŞMAK
Görev İse Hedef İse
Yapmak zorunda olduğunuz için yaparsınız İstediğiniz için yaparsınız
İstediğiniz zaman yaparsınız. Ders çalışmayı erteleyebilirsiniz. Ders çalışmayı geciktirmezsiniz.
TV. Seyretmek, gezmek, vb. etkinlikler arasında bir faaliyet gibi görürsünüz. Ders çalışmayı önemli bulursunuz.
Çalışmanın önemini kavrayamazsınız. Çalışmanız gerektiğine inanırsınız.
Bir türlü verimli çalışmayı başaramazsınız. Verimli ders çalışırsınız.
Ders çalışırken dikkatiniz dağılmaya başlar. Ders çalışmaya odaklanırsınız. Dikkatiniz dağılsa bile tekrar dikkatinizi toplamakta güçlük çekmezsiniz.



Ders Programım Nasıl Olmalı?

• Sana ait olmalı! Kişiye özgü hazırlanan programın veriminin daha fazla olduğunu unutma! Standart hazırlanmış bir program senin için verimli olmayabilir.
• Çalışma süreleri okul ve dershane derslerine göre ayarlanmış olmalı!
• Bir çerçevesi olmalı, çok geniş özelliklerle hazırlanmamış olmalı! Örneğin “matematik” çalışacağım yerine, “olasılık” konusuna çalışacağım diyerek hedefinin daha açık ve net olmasını sağla! O hafta okulda ya da dershanede gördüğün ders konusuna göre çalışacağın konuyu belirle!
• Zorlandığını düşündüğün dersler zihninin en açık olduğu zaman dilimine yazılmalı ve haftalık çalışma ağırlığı daha fazla olmalı
• Önce konu tekrarı, ardından soru çözümü olarak planlanmalı.
• En verimli çalışma aralıklı çalışmadır. Her yeni konuyu çalışmaya başlamadan önce mutlaka mola veriniz. Mola vermeden uzun süre çalışmak ve uzun süre mola vererek çalışmak sakıncalıdır. Çünkü mola vermeden uzun süre çalışırsanız zihniniz yorulur ve dikkatiniz dağılmaya başlar. Derste ya başka şeyler düşünmeye başlarsınız ya da anlamakta zorlanırsınız. Uzun süreli ara vermek de derse dönmenizi zorlaştırır.
• Yazılı olmalı. Odanda asılı durması hedefinin sürekli aklında olmasını sağlayacaktır.•
Kesinlikle uygulanmalı!

OKULDA İYİ BİR BAŞARI ELDE ETMEK İSTİYORSAN BU TEKNİKLERİ HEMEN KULLANMAYA BAŞLA!

• Dinleme: Dersi derste iyi dinleyiniz, anlayamadığınız yerleri öğretmeninize sormaktan çekinmeyiniz. Çünkü sorarak öğrenilen bilgiler kolay kolay unutulmazlar. Öğretmeniniz ders sırasında bu bölüm “çok önemli, busorunun benzeri sınavda çıkabilir, lütfen not alın, sınavda daha önce bu konudan 3 soru çıktı kaçırmayın, dikkat edelim” vb. vurgulamalar kullandığında konuyu odaklanarak dinleyiniz. Ders boyunca anlatılanların ana fikrini bulmaya çalışın. Önemli kısımlar hakkında kısa notlar alın.
• Unutma etkin dinleme sadece öğretmenin anlattıklarını duymak değil, anlatılanları önemli bulmak, kavramak ve değerlendirmek, söylenilenler üzerinde düşünmektir.
• Ödeve Başlamadan Önce evde düzenli tekrarlar yapınız ve öğrenilen konu ile ilgili sorular çözünüz. Yanlışlarınızı kaydederek, doğru çözümü öğreniniz. Evde iken okul ve dershane notlarınızı tekrar ediniz.Uyumadan önce ve sabah uyandıktan sonra 15-20 dak. kadar tekrar yapınız. Yapılan araştırmalara göre özellikle “uyumadan hemen önce yapılan tekrarlar” bellekte daha kalıcı olmaktadır. Öğrenilenlerin yarısının 24 saat içinde, dörtte üçünün de 48 saat içinde unutulduğunu unutmayın!
• Unutmamak için Öğrendiklerinizi başkalarına anlatabilir, öğrenilen konuda kendi kendinize sorular sorabilir, konu ile ilgili konu testleri, deneme sınavları ve soru bankalarından sorular çözebilirsiniz. Ayrıca aynı konuda değişik soru örnekleri çözerek o konuyu öğrenmiş olursunuz.
Etkin Okuma: Okurken başka şeyler düşünmek, kelime dağarcının dar olması; okuma hızını düşürür ve anlamayı zorlaştırır. Etkin okuma için.
• Konuyu gözden geçirin
• Başlıkları ve alt başlıkları okuyun.
• Koyu renkle yazılmış vurgulanmış kelimelere dikkat edin.
• Konu ile ilgili şema ve grafiklere dikkat edin.
• Okuduklarınızı kendi cümlelerinizle ifade edin.
• Okurken önemli yerleri not alın, önemli yerlerin altını çizin.
• Önemli formül veya bilgilere dikkat edin.

Not Alma: Her konuyu uzun uzadıya not almak yerine önemli gördüğünüz kısımları kendi cümlelerinizle not alınız. Not alma, size öğrendiklerinizi kendi anladığınız biçimde kaydetme ve onları saklama olanağını sunar. Not alırken önemli yerlere işaretler koymak, renkli kalem kullanmak ve daha kısa zamanda not alabilmek için anlayabileceğiniz kısaltmalar kullanmak yararlı olacaktır.
Not alırken kavram haritası tekniğini kullanabilir, görsel grafik ve şekillerle de kısa notlar alabilirsiniz.
Not alırken aklınıza takılan bölümleri öğretmeninize sorun. Böylece not alırken hem eksik not almamış olursunuz hem de anlayarak not alırsınız.
Öğretmenin söylediği her şeyi not almayın. Çünkü amaç gerekli gereksiz her şeyi not almak değildir. Amaç önemli yerleri unutmamaya çalışmaktır.
UNUTMA!
Söz uçar, yazı kalır. Derste anlatılanları hafızamız güçlü olsa bile unutabiliriz. Ancak not alırsak, unutmaya başladığımız bilgileri hatırlayabiliriz.
03/12/2019
Düzenleyen
Galip ŞAHİN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Verimli Ders Çalışma Teknikleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Galip ŞAHİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Galip ŞAHİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Galip ŞAHİN Fotoğraf
Psk.Dnş.Galip ŞAHİN
Antalya
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Galip ŞAHİN'in Yazıları
► Verimli Ders Çalışma Psk.M.Enes İMERT
► Verimli Ders Çalışma Yöntemleri Psk.Dnş.Tuncay GÜLEN
► Verimli Ders Çalışma Nedir? Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
► Etkin ve Verimli Ders Çalışmak Psk.Dnş.Şafak UZUN
► Ders Çalışmayı Verimli Hale Getirmek Psk.Dnş.Gökçe YILDIRIM
► Ders Çalışma Alışkanlığı Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,056 uzman makalesi arasında 'Verimli Ders Çalışma Teknikleri' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öğrenci Koçluğu Aralık 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:40
Top