2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilik ve Doğru Eş Seçimi Nasıl Olmalıdır?
MAKALE #20951 © Yazan Psk.Lütfi ATABEY | Yayın Aralık 2019 | 2,022 Okuyucu
Evlilik ve bu evliliği sürdürmek isteyen herkes kendisi için doğru bir eş bulmayı ve onunla mutlu bir yuva kurmayı hayal eder. Peki biz karşımıza çıkan insanın doğru insan olduğunu nasıl anlayabiliriz? Ya bize gösterdiği tavırlar ve davranışlar gerçek değilse.Terapiye gelen danışanlardan en sık duyduğum cümle şu oluyor: “Evlenmeden önce böyle değildi.Evlendik sanki başka birine dönüştü” Aslına bakılırsa çoğu zaman eşler birbirleri hakkında az çok bir kanıya varıyor ancak gördükleri olumsuz davranışları ve sözleri görmemeye ve duymamaya çalışıyorlar.İlişkinin aşka dönüşmesi bu olumsuzlukların görülmesine hiçbir şekilde imkan tanımıyor. Aşk sanki bir illüzyon hali ve her şeyi toz pembe görmemize neden oluyor.İnsanlar aşkın etkisine öylesine kapılıyorlar ki , aşk yavaş yavaş sönmeye ve stabil hale dönmeye başladığında bunları nasıl görmediğine ve karşı gelmediğine şaşırıp kalıyorlar.
En sık karşılaşılan durumlardan bir tanesi de ilişki yaşayan bireylerden birinin karşı tarafta sıkıntı olarak gördüğü durumu küçük görmesi veya evlendikten sonra düzeleceğine inanması.Mesleki tecrübeme dayanarak söyleyebilirim ki bunlar düzelmiyor.Ya da sıkıntılı olduğu söylenilen partner ben hep böyleydim şimdi bunu niye sıkıntı ediyorsun diyerek karşı tarafı suçluyor.Buda şunu gösteriyor ki evlenmeden önce bireylerin evlilikle ilgili beklentileri ve birbirleri için problem olan şeylerin açıkça konuşulması gerekiyor.Evlilikten beklentilerini açıkça ortaya koyan ve neden hoşlanıp neden hoşlanılmadığını ifade eden çiftler temelleri daha sağlam ve birbirlerine daha güvenerek bir yol alıyor.Hiçbir şey konuşmayan bir an önce evlenelim ilerleyen zamanlarda bunlar aşılır diyen çiftler mutsuz bir evliliğin temellerini atıyor.
İnsanlar yakın ilişkilerde genellikle hep iyi taraflarını ortaya koymaya çalışırlar veya ideal,toplum tarafından belirlenmiş normlara göre biri olarak kendilerini ortaya koyarlar.Bu her iki partner içinde geçerlidir.Sanki bir kusurları yokmuş,her şeyi doğru ve kurallara uygun bir şekilde yapıyormuş gibi davranmak ilişkide belli bir zaman sonra suniliği getirmektedir.Özellikle başkaları tarafından tanıştırılan ve sonuç olarak kısa sürede evlilikle sonuçlanabilecek ilişkilerde bu yoğun olarak ortaya çıkmaktadır.Başta da bahsedilen eşinin başka birine dönüşmesi durumu bu evliliklerde daha sık yaşanmaktadır.
Evlilik kararı almak ve doğru bir eş seçmek gerçekten zor bir durumdur ancak karşı taraftaki belli başlı özellikler bu kararınızın doğru olup olmadığını sorgulamanıza imkan tanıyabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:
Sizi dinliyor mu?
Sizin önem verdiğiniz şeyler hakkında ne düşünüyor?
Size duygularını ve düşüncelerini açıkça söyleyebiliyor mu?
Evlilikten beklentisi ne?
Bir kriz anında nasıl davranıyor?
Sorumluluk alabiliyor mu?

Bu soruları kendimize de sormak en iyi sonucu verecektir. Karşı tarafı dinleyemiyorsanız,onun önem verdiği şeyler sizin için çok sırandansa,siz ona karşı duygularınızı ve düşünceleriniz rahatlıkla ifade edemiyorsanız bu ilişkide ki durumunuzu tekrar sorgulamanız sizin içinde faydalı olacaktır.
Evlilik öncesi dönemde ailelerin tanışması ve nişanlılık dönemi kriz ve stres anlarının sıklıkla yaşandığı bir dönemdir.Çiftlerin bu dönemde ortaya çıkan bu durumlarda nasıl davrandıkları ve bunun üstesinden gelmek konusundaki davranışları gelecekte aynı durumlarda nasıl davranacakları konusunda ipucu verebilir.Partnerin kriz konularını çözmek konusundaki yaklaşımı ileriki zamanlardaki evlilikte nasıl davranacağını bize gösterir. Krizi çözmeye mi çalışıyor? Krizden kaçıyor mu? Herkesi dinleyip ona göre mi karar veriyor ya da tek taraflı mı duruma yaklaşıyor? Yapacağınız bu gözlemler karşınızdaki insanı tanımanız konusunda size yardımcı olacaktır.
Evlilik öncesinde ve evlilik sırasındaki en önemli sorun çözme becerilerinden birisi açık bir iletişim kurmaktır.Kendinizi hatalarınızla ve kusurlarınızla ortaya koymanız,evlilikten ne beklediğinizi açıkça ifade edebilmeniz çoğu sorunu ve hayal kırıklıklarınızın yaşanmasını önler.Evlenmeden önce muhakkak şu konuları konuşun ve beklentilerinizi açıkça ortaya koyun:
Kariyer planlarınız neler?
Nasıl bir dini inanca sahipsiniz ve karşıdan beklentiniz ne?
Nasıl bir evlilik düşünüyor? Çocuk sayısı,sorumluluklar vs.
İki eşte çalışıyorsa ev işlerinin paylaşımının nasıl olacağı?
Kendi anne babalarına karşı evlendikten sonrada yüklenecekleri sorumluluklar.

Bu konular muhakkak konuşulması gereken konulardır. “Evlenelim hallederiz,bunları konuşmaya ne gerek var? Bunlarda konuşulacak şey mi?” gibi cümleler bunların konuşulmasını engellememeli ve çiftler bunları konuşabilmelidir. Yukarıdaki sayılan konular çiftlerin en çok problem yaşadığı ve terapiye gelme nedenlerinin başında gelmektedir
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilik ve Doğru Eş Seçimi Nasıl Olmalıdır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Lütfi ATABEY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Lütfi ATABEY'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Lütfi ATABEY Fotoğraf
Psk.Lütfi ATABEY
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Lütfi ATABEY'in Makaleleri
► Eş Seçimi Nasıl Olmalıdır? Psk.Dnş.Banu BEKÇİ AYTEKİN
► İdeal Evlilik Nasıl Olmalıdır? Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
► Eş Seçimi ve Evlilik Psk.Damla DOĞRU GÜLÇİÇEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Evlilik ve Doğru Eş Seçimi Nasıl Olmalıdır?' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sınav Kaygısı Nedenleri Aralık 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:25
Top