2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr ile Çalışılan Örnek Sorunlar ve İlişkili Anılar
MAKALE #20980 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Hatice DALAK | Yayın Aralık 2019 | 1,695 Okuyucu
EMDR, açılımı Eye Movement Desensitization and Reprocessing yani Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme’dir. Bu yöntem 1987 yılında Dr. Francine Shapiro’nun göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azalttığını tesadüfen keşfetmesiyle başlamıştır. Keşfedilen bu yöntem bilimsel çalışmalarla desteklenerek yaklaşım haline gelmiştir. Aşağıda aktarılanlar Dr. Francine Shapiro tarafından bu yöntemle keşfedilmiş ve çalışılmış örneklerdir.
• Sorun: Topluluk önünde performans göstermekten endişelenmek
Anı: “Büyükbabamla birlikte yürüyordum. Buradaki anımda sanki küçük bir çocuk gibi yukarı bakıyordum. Büyükbabamla gevezelik ettiğimi hatırlamıyorum, ama eğer aile öykülerine güvenilebilirse, herhalde öyleydi. Yolda yabancı bir adama rastladık: ‘Selam, yanımda bunun gibi çok konuşan bir ufaklık olsaydı, onu derede boğuverirdim.’ dedi. Büyükbabamın arkasına saklandım, gözlerimi adamın burun deliklerine diktim ve çenemi kapattım. İstenmeyen kedi yavrularının gerçekten de derede boğulduklarını bilirdim. Yabancıların önünde gevezelik etmek hiç de güvenli görünmüyordu.”
• Sorun: Dehşet duygusu, anksiyete, terk edilme korkuları ve yeme bozukluğu
Anı: “Doğum günümdü. Babam bana odam için kokulu mum vermişti ve sonra birlikte yemeğe çıkmıştık. Arabada birlikte şarkı söyleyerek giderken kırmızı ışıkta geçen bir araba bizim arabamıza çarptı ve babam öldü.”
• Sorun: Mide hastası olmaktan korkmak
Anı: “İlkokuldayken yanımda oturan kız kusmuştu. Kendini tutmak isteyen kız eliyle ağzını kapatmış ve kusmuğu akarak benim saçlarıma bulaşmıştı. Panikledim, utandım ve kirlenmiş olarak koşarak sınıftan çıktım.”
• Sorun: İstediğim şeyin peşine düşüp onu elde edememek
Anı: “Merdivenin başında top oynuyordum. Annem beni gördü ve merdivenden aşağı inmememi söyledi. Ama top basamaklardan aşağı düştü ve ben de heyecanlanarak topun arkasından koştum. Annem de peşimden geldi ve beni pataklamaya başladı. İstediğimin peşinden gittiğim için beni cezalandırdı.”
• Sorun: Kendine güvensizlik, utangaçlık ve düşük özsaygı
Anı: “Annem ve babam ben 2 yaşındayken boşandı. 13 yaşıma kadar babamı görmedim ve babamla görüştüğüm için çok heyecanlı ve mutluydum. Beni birkaç günlüğüne yanına aldı. Ne yazık ki daha önce hiç plaja gitmemiştim, güneşten korunmakla ilgili hiçbir şey bilmiyordum bu yüzden de ciddi şekilde yandım. Ertesi gün babamın evinde ortalığı toplamaya yardım etmem gerekirken güneş yanığının verdiği acılar yüzünden bunu yapamadım. Babam bana acıyarak baktı ve ‘Güneş kremi sürmeyecek kadar aptal olduğuna inanamıyorum.’ dedi.”
• Sorun: Uçuş korkusu
Anı: “İlk uçuş korkum üniversitenin birinci yılında okul gezisi sırasında başladı. Annem ve babam kısa süre önce ayrılmış ve ardından da boşanmışlardı. Anne ve babamın kararından ve o zaman bu kararla beraber gelen karışıklıktan kendimi sorumlu tutuyordum. Üniversiteye gitmek için evden ayrılmasam annem ve babam ayrılmayacaklardı. O gezi sırasında uçakta yakalandığımız fırtına evdeki durumla ilgili korku ve kaygımı şiddetlendirdi.
• Sorun: Depresyon ve anksiyete
Anı: “80 yaşındayım. Japonya’da İkinci Dünya Savaşı sırasında çocuktum. Kocamın kulaklarında ileri derecede işitme kaybı var ve onun bağırarak konuşması ve televizyonu geç saatlere kadar yüksek sesle dinlemesi bende bir şeyleri tetikliyordu. 3 yaşımda annem bizi terk etti. Babam bir gün ben okuldayken Japon ordusu tarafından askere çağırıldı ve bir daha geri gelmedi. Bombardımanlar yaşadım, tecavüze uğradım.”
• Sorun: Düşük özsaygı, utanç ve anksiyete
Anı: “Babam öfkeliydi. Anneme yemekleri fırlattı, onu tehdit etti ve kontrolden çıktı. Ben sobanın
yanına sinmiştim. Anneme yardımcı olamadığım için kendimi yetersiz hissediyordum.”

• Sorun: Sosyal ortamlarda bulunmaya dayanamamak (işte çalışamayacak kadar rahatsız olmak), günde 2 kez banyo yapmaya, iç çamaşırı değiştirmeye ve deodarant/pudra kullanmaya rağmen koktuğunu düşünmek
Anı: “12 yaşındaydım. Öğretmenimin talimatlarına uyarak Cuma günü yemek dersi için sınıfa yemek getirdim. Ama ders iptal olmuştu. Pazartesi günü okula geri döndüğümde spor odasındaki soyunma dolabına gittim ve içinde spor kıyafetlerimin olduğunu düşündüğüm torbayı açtım. Açtığımda odayı çürümüş balık kokusu kapladı, yemek dersi iptal olduktan sonra unutup hafta sonu orada bıraktığım yiyecekti bu. Okul arkadaşlarım beni iç çamaşırlarımın kirli olmasıyla suçlayarak alaya aldı. Sonra da müdür beni hijyenime dikkat etmediğim için azarladı. Gözyaşları içinde eve koştum, 1 hafta okula gitmedim. Birkaç yıl sonra da bir erkeğin ter bezlerine sahip olduğumu söyleyen bir doktora gittim.”
Bazen doğrudan ilişki kuramadığınız bir konu güncel sorununuzla bağlantılı olabilir. Olağandan daha fazla tepki verdiğinizi düşündüğünüzde anı ağlarınızda dolaşarak benzer bir yaşantıya sahip olup olmadığınızı kontrol edebilirsiniz. Bu keşfi tetikleyicinin derin etkileri olduğu durumlarda bir uzman eşliğinde yapmanız daha sağlıklı olacaktır.

Yararlanılan Kaynak: Shapiro, F. , EMDR Terapisi Teknikleri ile Acı Anıları Silmek, Kuraldışı Yayıncılık, İstanbul, 2012
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emdr ile Çalışılan Örnek Sorunlar ve İlişkili Anılar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Hatice DALAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Hatice DALAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hatice DALAK Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Hatice DALAK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Hatice DALAK'ın Yazıları
► Çocuk Eğitiminde Davranış Olarak Örnek Olmak Psk.Dnş.Hüseyin ÇETİNKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Emdr ile Çalışılan Örnek Sorunlar ve İlişkili Anılar' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Zoom Yorgunluğu Eylül 2020
◊ Kitap İncelemesi Kasım 2020
◊ Tek Başıma Yapamam Aralık 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:35
Top