2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çimlerin ve Matcha Tozunun Sağlıkta Önemi Nedir?
MAKALE #21004 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Ocak 2020 | 1,983 Okuyucu
ARPA ÇİMİ

Arpa çimi arpa tahılının yaprağıdır. Çok çeşitli iklim koşullarında büyüyebilen bir bitkidir. Arpa, insanlar tarafından yetiştirilen ilk tahıl tanesi olarak kabul edilir. Dünyada insanoğlu için doğumdan ölüme kadar tek başına tam besin desteği olabilecek özelliğe sahip tek bitkinin arpa çimi olduğu bildirilmiştir. Tıbbi ve gıda kullanımı M.Ö. 7000 yılına kadar uzanmaktadır.


Arpa çimi beta karoten, B1, B2, B6, B12 vitaminleri, pantotenik asit ve folik asit içerir. Mevcut mineraller arasında potasyum, kalsiyum, demir, fosfor ve magnezyum bulunur. Diğer bileşenler klorofil, amino asitler, protein, lif ve enzimlerdir. Arpa çimi takviyesi ile vejetaryen diyetlerinde B12 vitamini eksikliği önlenebilir.
• Antioksidan aktivite
Arpa yaprağı ekstraktı serbest radikalleri temizleme özelliğine sahiptir.
• Kanserin önlenmesi
Arpa otu özleri insan doku hücrelerini kanserojenlere karşı korur. Etki mekanizması bilinmemektedir, ancak bitkinin antioksidan aktivitesi veya klorofil içeriği ile ilişkili olabilir. Kanserojen ile klorofil arasında kanserojeni etkisiz hale getirebilecek komplekslerin oluşabileceği ileri sürülmüştür.
• Hiperlipidemi
Yapılan çalışmalardaki veriler toplam kolesterol ve LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyelerinin düşürüldüğünü HDL kolesterol (iyi kolesterol) seviyesinin arttığını göstermektedir.

Arpa çimi takviyelerinin sağlık yararları ile ilgili birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmaların sonuçlarına göre bağışıklığı arttırdığı ve enfeksiyonlara karşı koruduğu bildirilmiştir.

Kolesterolü düşürmek ve uygun alım için günde 15 g'lık bir kurutulmuş arpa çimi ekstresi almanın yeterli olduğu bildirilmiştir.

BUĞDAY ÇİMİ

Bir buğday türü olan Triticum aestivum bitkisinin çim kısmı buğday çimi olarak adlandırılır. Buğday çiminin vitamin ve mineral içeriği çok zengindir. A,C, E gibi antioksidan vitaminleri içerir. Ayrıca buğday çimindeki klorofilden dolayı da antioksidan içeriği yüksektir. Buğday çimi vitamin içeriğinin yanında demir, magnezyum, kalsiyum ve bol miktarda aminoasit içerir. Bitkisel bir demir kaynağı olduğu için içeriği yüksek de olsa emilim oranı azdır. Vegan beslenen bireyler için demir kaynağı olarak kullanılabilir.
Buğday çimi bir diyet takviyesi olarak satılır ve genellikle kapsül, toz ve sıvı formlarındadır. Genelde smoothie ve milkshake yapımında kullanılmaktador.
Buğday çiminin uygun kullanım dozuyla ilgili yeterli çalışmalar ve bilimsel veriler yoktur. Her besinde olduğu gibi buğday çimi dozu da kişinin yaşına, kilosuna ve sağlık durumuna göre değişiklik gösterir.



Buğday çimi içerisindeki zengin besin öğelerinden ve antioksidan içeriğinden dolayı vücudun toksinlerden arındırılmasını ve yenilenmesini sağlar. Ayrıca yine içeriği sayesinde vücudun bağışıklık sistemini geliştirebilir ve hastalıkların önlenmesine karşı destekleyici olabilir. Buna ek olarak ülsaratif kolit, ekrem ağrıları, kansere karşı önlem gibi birçok sağlık faydalarından söz edilmektedir. Bu yararlarının dışında ayrıca:
1. Kötü kolesterol olarak bildiğimiz LDL’yi düşürebilir.
2. Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı koruyucu rol oynayabilir.
3. Kan şekerinin düzenlenmesinde ve dengeye gelmesinde yardımcı olabilir.
4. Vücut yaralarının ve iltihapların etkilerini azaltabilir.

Yan etkileri nelerdir?


Buğday ürünlerine alerjisi olanların buğday çiminden de uzak durması önerilir. Ayrıca çölyak hastalığı olan kişiler de buğday çiminden uzak durmalıdır çünkü hem çölyak hastalığı hem de gluten intoleransı buğday çimi tüketiminde sıkıntı doğurabilir. Her ne kadar yaprakların kendilerinde gluten bulunmasa da, üretim ve toplama aşamalarında yanlışlıkla eklenen bir kaç buğday tohumu ve artıklar, hassasiyetin artmasına sebep olabilir.
• Genellikle güvenli olarak kabul edilen buğday çiminin bazı kişilerde kabızlık ve bulantı gibi problemlere yol açtığı bildirilmiştir.
• Hamilelik ve emzirme döneminde kullanımı ile ilgili yeterli bir veri yoktur. Ayrıca toprakta veya suda yetiştirilerek çiğ olarak tüketildiği için bakteri veya küf bulaşma riski vardır. Bu nedenle hamileler ve emzirenler için önerilmemektedir.
• Buğday çimi kan şekerini düzenleyici olarak bilinir ancak diyabet hastalarının şekerini hızla düşürmekte ve hipoglisemiye sebep olabilmektedir. Doktora danışılmadan tüketilmemelidir.

MACA TOZU

Maca, turpgillerden bir sebzedir ve bu nedenle brokoli, karnabahar, lahana ve lahana ile benzer özelliktedir. Macanın yenilebilir kısmı, yeraltında turp gibi büyüyen köküdür. Beyazdan siyaha kadar çeşitli renklerde bulunur.
Maca kökü genellikle kurutulur ve toz halinde tüketilir, ‘Maca tozu’ olarak da bilinen bu toz birkaç farklı şekilde kullanılabilir. Ancak kapsüllerde ve sıvı bir özüt olarak da bulunur.
Maca, besin değeri açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Maca kökü tozu karbonhidrat bakımından yüksektir ve C vitamini, bakır ve demir de dahil olmak üzere birçok besin açısından zengindir. Aynı zamanda birçok biyoaktif bitki bileşiği içerir. Yüksek oranda otasyum, kalsiyum, iyot, magnezyum, lif ve protein sağlar. Ayrıca B1, B12 gibi vitaminler ve yararlı yağ asitlerini de içermektedir.

Maca köklerinin toz haline getirilmesiyle elde edilen maca tozu stres, anksiyete, travma gibi sinirsel durumların tedavisinde kullanıldığında olumlu etkileri görülmektedir. Maca, özellikle menopozdaki kadınlarda depresyon ve kaygıyı azaltarak zihinsel refahınızı ve ruh halinizi iyileştirebilir. Ayrıca, beyin fonksiyonlarını iyileştirerek ve hafızayı geliştirerek Alzheimer riskini azaltır. Maca köklerinde bulunan demir oksijen taşınmasında görev alarak hücrelerinizin taze ve enerjik tutulmasında etkili olur. Maca ile takviye, özellikle dayanıklılık olaylarında egzersiz performansını artırabilir.

Maca, kadınlarda menopoz döneminde görülen sıcak basması ve gece uyku bozukluğu dahil olmak üzere semptomları iyileştirebilir. Aynı şekilde regl döneminde hormon düzeylerinin normal değerlerde tutulmasını sağlayarak bu dönemin olumsuz etkilerini en aza indirmeye yardımcı olur.
Ortalama boy ve kilodaki bir kişi için, günde 1-2 çay kaşığı kadar maca tozu uygun bir dozdur.

MATCHA

Yeşil çay gibi, matcha da Camellia sinensis bitkisinden gelmektedir. Bununla birlikte, farklı şekilde yetiştirilir. Matcha, genç çay yapraklarını alıp parlak yeşil bir toz haline getirerek yapılan yeşil çay türüdür. Matcha yaprakları, gölgede tutulan yeşil çay çalılarında yetiştirilir. Bu, klorofil üretimini arttırır, amino asit içeriğini arttırır ve bitkiye daha koyu yeşil bir ton verir. Çay yaprakları toplandıktan sonra, saplar ve damarlar çıkarılır ve yapraklar matcha olarak bilinen ince bir toz haline getirilir.
Matcha, tüm çay yaprağındaki besin maddelerini içerir, bu da genellikle yeşil çayda bulunandan daha fazla miktarda kafein ve antioksidan ile sonuçlanır.
Matcha ve bileşenleri çalışmaları, karaciğeri korumaya, kalp sağlığını geliştirmeye ve hatta kilo kaybına yardımcı olabileceğini gösteren çeşitli faydalar ortaya çıkarmıştır.
1-Yüksek antioksidan
Matcha, doğal antioksidanlar olarak işlev gören çaydaki bitki bileşikleri sınıfı olan kateşinler açısından zengindir. Antioksidanlar, hücrelere zarar verebilecek ve kronik hastalığa neden olabilecek bileşikler olan zararlı serbest radikalleri stabilize etmeye yardımcı olur. Aslında, matcha'daki belirli kateşinlerin sayısı diğer yeşil çay türlerinden 137 kat daha fazladır.
2-Karaciğeri Korur
Karaciğer sağlık için hayati öneme sahiptir ve toksinlerin yıkanmasında, ilaçların metabolize edilmesinde ve besinlerin işlenmesinde merkezi bir rol oynar. Bazı çalışmalar matcha'nın karaciğerinizin sağlığını korumaya yardımcı olabileceğini bulmuştur. Bununla birlikte, genel popülasyondaki insanlar üzerindeki etkilere bakmak için ek çalışmalara ihtiyaç vardır.
3-Beyin Fonksiyonunu Artırır
Bazı araştırmalar, matcha'daki bazı bileşenlerin beyin fonksiyonlarını geliştirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Matcha'nın dikkat, hafıza ve reaksiyon süresini geliştirdiği gösterilmiştir. Ayrıca beyin fonksiyonunun çeşitli yönlerini iyileştirebilen kafein ve L-theanine içerir. Ek olarak, matcha, yeşil çaydan daha konsantre bir miktarda kafein içerir ve yarım çay kaşığı (yaklaşık 1 gram) matcha tozu başına 35 mg kafein içerir.
Birden fazla çalışma kafein tüketimini, daha hızlı reaksiyon süreleri, artan dikkat ve gelişmiş hafızaya atıfta bulunarak beyin fonksiyonundaki gelişmelere bağlamıştır.
4-Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur
Matcha, hayvan çalışmalarında kanserin önlenmesi ile bağlantılı olanlar da dahil olmak üzere sağlığı teşvik eden bileşiklerle doludur. Hayvan çalışmaları, matchadaki bileşiklerin kanser hücrelerinin büyümesini inhibe edebileceğini bulmuştur.

5-Kalbinizi Korur
Kalp hastalığı dünya çapında önde gelen ölüm nedenidir ve 35 yaşın üzerindeki insanlarda meydana gelen ölümlerin yaklaşık üçte birini oluşturmaktadır. Matcha’nın trigliseritlerin yanı sıra toplam ve “kötü” LDL kolesterol seviyelerini azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca kalp hastalığına karşı koruyabilen başka bir faktör olan LDL kolesterolün oksidasyonunu önlemeye yardımcı olur. Gözlemsel çalışmalar ayrıca matcha çayı içmenin kalp hastalığı ve inme riskinde azalma ile ilişkili olduğunu göstermiştir.
Çok yönlü bir diyet ve sağlıklı bir yaşam tarzı ile birleştirildiğinde, matcha çayı içmek kalbinizin sağlıklı kalmasına ve hastalığa karşı korunmasına yardımcı olabilir.
6-Kilo Vermenize Yardımcı Olur
Yeşil çay, kilo kaybını arttırma kabiliyeti ile bilinir. Aslında, çalışmalar enerji tüketimini arttırmak ve yağ yakımını arttırmak için metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Matcha çayı ve yeşil çayın bileşenleri aynı olduğu için matcha çayının da metabolizmayı hızlandırıcı ve kilo vermeye yardımcı rolleri olduğu düşünülmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çimlerin ve Matcha Tozunun Sağlıkta Önemi Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Yazıları
► Kefirin Önemi; Dyt.Emine DEMİR
► Kahvaltının Önemi Dyt.Seda KAYA
► Suyun Önemi Dyt.Turgay KÖSE
► Beslenmede Posanın Önemi Dyt.Gökhan ÇELİK
► Beslenmede Psikolojinin Önemi Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Spor ve Beslenmenin Önemi Dyt.Özge ÖZCAN
► Çocuklarda Kahvaltının Önemi Dyt.Ayşe KURŞUNLU
► Beslenmede Su Tüketiminin Önemi Dyt.Güler ENGİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çimlerin ve Matcha Tozunun Sağlıkta Önemi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 84 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
◊ Fodmap Diyeti Ocak 2020
◊ Buğday Çimi Ocak 2020
◊ Arpa Çimi Ocak 2020
◊ Gebelikte Beslenme Ocak 2020
◊ Yulaf Ezmesi mi? Müsli mi? Granola mı? ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:39
Top