2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Manuel Terapi
MAKALE #21026 © Yazan Fzt.Deniz İŞÇİ | Yayın Ocak 2020 | 1,788 Okuyucu
Manipülatif terapi olarak da bilinen manuel terapi, tipik olarak geleneksel fizik tedavi teknikleriyle birlikte kullanılan fiziksel bir tedavidir. Fizyoterapistiniz , bir makine veya cihaz kullanmak yerine, kas dokusuna baskı uygulamak veya vücudun eklemlerinin açısını ve hareketliliğini değitirmek için ellerini kullanacaktır. Manuel terapi hem akut hem de kronik ağrının tedavisinde oldukça etkilidir.
Manuel terapi tekniklerinin amacı, ağrıyı azaltmak ve hareket aralığını iyileştirmek için gergin kasları ve sınırlı eklemleri gevşetmektir. Genel olarak, manuel terapi teknikleri, fizyoterapistler tarafından gerçekleştirilen ve üç tür hareketin kullanımını içerir:
1.Yumuşak doku mobilizasyonu (tetik nokta tedavisi, derin doku masajı vb.)
Kasları, bağları ve tendonları içeren vücudun yumuşak dokularına basınç uygular.
Bu basınç, kasları gevşetmeye, skar dokusu yapışkanlıklarını kırmaya, dolaşımı arttırmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur.
2.Eklem Hareketliliğini Sağlamak(Mobilizasyon)
Etkilenen eklemlere uygulanan kalıcı bir basınç veya ritmik bir salınım olabilir.
Ağrıyı azaltmaya ve eklem fonksiyonunu ve hareketliliği iyileştirmeye yardımcı olur.
3.Eklem Manipülasyonları
Belirli bir eklem yerine uygulanan yüksek hızlı, düşük genlikli bir itme içerir.
Eklem mobilizasyonu artık etkili olmadığında kullanılır.
Ağrıyı azaltmaya ve eklem fonksiyonunu ve hareketliliği iyileştirmeye yardımcı olur.Çoğunlukla, eklem boşluğundan hava kabarcığı ortaya çıkar, bir klik sesi veya bir patlama sesi oluşur.Tok bir sestir ve etkii bir manuplasyonda ortaya bu sesin çıkması gereklidir.
Ağrı Kontrolünde Manuel Terapi
Manuel terapi, kısıtlı olan ve yeterli hareketlilik ve hareket açıklığı olmayan eklem ve kaslar için etkili bir tedavi yöntemidir. Bu kısıtlamalar rahatsızlık, ağrı, değişmiş işlev ve duruş ve hareketliliğin azalmasına neden olabilir. Manuel terapi , eklem sertliğini hafifletmek ve kas gerginliğini azaltmak ve böylece hastanın daha doğal bir hareket düzenini sürdürmesine yardımcı olmak için bu sınırlı eklemlere hareketliliği yeniden sağlamaya yardımcı olur.
Manuel tedaviyi kullanarak normal mobiliteyi restore etmek, akut ve akut ağrı koşullarında semptomların hafifletilmesine yardımcı olur. Örneğin, elle tedavi, kas gerilmeleri ve burkulmalar da dahil olmak üzere yumuşak doku yaralanmalarından kaynaklanan akut sırt ağrısı çeken hastalar ve ayrıca faset eklem kısıtlaması gibi eklem sorunları içeren kronik ağrılı bireyler için ağrı hafifletme sağlamaya yardımcı olabilir.

Manuel Terapi ile Düzeltilebilecek Durumlar
Boyun ağrısı (kas spazmı, disk hernisi, vb.)
Bel ağrısı (disk hernisi, faset eklem kısıtlaması, spinal stenoz, vb.)
Torasik omurga ağrısı (disk herniasyonu, kaburga kısıtlaması vb.)
Migren / başağrıları
Fibromiyalji
Temporo mandibular eklem (TME) disfonksiyonu(Çene eklemi)
Omuz ağrısı (sıkışma sendromu, donmuş omuz, rotator manşet yaralanması vb.)
Kalça ağrısı (kalça bursiti, ameliyat sonrası kalça protezi, miyofasiyal kalça ağrısı, kalça sıkışması vb.)
Diz ağrısı (iliotibial band sendromu, patellofemoral disfonksiyon, cerrahi sonrası diz protezi, vb.)
Ayak bileği ağrısı (ayak bileği burkulmaları, artrit, vb.)
Manuel Terapi Bir Mucize mi?
Sadece birkaç kısa seanstan sonra ağrınızın kesildiğini ,daha rahat hareket edebildiğiniz ve rahat hissettiğiniz , dinlendirici bir süreç hayal edin; bu Manuel Terapi. Gerçek olamayacak kadar iyi görünmüyor mu? Kesinlikle gerçek.

Aslında, boyun ağrısı olan hastalara özel çalışmalar manuel tedavinin ağrıyı azaltmak, hareketliliği artırmak ve genel iyileşme için en yüksek başarı oranlarını sağladığını göstermiştir!

Manuel tedavi, manipülasyon ve mobilizasyon gibi uygulamalı teknikler kullanılarak nörolojik, kardiyo-solunum ve ortopedik problemlerin değerlendirilmesi ve tedavisi anlamına gelir. Bu teknikler ağrıyı azaltmak, hareket aralığını artırmak, iltihaplanmayı azaltmak veya ortadan kaldırmak ve hareket kolaylığını kolaylaştırmak için kullanılır. Fizyoterapistler sinirlere, yumuşak dokulara ve bağ dokularına (fasya) ve / veya yüksek hızlı, düşük genlik kuvveti kullanımıyla hareket aralığının ötesindeki eklem hareketini arttırmaya odaklanırlar.


Batı medeniyeti için manuel tedaviye yapılan referanslar, Hipokrat yeminini duymuş olabilirsiniz - “tıbbın babası” olan Hipokrat'ın (460–385 BCE) tarihine, fakat dünyanın farklı yerlerinde farklı biçimlerde gelişti. Özellikle Hipokrat, bir tahta veya merdiven üzerinde yerçekimini kullanan omurga manipülasyonu tekniklerini ve traksiyonu kullanan kayışlarla ve diğer kolları olan bir tabloyu tarif eder.

Osteopatik, kayropraktik ve tıp doktorları, daha modern zamanlarda manuel tedavinin geliştirilmesine katkıda bulundu, fizyoterapistler, araştırma ve uygulamaya güçlü katkılar eklediler - bu uzmanlar şimdi en çok bu teknikleri fizyoterapi programının bir parçası olarak yapıyorlar.

Peki Uygulama Nasıl İşe Yarıyor?
Hem mobilizasyon hem de manipülasyon, kemikleri ve eklemleri hizaya sokmak, çekmek veya çekmek için farklı hızlarda, kuvvet ve mesafelerde ölçülmüş hareketler kullanır. Manuel terapi, kan dolaşımındaki oksijen dolaşımını artırmak için sakin bir rahatlama hissi veren etkili bir tekniktir.

Faydaları nelerdir?
Omurga, boyun, omuz, ayak / ayak bileği veya dizinizde ani veya devam eden bir ağrı varsa, el ile terapiden faydalanabilirsiniz. Kasların gevşemesine yardımcı olur, skar dokusunu kırar ve esnekliği arttırır. Manuel terapi ayrıca, daha önce bir dizi hareketin kısıtlandığı eklem hareketlerinizi artırabilir ve ağrılı kas spazmlarını azaltabilir.

Manuel terapi teknikleri, yetenekli el hareketleri ve eklemlerin ve yumuşak dokunun yetenekli pasif hareketleridir ve doku genişletilebilirliğini iyileştirme amaçlıdır; hareket aralığını artırmak; gevşemeyi teşvik etmek; yumuşak doku ve eklemleri harekete geçirir veya manipüle eder; ağrıyı modüle eder; ve yumuşak doku şişmesini, iltihabını veya kısıtlamayı azaltır. Teknikler manuel lenfatik drenaj, manuel traksiyon, masaj, mobilizasyon / manipülasyon ve pasif hareket açıklığı içerebilir.

Fizyoterapistler, muayene bulguları, tanı ve prognoz, ödem, ağrı, spazm veya şişliği azaltmak için bu tekniklerin kullanımını gösterdiğinde manuel terapi tekniklerini seçer, reçete eder ve uygular; sağlığı, sağlığı ve zindeliği geliştirmek; fiziksel performansı artırmak veya sürdürmek; hareket kabiliyetini arttırmak; veya vücut fonksiyonlarında ve yapılarında, aktivite sınırlamalarında veya fiziksel fonksiyonu geliştirmek için katılım kısıtlamalarında bozulmaların önlenmesi veya iyileştirilmesi.

Ağrılı yaşamak zorunda değilsiniz ve manuel tedavinin sizin için uygun olabileceğini düşünüyormusunuz? Şimdi bir değerlendirme yapın.

Sonuç
Akut veya kronik ağrı çekiyorsanız ve rahatlamaya çalışıyorsanız, Primer Fizyoterapi& Manuel Terapi fizyoterapistlerden birine başvurun. İyileşmenizin sağlanması için manuel tedaviyi tedavi planlarına dahil edeceklerdir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Manuel Terapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Deniz İŞÇİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Deniz İŞÇİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz İŞÇİ Fotoğraf
Fzt.Deniz İŞÇİ
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Deniz İŞÇİ'nin Makaleleri
► Manuel Terapi Fzt.Uğur GÜLEÇ
► Ortopedik Manuel Terapi Fzt.Cihat SEYREK
► Manuel Terapi Nedir Fzt.Ersin SEVER
► Manuel Terapi Nedir? Fzt.Sedat BAYRAK
► Bel Fıtığı ve Manuel Terapi Fzt.Teoman GÜNDÜZ
► Boyun Fıtığı ve Manuel Terapi Fzt.Teoman GÜNDÜZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Manuel Terapi' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bel Ağrısı ve Siyatik Kasım 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:50
Top