2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Disleksi (Öğrenme Güçlüğü)
MAKALE #21056 © Yazan Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ | Yayın Ocak 2020 | 1,900 Okuyucu
Öğrenme Güçlüğü Türleri ve Belirtileri Nelerdir?

-Disleksi (okumada güçlük)
-Disgrafi (yazmada güçlük)
-Diskalkuli (matematikte güçlük)

Öğrenme güçlüğü 3 farklı alanda kendini göstermektedir. Bireyde 3 farklı alanda da sorun olması gerekmemektedir. Aşağıdaki alanlardan birinde sıkıntı yaşıyor olabilir.

DİSLEKSİ (OKUMA GÜÇLÜĞÜ):

Bireyin normal zeka veya üstün zeka potansiyelinde olmasına rağmen okuma yazma ve dil alanlarında problemler yaşamasına neden olan özgül öğrenme güçlüğüdür. Disleksi; genellikle okuma alanlarında bireyin sorunlar yaşamasına neden olur.

Disleksili (dislektik) çocuklar okuma ve yazmada güçlük çektiği için öğrenme düzeyinde arkadaşlarının gerisinde kalabilirler. Aynı zamanda anlama bozukluğu, beceriler arası çelişki ve aşırı dikkatsizlik de disleksi - öğrenme güçlüğü belirtileridir.

-Okunamayan ve oldukça yavaş hızda ilerleyen el yazısı,
-Belli harfleri ve kelimeleri ters, eksik ya da fazla yazma,
-Küçük-büyük harf ya da noktalama işaretleri gibi yinelenen imla hataları,
-Kelimeler arasında hiç boşluk bırakmama ya da gerekmeyen yerlerde boşluk bırakma,
-Saat okumakta sıkıntılar,
-Dört işlem, sembolleri öğrenme, çarpım tablosunu öğrenme gibi aritmetikte zorlanma,
-Yön becerilerinde sıkıntılar yaşama, sağ-sol ve arka-ön yönlerini, şurada-burada gibi yön sözcüklerini karıştırmak,
-Sık eşya kaybetmek, aşırı dağınıklık ve düzensizlik gibi organize olmakta zorluk yaşama,
-Gün ve ayların, bir kelimedeki harflerin, bir öykünün başı ve sonunun sırasının karıştırılması gibi sıralama becerisinde sıkıntı çekme,
-İp atlama, top oyunları, makasla kesme, düğme ilikleme gibi kaba motor ve -ince motor becerilerde sorunlar

Benzer/Sesteş harfleri karıştırma: d-b-p, m-n, t-f / b-p, t-d, f-v, s-z

Harf sırasını ters algılama: çok = koç ; en = ne ; ve = ev …

Harf atlama: kabak = kabk

Alfabeyi öğrenme güçlüğü

Aşina olunmayan veya nadiren kullanılan kelimeleri okuma ya da telaffuz etme güçlüğü

Aynı satırı okumaya devam etmede veya bir sonraki satırı okumak için sağdan sola geçme güçlüğü

Harf atlama

Yan yana gelen aynı iki sessiz harf: attı = atı; bakkal= bakal

Harf ekleme

Hece tekrarı: Kafeterya = kafefeterya

Yer değiştirme: çark / çrak ;

Ortografi: Dağıtmak=dahıtmak=dayıtmak…


DİSGRAFİ (YAZI YAZMA GÜÇLÜĞÜ):

Disgrafi yazı yazma güçlüğünü ifade eder. Disgrafisi olan çocukların vücutlarında ya da motor becerilerinde yazı yazmalarını engelleyen bir sorun yoktur.

Disgrafisi olan çocukların yazıları karmaşık ya da tamamen okunaksızdır. Bunun dışında, yavaş yazı yazarlar, kelimeler arasında boşluk koymayabilirler, harfleri yanlış ya da okunaksız yazabilir ya da harflerin yerlerini karıştırabililer. Kelimeleri sık sık yanlış yazdıkları gibi düşüncelerini yazıyla ifade etmekte de zorlanırlar.

Disgrafi de disleksi gibi çocuğun okulda düzensiz ve özensiz olarak algılanmasına neden olabilir. Yazılarının anlaşılamaması okuyucunun kafasının karışmasına ya da yazılanı yanlış anlamasına yol açar. Bu durum da disgrafisi olan öğrencinin değerlendirilmesini ve akademik ilerlemesini olumsuz etkiler. Katkıları olmadığı için ya da “yavaş” oldukları için grup çalışmalarında dışlanabilirler. Bu durum da özgüvenlerinin düşük olmasına ve sosyal durumlarda sinirli ya da gergin hissetmelerine neden olabilir.


DİSKALKULİ ( MATEMATİKSEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ):

Kimi çocukların matematik konusunda özel bir becerisi varken, diskalkülisi olan çocuklar ise matematik öğrenirken özellikle zorluk yaşarlar. Kısaca, diskalküli sayı sayma, sayıları ve sembolleri anlama ve matematik konularını kavrama güçlüğünü ifade eder. Diskalkülisi olan çocuklar örüntüleri tespit etmede, matematiksel sembolleri tanımada ve temel matematik işlemlerinde zorlanırlar. Dolayısıyla, matematik derslerinde notları düşüktür. Bu eksiklikler okul hayatı dışında da bazı sorunlara neden olur. Diskalkülisi olan kişiler para saymak, saat ve takvim okumak gibi günlük aktivitelerde de zorlanabilirler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Disleksi (Öğrenme Güçlüğü)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Benan ŞAHİNBAŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ'ın Makaleleri
► Disleksi-Özel Öğrenme Güçlüğü Psk.Büşra Nur KÜÇÜK
► Disleksi - Özel Öğrenme Güçlüğü Psk.Dnş.Ömer CİMEM
► Özel Öğrenme Güçlüğü (Disleksi) Psk.Dnş.Ertan GÖRGÜ
► Özgül Öğrenme Güçlüğü (Disleksi) Psk.Seval HACIM KILIÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Disleksi (Öğrenme Güçlüğü)' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Asperger Sendromu Nedir ? Şubat 2020
► Wısc-R Zeka Testi Eylül 2019
► Otizm Ağustos 2019
► Depresyon Ocak 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:31
Top