2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atakların Bedensel ve Zihinsel Zararı Var mı?
MAKALE #21079 © Yazan Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ | Yayın Ocak 2020 | 2,104 Okuyucu
Muhtemelen bu soru senin de aklını kurcalıyor.

Bu sorunları uzun süredir yaşıyorsan, o yaşadığın çarpıntı, terleme, titreme hali oldukça rahatsız edici düzeylere çıktığından dolayı acaba bana bir zararı var mıdır, diye düşünmen gayet doğal.

Bu düşünceyle birlikte panik atak döngüsünü kısır döngü haline getiren korkuların giderek bu sorunu besliyor ve kısır döngü haline giriyorsun.

O yüzden bedenine zararı olup olmadığı konusunda kafanın rahatlaması panik atak, panik bozukluk sorununu çözümlemen açısından büyük bir adım olacak.

Panik atak dizisindeki diğer yazılarda da değindiğim gibi eğer bu tür sorunun varsa öncelikle bir doktora gidip gerekli tüm tetkikleri yaptırman gerekiyor ve bu yaşadığın bedensel hislerin sağlığınla alakalı olmadığını teyit etmen gerekiyor.

Eğer böyle bir adım atmadıysan ilk olarak bunu yapman gerekiyor.

Doktora gittin ve doktor sana, sağlığınla alakalı bir sıkıntının olmadığını, rahat olman gerektiğini, kaygılanman gereken ve ekstra önlem alman gereken bir durum olmadığını söylediyse o noktada sana panik atakların bedenine bir zarar vermeyeceğini söyleyebilirim.

Düşündüğün anlamda bir zarar görmeyeceksin.

Şu an kafanda bazı soru işaretleri olabilir, bu gayet doğal. Bunların ince noktalarını da bu yazıda anlatacağım.

Bazı hastalıklarda tabi ki ruhsal anlamda, stres anlamında daha rahat olman gerekiyor.

Söz gelimi bir kalp rahatsızlığın varsa heyecan, stres durumunu belli bir düzeyde tutman lazım. Bu dalgalanmaların, kalbindeki hızlanmaların bir zararı olabilir. Ama zaten doktora gittiğini ve doktorun herhangi bir sorununun olmadığı söylediğini varsayıyoruz.

O yüzden bedenindeki bu hislerin yükselmesinin aslında senin düşündüğün anlamda bedenine bir zararı olmayacak. Bundan dolayı ekstra kaygılanmanın gereği yok. Bunu kendine hatırlatman çok önemli.

Hatta gittiğinde doktoruna da özel olarak bunu sorman faydalı olabilir çünkü doktor ziyaretlerinde hem hasta aklındakileri sormadığı için hem de kısa tutulduğu için yeterince bilgilendirme yapılmayabiliyor.

Bedenindeki bu değişikliklerin son derece doğal olduğundan önceki yazılarımda bahsetmiştim.

Yani çarpıntı, terleme, titreme, baş dönmesi, karın ağrısı, nefes alıp vermede güçlük gibi sorunların son derece doğal, normal ve sağlıklı bedenlerde olduğunu paylaşmıştım.

Bu enteresan bir bilgidir.

Yani korku mekanizması devreye girdiğinde, herhangi bir tehlike olduğunu düşündüğünde bedeninde bu gibi değişikliklerin olması son derece doğaldır.

Bu değişiklikler oluyorsa bedenin sağlıklı bir şekilde çalışıyor demektir.

Bedenindeki bu değişikliklerden dolayı kaygılanmaman tam tersi sevinmen gerekiyor.

Çünkü bedenin tehlike karşısında gerekli önlemleri almak için hızlı bir reaksiyon gösterebiliyor anlamına geliyor.

Bunu, arabayı devirli şekilde kullanmakla karşılaştırabiliriz.

Araba kullananlar ne dediğimi daha iyi anlayacaklar; arabayı daha hızlı sürebilmek için gaza daha çok basmak gerekir, yüksek vitese geçmek gerekir ve bir noktadan sonra daha da hızlı gitmek için yine gaza daha çok basmak gerekiyor ve o sırada da motorun devri artmaya başlıyor.

Peki bu artan motor devrinin motora bir zararı var mıdır?

Aslında yoktur.

Sürücü bunu bir şekilde arabaya göre dengeler.

Bedenimizin de devirli bir şekilde kullanıldığında kendini ayarlayan bir mekanizması vardır.

Bu bedensel değişiklikler, çarpıntı, titreme, terleme, nefes alıp vermede güçlük gibi sorunlar yükselir ve alçalır.

Hatta bundan dolayı panik atakları sadece birkaç dakika yaşarsın.

Beden algıladığı olası tehlikeye karşı (bu zihinsel olarak da tetiklenebiliyor) reaksiyon verdiğinde bunu birkaç dakikayla sınırlandırıyor.

Birkaç dakikadan sonra o yükselen hisler rahatlıyor, tabiki sıfıra varmayabilir bu kronik stresle alakalı bir durumdur, yazının devamında okuyabilirsin

Bu rahatlamanın, belli bir düzeye inmesinin nedeni dediğim gibi bedenin kendini dengelemesi

Bu dengelemeyi yaptığı için düşündüğün gibi bir zarar görmeyeceksin.

Yani kendi içinde beynin kendini dengeliyor.

Peki, panik atakların bedensel olarak bir zararı olmayabileceği konusu biraz daha içine sinmiş olabilir ama aklına şu da takılmış olabilir;

“Tamam bedenime bir zararı yok, felç ya da kalp krizi geçirmeyeceğim ama ya aklıma zarar verirse, bu stres yükü fazla gelirse, beni bunaltıyor bunların sonucunda aklımı, kontrolümü yitirirsem, delirirsem, şizofreni olursam...”

Bu gibi korkuların olabilir.

Bu noktada da şunu söyleyebilirim ki, senin yaşadığın kaygı bozukluğu tarzı kaygı sorunlarıyla şizofreni (psikotik bozukluklar) birbirinden çok farklı alanlardadır.

Psikotik bozukluklar daha erken yaşlardan itibaren* başlayan, çoğu zaman ergenlik dönemiyle birlikte kendini gösteren beyin hastalıklarıdır.

Yani psikotik bozukluklarda beyninde bazı yapısal anormallikler vardır.

Bu da herhangi bir stres nedeniyle gelişmez, zaten bir alt yapısı vardır

Dolayısıyla, “Acaba panik ataklar şizofreniye neden olur mu?” diye düşünüyorsan; cevabım: “Olmaz.”

Bu konuda rahat olabilirsin.

Peki, “Buraya kadar her şey güzel, daha rahat olmam gerekiyor bunu anlayabiliyorum ama ben bu sorunu uzun yıllardır yaşıyorum ya da uzun yıllar yaşarsam bu yaşadığım kronik stres, kronik gerginlik bağışıklık sistemimin direncini azaltır ve böylece başka hastalıklara daha açık hale gelir miyim?” diye endişeleniyorum diyorsan burada bir haklılık payının olduğunu söyleyebilirim.

Ama zaten bu noktada panik bozukluktan değil, kronik stresten bahsediyoruz.

Kronik stres gerginlik halinin gündelik hayatta birçok kez devam ettiği durumdur ve bunun altında bir sürü farklı neden vardır: maddi sorunlar, ilişki sorunları, kendi geçmişinle alakalı işlenmemiş sorunlar, özgüven, öfke sorunları, depresif ruh haliyle ilgili sorunlar gibi

Tüm bunlar kronik strestir. Eğer uzun süre de devam ediyorsa ki genelde bu tür sorunlar da kronik şekilde olur.

Bu sorunlar zaten senin bağışıklık sisteminin direncini azaltıyorlar, dolayısıyla kronik stres yaşıyorsan bu konuda da gereken önlemi alman, çözüm arayışına girmen gerekiyor.

Bu konuyu görmezden gelmemeni tavsiye ederim.

Genelde bedensel bir hastalığımız olduğunda yumurta kapıya dayanınca bir uzmana gidip destek almak isteriz. Sanki sadece o zaman gitmek uygun olurmuş gibi..

Halbuki gündelik hayatta psikolojik sorunlarda, belli duygusal güçlüklerde, özellikle ilişki sorunlarında olaylar daha da büyümeden, sıkıntı hisleri artmadan ya da uzun süre devam etmesine seyirci kalmadan gereken adımları atmak gerekir.

O zaman hem ruhsal hem bedensel olarak yaşam kaliten maksimum seviyede olacaktır ve hem psikolojik streslere karşı hem de fiziksel streslere karşı daha güçlü, dirençli olacaksın.

Özetle, panik atak, panik bozukluk sorunlarının sağlığına bir zararı yoktur ancak konforuna ve yaşam kalitene önemli ölçüde zararları vardır.

Dolayısıyla sağlıklı bir bedene sahip olan (doktordan teyit alarak ilk olarak) birinin panik ataklardan dolayı korkmaması gerekir, ama rahatsızlık duyması gerekir.

Bu rahatsızlık da panik atak, panik bozukluk sorunları benim yaşam kalitemi azaltıyor, konforumu düşürüyor. Bu konuda bir şeyler yapmam, belki de bir uzmana gidip destek almam gerekiyor.” şeklinde motive olman faydalı olacaktır.

Sana da önerebileceğim şey, belki bu panik atak dizisi yazılarımı okuyabilirsin, oradaki bilgileri sindirip uygulamaya çalışabilirsin ama yine de zorlandığını, sıkıştığını hissediyorsan bu noktada klinik psikoloğa ya da psikiyatriste başvurarak panik atak, panik bozukluk konusunda gerekli psikoterapi desteği, gerekirse ilaç desteğini de ekleyerek çözüm arayışı içine girebilirsin.

Uzm. Psk. Cem Gümüş
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Panik Atakların Bedensel ve Zihinsel Zararı Var mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cem GÜMÜŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'ün Makaleleri
► Bedensel Engelli Çocuğum Var Ne Yapabilirim? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Panik Atakların Bedensel ve Zihinsel Zararı Var mı?' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:39
Top