2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bilinçaltı Temizliği ve Emdr
MAKALE #21082 © Yazan Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ | Yayın Ocak 2020 | 3,718 Okuyucu
Bilinçdışı temizlenebilir bir şey midir?

Eğer öyleyse EMDR ile temizlenebilir mi?

İnternette “Bilinçaltı Temizliği” adı altında birçok popüler ve ilgi çeken içerik olduğunu görmüşsünüzdür. Oldukça çekici bir teklif...

''Temizlenebilse'' ne güzel olurdu...

Belkide ihtiyaç duyduğunuz şey aşamadığınız tüm sorunlarınızın altındaki farkında olmadığınız bilinçdışı etkenleri ortadan kaldırmaktır...

Bilimsel ''Bilinçaltı Temizliği''

Psikolog ve psikiyatristlerin bu temizlik konusundan pek bahsetmediklerine dikkat etmiş olabilirsiniz.

Genelde alternatif yöntemleri uygulayanlar (nefes terapisi, hipnoz vb.) ve kişisel gelişim uzmanları “Bilinçaltı Temizliği” adı altında hizmetler veriyor. Dolayısıyla bu yöntemlerle ilgili forumlarda olumlu yorumlarla karşılaşsanız bile bilimsel açıdan güvenirlik konusunda kafanızda soru işaretleri oluşabilir.

Travma terapisti olan bir klinik psikolog olarak, bilinçdışıyla çokça çalışıyorum. Dolayısıyla “Bilinçaltı Temizlik” konusunda kafanızı netleştirmek istiyorum.

Basitçe sizlere bilinçdışı temizliğinin tam olarak ne olduğunu Pozitif Psikodinamik Psikoterapi yaklaşımındaki ‘’çatışma teorisiyle’’ anlatacağım.

ÇATIŞMA TEORİSİ

Bilinçdışınızdaki “kirlerin” şu anki yaşamınızı nasıl etkilediğini ve problemlere neden olduğunu açıklayabilecek şöyle bir formül düşünülebilir:

Bilinçdışı Kir X Karşılaştığınız Durum = PROBLEM

Yukarıda gördüğünüz formül, bilinçdışınızın şimdiki zamanınızı nasıl etkilediğiyle ilgili birçok şeyi içeriyor.

Gelin bunun ne anlama geldiğini daha detaylı işleyelim…

Örneğin, sevgilinize heyecanla güzel bir mesaj yazdınız ancak cevap gelmedi. 1 saat geçti... 2 saat geçti... hala cevap gelmedi. Daha sonra size bir cevap yazdı ama bunu gördüğünüzde artık şöyle bir durum içine girdiğinizi düşünelim;

Geç cevap verdi çünkü ‘’beni sevmiyor'', ''değer vermiyor'', ''önemsemiyor’’

Oldukça rahatsız edici bu düşüncelerle birlikte sevgilinize kızdınız, tepki gösterdiniz. Belki de size iş yoğunluğu nedeniyle cep telefonunu sessize aldığını, o an bakamadığını, gördüğü anda da size yazdığını söyledi ancak bu cevap sizi tatmin etmedi.

Bilinçdışı Kir X Karşılaştığınız Durum = PROBLEM

Karşılaştığınız durum: Sevgilinizin mesaja geç cevap vermesi

Problem: ‘’Bana değer vermiyor, önemsemiyor’’ diye düşünmek, kızgınlık hissetmek, hayal kırıklığına uğramak ve tepki göstermek

Peki, yukarıdaki formüle göre “bilinçdışı kir” nedir?

Eğer böyle bir senaryoyu yaşıyorsanız, burada birçok farklı olasılık düşünülebilir.

Bir fikir oluşması açısından birkaç örnek vereyim:

Çocukluk döneminizden itibaren anneniz ya da babanızla olan ilişkilerinizde onların size yeterince değer vermediğini düşündüğünüz, önemsemediğinize inandığınız belli deneyimler yaşamış olabilirsiniz.

Anneniz, depresif bir kadın olarak sizinle yeterince ilgilenmemiş, sizi ihmal etmiş olabilir.

Babanız, iş hayatı nedeniyle eve yorgun gelip size yeterince zaman ayırmamış olabilir ve siz de bir çocuk olarak bu deneyimleri yaşadığınızda kendinizin aslında değerli olmadığını, önemsenmediğini düşündüğünüz şeklinde ''bilinçdışı kirler'' oluşmuş olabilir.

Bilinçdışı Kir X Karşılaştığınız Durum = PROBLEM

Yukarıdaki formüle göre bilinçdışı kir ile şu an karşılaştığınız bu durum birleştiğinde problem ortaya çıkar. Diğer bir varyasyonları düşünelim...*

0 X Karşılaştığınız Durum = 0

VEYA

Bilinçdışı Kir X 0 = 0

Birinci senaryoda,* biliçdışınızdaki kirlerinizi tetiklemeyen bir durumla karşılaştığınızda aslında herhangi bir problem de yaşamazsınız.

İkinci senaryoda, bilinçdışı kirleri içinizde hissedebilirsiniz. Düşünerek temas kurabilirsiniz ancak bu bilinçdışı etkenler uykudadır. Onları tetikleyecek herhangi bir olay yaşamayınca bir problemde yaşamazsınız.

Özetle; şimdiki zamanda karşılaştığınız durumlara bilinçdışındaki kirler bulaşmadığında herhangi bir sorun ortaya çıkmaz.

Böylece ‘şimdiki anı’ temiz bir şekilde yaşayabilirsiniz.

EMDR ile Bilinçdışı Temizliği

Buradaki “bilinçdışı kirler” aslında işlenmemiş travmaların sonucunda öğrenilmiş kalıplardır. Bu kalıplar yukarıda gördüğünüz gibi

Gerçekçi olmayan düşüncelere
Yoğun duygulara
Bedensel hislere
Sorunlu davranışlara neden olur.

Bir travma terapisi olarak EMDR, bu kirlerden arınmada faydalanabileceğiniz bir yöntemdir.

Uzm. Psk. Cem Gümüş

Not: Başlıkta daha çok bilinen adıyla ‘’bilinçaltı’’ yazdım ancak daha doğrusu bilinçdışıdır çünkü psikolojide ‘’bilinçüstü’’ diye bir kavram da yoktur. Bu İngilizceden çevrilirken oluşan bir durumdur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bilinçaltı Temizliği ve Emdr" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cem GÜMÜŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'ün Makaleleri
► Dip Köşe Bilinçaltı Temizliği! Psk.Betül Esra BABA
► Evimizin Ruhuna İlkbahar Temizliği Psk.Ayşegül DENİZCİ
► "Bilinçaltı Temizlikçileri" Psk.Burçin KOYUNCU
► Reklamlardaki Bilinçaltı Psk.Dnş.Ercan TEKİN
► Emdr Terapisi - Emdr Nedir? Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Aşkın ve Evliliğin Bilinçaltı Psk.Kübra Nur ASLAN
► 5 Adımda Bilinçaltı Temizlik Dr.Psk.Mehmet BAŞKAK
► Jung - Ortak Bilinçaltı Öğretisi Psk.Tuğba DEMİRÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bilinçaltı Temizliği ve Emdr' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:32
Top