2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hpv ve Genital Siğiller(Kondylom), Video Kolposkopi Nedir?
MAKALE #21085 © Yazan Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU | Yayın Ocak 2020 | 1,446 Okuyucu
Hpv ve Genital Siğiller , Condylom Tedavisi :

İnsan papilloma virüsü HPV olarak bilinmektedir.Özellikle kadınlarda en sık cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan biridir ve gençler arasında ciddi bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. Bu sorun, güvenlik açığı durumlarını teşvik eden ve önleme ile ilgili tutumları ve davranışları etkileyen psikososyal konulara gömülüdür.
Erkeklerde genital bölgede çıkmaya başlayan et beni şeklinde karnabahar görünümlü kabartılı siğiller için nedeni de Hpv virüsünün yapmış olduğu Condylom, tıbbi adı Condyloma Acuminatum olup son derece bulaşıcıdır.
HPV nedir?

Yaklaşık 170 tip insan papilloma virüsü (HPV, papillomaviradae) bilinmektedir ve bunların en az 40'ı yakın bölgelerde semptomatik patojenlerdir. Her tip farklı lezyonlara neden olur ve diğer organların epitel yüzeyinde şikayetlere , Condyloma lezyonlarına neden olabilir.

Cinsel yolla bulaşan olmayan HPV virüsleri, çoğunlukla avuç içi ve ayak tabanlarda viral siğillerin çoğundan sorumludur. Cinsel yolla bulaşan HPV erkeklerde be kadın dış genital organları, vajina ve serviks, üretra, penis ve skrotum cildi etkileyebilir. Her iki cinsiyette de anüs ve ağız boşluğundaki enfeksiyonlar (hpy tipine göre davranışa bağlı olarak) ve ağız içi farenks oluşabilir.

Yüksek riskli HPV viral gruplar da mukoza zarlarına, cilt epitellerine patolojik değişikliğe neden olurken, düşük riskli tipler benign fakat benzer şekilde enfeksiyöz ve hoş olmayan değişiklikler kendini gösterir. Genital siğiller (hpv siğilleri) ile sonuçlanır. Papilloma terimi, cildin kendisinden çıkan epitel kökenli benign tümörler için tıbbi terimdir.

HPV enfeksiyonu belirtileri

HPV, özellikle semptomları olmayan erkeklerde semptomlara neden olmayabilir. Hpv taşıyıcısı olarak tabirlenir. Macaristan'da, test edilen genç yetişkinlerin %70'i HPV gösteriyor, ancak taşıyıcıların çoğunluğu asemptomatiktir yani gözle görünecek lezyonlar yoktur. HPV taşıyıcısıyla temas sonrası bulaşıcılarda lezyon çakabilir.HPV, çoğu viral enfeksiyonda ateş veya ağrı ile ilişkili değildir. Birçok durumda, enfeksiyon birkaç ay içinde vücudumuzun bağışıklık sistemi tarafından aşılacak ve hala uykuda olan HPV aktif hale fark edilmeden geçebilir. Semptomlar öncelikle bağışıklık sisteminin zayıflaması durumunda ortaya çıkar (hastalıklar, grip,stres, sigara).

HPV belirtileri gelişirse, virüsün türüne bağlı olarak ortaya çıkabilirler:

Viral siğiller-ellerin avuç içi, ayak tabanlarının siğilleri, sırt
Kondilom -Condylom - her iki cinsiyette iyi huylu genital siğiller.
Servikal displazi-benign serviksin epitel lezyonları servikal kanserin prekanseröz bir durumu olarak kabul edilir.CIN1,CIN2,CIN3 ve rahimağzı Kanseri yapabilir.
Serviks kanseri veya diğer epitel lezyonları
Kadınlarda, enfeksiyon sulu vajinal akıntıya neden olabilir, ancak bu belirli bir semptom değildir, virüse açıkça dikkat çekmez. Bir tarama testi olmadan, enfeksiyon öncelikle hastalar yakın bölgelerdeki siğil semptomları olan bir doktora başvurduğunda doğrulanır veya jinekolojik sitolojik bir çalışma, mutlaka şikayetleri içermeyen histolojik değişiklikleri gösterir.Hpv DNA testi yapılmalı , HPV tipi belirlenmelidir.

HPV, hareketsiz olsa bile semptomların yokluğunda ciddi bir sağlık riski sunar. Asemptomatik, enfeksiyonun (hatta çoklu enfeksiyonların) daha sonra sonuç vermeyeceği anlamına gelmez. HPV testini gerçekleştirmek için doktorunuza (dermatolog, jinekolog, enfeksiyon uzmanı) tarafında yapılmalıdır.

Tedavisi Hpv virüsünün tipine ve yaygınlığına göre değişmektedir . 170 den fazla Hpv tipi vardır. Hpv ve siğil bbulaştıktan sonra yayılma Ve tekrarlama eğilimli viral bir rahatsızlıktır. Tedavisi mümkün olmakla birlikte ciddi inatçı tekrarlama özelliği olan enfeksiyonlar olduğunu bilmekte faydavardır. Özellikle genital siğiller ve genital Hpv tedavisinde uygulanan tıbbı ilaçlar yanı sıra crioterapi- siğil dondurma - siğil yakma- koterizasyon- lazerler uygulanabilir. Tedavi öncesi yapılması gerekenler ve tedavi sonrası yapılması gerekenler yapılırsa siğilin Tedavisi başarılı ve tekrarlaması düşük olur.

Tedavi öncelikle lezyonların tedavisini ifade eder, ancak virüsün çıkarılması anlamına gelmez.
Lezyonların tedavisi görünüm alanına bağlıdır. HPV tanısı ve tedavisi genellikle bir jinekolog veya ürolog tarafından yapılır ve cilt siğilleri bir dermatolog tarafından çıkarılır. Uzun süreli viral doğum durumunda, bir enfeksiyon uzmanına danışılmalı gerekir. İmmun sistemin kontrolü gerekir.

Küçük siğillerin mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi önerilir. İyi huylu büyümenin küçük varyasyonları durumunda, eczane pazarında mevcut olan farklı fırça tedavilerini (podofillotoksin, asetik asit) denemeleri olabilir. Siğiller ölene kadar, düşene kadar Fırça tutucuları kullanılmalıdır. Lokal olarak uygulanan 'immün yetmezlik' (imikimod) olarak adlandırılan reçete formunda çeşitli merhem türleri de mevcuttur.
Daha büyük, ağrılı, muhtemelen grup halinde oluşan bir siğil durumunda dermatolojik ve cerrahi müdahale düşünülmelidir. Bu aynı zamanda çeşitli teknik arka plan ile de yapılabilir: donma crioterapi yöntemi, elektro-cerrahi, keskin bir kaşık benzeri alet, eksizyon, lazer cerrahisi ile lezyonun kazınması, Siğili çıkarılması yapılır.
Görünür lezyonu ortadan kaldırarak HPV kaldırılmaz, virüsün asemptomatik olması ve cilt büyümesinin yeniden ortaya çıkması ihtimali yüksektir. Genel anti-viral bağışıklamayı uyaran Oral ajanlar (izoprinozin), virüslerin bulaşmasını durdurmak için kullanılabilir ve tıbbi tavsiye ve kontrol ile uzun süreli bir tedavi seyrinde kullanılabilir.
Önceden var olan displazi veya servikal kanserin tedavisi, özel jinekolojik, cerrahi veya Onkoloji bakımı gerektirir.cın1,cın2,cın3 şüpheli rahim ağzı patolojileri.

HPV tedavisinin sonuna kadar, eşimizin sağlığı için seks yapmayın.

HPV enfeksiyonunun önlenmesi

Günümüzde yüksek riskli tiplerin farklı kombinasyonlarına sahip aşılar artık mevcut. Ayrıca, HPV'ye karşı aşılama, kişiler için isteğe bağlı ve ücretli aşılar şeklinde birkaç yıldır aşılama şemasının bir parçası olmuştur. Aşı, yüksek riskli tiplere (16, 18) ve aşılanmış birey, rahim ağzı kanseri tarafından bilinen en tehlikeli komplikasyona karşı uzun süreli dirence karşı koruma sağlamayı amaçlamaktadır.

Tüm deneyimler, aşının güvenli ve etkili olduğunu doğrular. Şimdilik, aşılama için ücretli olarak kullanılabilir, ancak aşılama programı ücretsiz de genişletmek gerektiğini düşünmekteyiz. Cinsel yaşam başlamadan önce koruma geliştirilmelidir, ancak aşı bir yetişkin olarak daha sonraki bir yaşta etkilidir.

Tek eşli bir yaşam tarzı enfeksiyondan kaçınmanın önemli bir parçası olabilir, çünkü prezervatif kullanımı HPV önlemede diğer zührevi hastalıklardan daha az etkili olmakta. Hpv Kondylom geçişi temas eden her bölgeye geçer.

Kolposkopi Nedir ? Nasıl Yapılır?


Kolposkopi, rahim ağzı, vagina ve vulvanın aydınlatılmış ve büyütülmüş görüntüsünü elde etmek için kullanılan tanısal bir işlemdir. Bu işlemde çeşitli büyütme merceklerine sahip kolposkop adı verilen bir mikroskop kullanılır. Şüpheli pap smear sonucu olan ve yüksek riskli Hpv DNA taraması çoktan tüm bayanlara yapılması önerilir. Video kolposkopi sırasında önceden hazırlanmış Asetik asit solüsyon ve Lugol solüsyonu rahim ağzıma servis bölgesine usulüne uygun olarak sürülür ve beklenir. Mikroskobik ve mikroskobik görüntüde olmaması gereken şüpheli ve patolojik koşunlardan , servis kanal içinden biopsiler alınır. Burada amaç smear sonucunda görülemeyen veya atlanan prekanserlerin yakalanmasıdır.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hpv ve Genital Siğiller(Kondylom), Video Kolposkopi Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mustafa N. ALİHANOĞLU Fotoğraf
Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU
İzmir
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi147 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU'nun Makaleleri
► Genital Kondilom(Siğiller) Dr.Hasan YILDIZ
► Genital Siğiller (Kondiloma Akuminata) Dr.Hüseyin ŞENYURT
► Rahim Ağzı Kanseri ve Kolposkopi Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Genital Herpes (Genital Uçuk) Dr.Hüseyin ŞENYURT
► Siğiller ve Mantar Tedavisi Dr.Füsun TÖRE
► Anal Siğiller (Kondiloma Aküminata) Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hpv ve Genital Siğiller(Kondylom), Video Kolposkopi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kimyasal Gebelik ve Kürtaj Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:33
Top