2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okula Uyum Sağlama
MAKALE #21088 © Yazan Uzm.Psk.Dila ISITAN | Yayın Ocak 2020 | 1,589 Okuyucu
Çocuğun okula uyum sağlamasını etkileyen 3 tane temel faktör vardır. Bunlardan biri çocuk, ikincisi okul ve diğeri de ailedir. Özellikle en çok gördüğümüz durum çocuğun anneden ayrılma kaygısıdır. Eğer çocuk daha önce annesinden hiç ayrılmamışsa, hep beraber vakit geçirdilerse ve anne de çocuğa bağımlı hal gelmişse bu durumla sık karşılaşabiliyoruz. Bu kaygıyı yaşayan çocuk okula başladığında ilk günler ağlamasa da okula gelip gitmek rutine döndüğünde, anneden ayrıldığının farkına varır ve ağlama nöbetlerinden, karın ağrılarına kadar süregelen ciddi tepkiler gösterir. En az bir ay boyunca anneden ayrılma konusunda kaygı yaşayan çocuk için bir uzmandan destek alınması gerekmektedir. Anne –baba ve öğretmen işbirliği içerisinde olmalı, okula her gün çocuk düzenli bir şekilde götürülmelidir. Anne-baba çocuğuna karşı anlayışlı davranmalı, onun duygu ve düşüncelerini yansıtarak ayna görevi görmeli ve geri bildirim vermelidir. Anlaşılmadığını hisseden çocuk daha fazla kaygılanır. Bu süreçte çocuğun kaygı seviyesi önemli olduğu kadar anne babaların da kaygı seviyesi değerlendirilmeli ve anne baba çocuğunu okula bırakırken kendi endişelerini çocuğa yansıtmamalıdır. Ailenin koruyucu tutumu sonucu bireyselleşememiş olan çocuk, dış dünyaya açıldığında yani ev dışında herhangi bir ortamda bulunduğunda kaygılanabilir. Dolayısıyla anne baba bu aşırı koruyucu tutumundan vazgeçmeli, yapabileceği her şeyi çocuğa yaptırarak sorumluluk vermelidir.
Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu, dürtü kontrol bozukluğu, özel öğrenme güçlüğü olan çocuklar da yine okula uyum sağlamada problem yaşayabilir. Kendini kontrol edemediği için sınıfta durmak istemeyebilir, sandalyesinde oturmayı reddedebilir. Yine arkadaş ilişkilerinde sorunlar yaşayabilir. Tüm bu sebepler çocuğun okula uyumunu zorlaştırmaktadır. Bu gibi durumlarda önce çocukta hangi sorunların olduğuna bakılmalı tanılama ve sonrasında gerekli eğitimlerle desteklenmesi sağlanmalıdır.
Öğretmenin çocuğa yaklaşımı sert olmamalı, çocuğun okulda kaldığı süreyi yavaş yavaş uzatarak oryantasyon sürecini iyi yönetmelidir. İlk zamanlarda anne okulda beklerse, çocuk onu görmek isteğinde yanına getirebilir. Sonra ki günlerde ise anne okulun yakınlarında beklemeli uzun süre ağladığı takdirde anneye haber verilmelidir.

Aileye öneriler;
Daha okula başlamadan önce, çocuğun, gideceği okulu arada sırada ziyaret etmesi, bahçesinde biraz vakit geçirmesi, gireceği sınıfı görmesi, öğretmeni ile tanıştırılması kaygıyı hafifletir. Okula başladıktan sonra annenin ya da babanın küçük bir eşyası çocuğa verilebilir. Anne babasını düşündüğünde o eşyaya bakması sağlanabilir. Okula sevdiği bir oyuncağını yanında götürebilir. Okulda geçirdiği süre ilk günlerde kısa tutulmalı ve yavaş yavaş uzatılarak arttırılmalıdır. Çocuğu okula götürmek için onu heveslendirmeli ve teşvik etmeliyiz. Anne baba sabırlı olmalı, okula gitme konusunda kararlı ve net bir tutum sergilemelidir. Anne çocuğa her zaman doğruyu söylemeli okula geldiğinde “ben burdayım” deyip gitmemelidir. Çocuk okula gelirken daha az bağımlı olduğu kişi tarafından getirilirse, uyum sağlaması daha kısa sürede olacaktır. Okula gitme konusunda ısrarcı olunmalı, çok kısa bir süre dahi okulda kalsa mutlaka okula götürülmelidir. Genelde uyum sağlama durumu hafta başından hafta sonuna doğru artmaya başlar. Araya hafta sonu girdiğinden pazartesi okula geldiğinde çocuk yine başa dönebilir, normal bir süreçtir. Ailenin bu gibi durumlarda kararlı, sabırlı ve sakin olması önem taşımaktadır.

Uzman Psikolog Dila Isıtan
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okula Uyum Sağlama" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dila ISITAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dila ISITAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dila ISITAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dila ISITAN
İzmir
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi117 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dila ISITAN'ın Makaleleri
► Okula Başlama ve Okula Uyum Süreci Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Okula Uyum Dr.Psk.Dnş.İlker KABA
► Okula Uyum Psk.Betül GÜNDÜZ
► Okula Uyum Süreci Psk.Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Okula Uyum Sağlama' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:38
Top