2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mutlu İlişki & Mutlu Aile
MAKALE #21090 © Yazan Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL | Yayın Ocak 2020 | 2,301 Okuyucu
MUTLU İLİŞKİ & MUTLU AİLE
Sağlıklı bir ilişki de ve sağlıklı aile yapısında ilişki yakın ve esnektir, Çiftler aynı hedefe yönelik birlikte faaliyet gösterebilir, bireysel gelişime önem verir, duygusal paylaşıma açıktır. Bağlılık, takdir, krize müdahale becerisi yüksektir. Çiftler birlikte vakit geçirmekten keyif alırlar.
Sağlıklı aile yapısının oluşmasında, çiftler arasında sağlıklı bir ilişkinin kurulmasında aşağıda ki unsurların oluşması gerekiyor:
SEVGİ
Sağlıklı ilişkilerde, eşler birbirini tanır. Eşler birbirlerinin stres kaynaklarını, endişelendiği konuları bilir, genel olarak yaşam felsefelerinin, hayallerinin, umutlarının farkındadır, yakın çevresindeki arkadaşları ya da akrabalarını, onu kaygılandıran ya da problem yaşadığı kişileri tanır. Eşinin de kendisini tanıdığını bilir ve eşi için “beni çok iyi tanır” düşüncesine sahiptir.
EŞLER ARASINDA ŞEFKAT VE BEĞENİ DUYGUSUNUN ÖNEMİ
Çiftlerin diğer eşe takdir ettiğini, beğendiğini, sevildiğini hissettirmesi, birbirine sevdiklerini söylemesi, sevgi ile birbirine dokunması, çekici bulması önemlidir. Şefkat ve hayranlık duygusunu artırır.
Eşi ile gurur duymak, onun başarılarını takdir etmek, bunu ona ifade etmek ilişki de önemlidir.
Problemli ilişkilerde şefkat ve beğeni duygusu ya zayıftır ya da hiç yoktur, eşler birbirlerini görmekten mutlu olmazlar. Çift Terapisinde, eşin davranışları konuşulur ve olumlu, takdir edilen davranışları bulması amaçlanır.
DUYGUSAL ALIŞVERİŞİN ÖNEMİ
Duygusal ihtiyaçları gözetmek ve karşılamak kadar kişinin kendi duygusal ihtiyacı için beklentilerinin karşılanacağını bilmesi ilişki de önemlidir. Eşlerin birbirine yönelmesini ve duygusal bağın kurulmasını sağlar. Özel günlerin hatırlanması ve kutlanması, hediye, sürpriz ya da jestler yapılması gibi.
Birlikte zaman geçirmede eşin istekleri dikkate alınmalıdır. Ev işlerini birlikte yapmaktan keyif almak, beraber yemek yapmak, sofrayı hazırlamak, İyi arkadaş olabilmek, birbirlerinin fikirlerini önemsemek, birbirini ilgiyle dinlemek, ortak ilgi alanlarına sahip olmak çift arasında ki duygusal bağı güçlendirecektir.
Çift Terapisinde, kişinin eşi ile nasıl bağlantı kurmak istediği, duygusal ihtiyaçlarını nasıl ifade ettiğine bakılıyor. Onarma girişimlerine yanıt veriyor mu? Yoksa uzaklaşıyor mu, karşı mı geliyor? Bireyin eşine yönelmesi için bir fırsat mı?
DUYGUYU FAZLA YÜKLENMEMEK
Eşlerden biri duyguyu fazla yüklendikçe, diğer eş te bir o kadar az yüklenecek, yetersiz ve tepkisiz kalacaktır. Eş kendine düşenden fazla duyguyu yüklenmemeli, aşırı ifade etmekten kaçınmalıdır.
EŞLER ARASINDAKİ OLUMLU- OLUMSUZ DÜŞÜNCELERİN ETKİSİ
Eşlerin birbirleri ile ilgili yargıları olumsuz ise, aralarında ki konuşmalar, davranışlar pozitif ya da nötr olduğunda dahi, olumsuz algılanabilir. Eğer ilişkide eş, incinmiş, hayal kırıklığına uğramışsa, suçlandığını, eleştirildiğini düşünüyorsa aralarında ki iletişimde olumlu olmayacaktır.
Çift Terapisinde eşler arasında “olumsuz düşünceler” nedeniyle ilişki çok zarar gördü ise “Arkadaşlık, sevgi ve beğeninin arttırılması” ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır.
EŞLER ARASINDA YAŞANAN ÇATIŞMAYI SONLANDIRMA
Çiftin yaşadığı çatışmaya neden olan sebepler, çatışmada eşlerin tutumu önemlidir.
Eşler arasında yaşanan çatışmalarda, çatışma çok sert başlıyorsa, hakaret, suçlamalar çok fazla ise, sonunda kazanma, haklı çıkma önem kazanıyorsa çatışmanın sonlanması da sert olmaktadır.
Çift Terapisinde, eşlerin çatışma ile başa çıkmaları için bazı yöntemler uygulanır.
Çatışmanın başlangıcı yumuşatılmalıdır. Ağır eleştiri, suçlama yerini, kazanma amacı gütmeden dinlemeye bırakılmalıdır. Terapide eşinin düşüncelerini merak etmesi, ilişki üzerinde ki etkisini fark etmesi, mantıklı davranabilmesi sağlanır.
Çatışmanın sonlandırılabilmesi için, eşlerin kendi kendilerini sakinleştirebilmesi, mola verebilmesi önemlidir. Eşin olumsuz yargılarını fark etmesi, aslında baş edemediği kendisi ile ilgili yargıyı bulması sağlanır. Haklı bile olsa uzlaşmak için işbirliği içinde olması gerektiğini bilmelidir.
BİREYSEL VE ORTAK HAYALLER KURABİLME
Çatışma sırasında bile pozitif duygusal bağlantı vardır. Pozitif duygunun bilinçli şekilde inşa edilmesi gerekir. Eşlerin birbirlerinin hayallerini ve isteklerini gerçekleştirmede etkisi büyüktür. Birbirlerinin önemli hayallerinin farkına varması gereklidir.
İlişki de eşlerin bireysel hedeflerine saygı göstermek, bireysel başarı ve hedeflerden rahatsızlık duymamak, ortak plan, hedef ve hayallerin oluşturulması önemlidir. Kişisel hayaller, maddi hedefler, planlar, çocuklarla ilgili beklenti ve planların uyumlu olması, ortak karar alabilmeleri ilişkiyi güçlendirecektir.
ORTAK PAYLAŞIMIN OLMASI
Eşlerin kendi aile geçmişlerinden, ilişkilerinin ilk günden bugüne kadar geçirdikleri evreleri, birlikte hareket edebilmeleri, ortak değer ve kültürü, zamanı ve kaynakları kullanma yöntemleri, eşlerin temel rolleri, günlük ritüellerindeki uyum ve keyif alma düzeyleri önemlidir. İlişkide ve ailede resmi ve resmi olmayan bağlanma ritüelleri bulunur. Her aile bireylerin bazen bilinçli olarak yarattığı bazen de kendiliğinden ortaya çıkan, yaşamlarında paylaştıkları bir anlam oluşur. İlişki birlikte bir yaşam oluşturmayı içerir.
Çift Terapisinde, bir akşamı nasıl geçirdiklerinden, hafta sonu ya da bayramda neler yapmaktan keyif aldıklarına, iş ve aile yaşamına bakış açılarının benzer olup olmadığına kadar incelenir. Eşler geçmişe dönüp baktıklarında yollarının ne kadar iç içe geçtiğini ve uyumlu biçimde ilerlediklerini gördüklerinde olumlu duygular hissedeceklerdir.
TIKANMIŞLIKTAN KURTULMAK
Çift Terapisinde, çiftlerin yaşadığı ve sürekli tekrarlanan kavgalara dikkat ediliyor.
Kişi kendini ifade etse de, öfkelense de, eşi ile yinelenen kavgalar da etse, bir yere varamadığı, sonuç alamadığı durumdur tıkanmışlık.
Eski konularda tekrarlanan kavgalar, aslında kişiyi değişimin yarattığı huzursuzluktan koruyor. Yani eski konularla ilgili tekrarlanan kavgalar kişinin bulunduğu konumu, benimsediği rolleri değiştirmesini engelliyor. Çünkü bu roller kişinin bildiği rollerdir, yenisini denediğinde ne olacağı, kişiye ne getireceği belli değildir. Bu belirsizlik kişiyi huzursuz eder ve aynı kavgaları tekrarlayıp durmasına neden olur.
KADER MOTİFİ
Sevgiyi ifade ediş şeklini, anne-baba olmaya dair ilk bilgileri kişi kendi ailesinden öğreniyor. Anne-babası ile yaşadığı çözülmemiş duygusal yoğunlukları varsa, etkisi evlendikten sonra, kendi eşi ve çocuklarında ortaya çıkıyor. Annesiyle güvenli bir bağ kuramamış bir kişi sürekli terk edileceği ile ilgili kaygı duyabilir, gelecekte eşi ile ilişkisinde kontrolcü ve güvensiz bir rol alabilir.
Sağlıklı aile ortamında büyümüş kişiler, daha üretken, başarılı ilişkiler kurma ve sürdürme konusunda avantajlılar. Ancak, sağlıklı ilişkiler kuran çiftlerin mutlaka sağlıklı ailelerden geldiği söylenemez. Problemlerle iyi baş etme becerisi olan, kendini doğru ifade etmeyi öğrenmiş, empati becerisini geliştirmiş kişiler de ilişkilerinde oldukça başarılı olabilirler. Bu nedenle sağlıksız aile yapılarından gelen bireylerle yapılacak bireysel terapiler de geçmişe mutlaka bakmalıdır. Çünkü birçok insan şimdiki hayatlarında yaşadıkları problemlerle, anne ve babalarının davranışları arasındaki ilişkiyi göremezler.
Bireysel ya da çift terapilerinde, bireylerin kendi anne babalarından aldıkları problemli ilişki mirasından kurtulmaları hedeflenir.
Hedefimiz Mutlu ve Sağlıklı Aileler...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mutlu İlişki & Mutlu Aile" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Filiz OKUŞ TEZEL Fotoğraf
Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'in Yazıları
► Mutlu Aile Olmak-Mutlu Evlilikler Psk.Serap DUYGULU
► Mutlu Bir İlişki İçin Psk.Eda GÖKDUMAN
► Mutlu İlişki&doğru İletişim Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Nasıl Mutlu Olunur? Mutlu Olmak İçin Gerekenler ÇOK OKUNUYOR Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Mutlu Aile Kurmanın Yolları Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
► Mutlu Aşk Var Mıdır ? Psk.Nihan DİKME
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Mutlu İlişki & Mutlu Aile' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Öfke Kontrolü Eğitimi Programı ÇOK OKUNUYOR Mart 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:56
Top