2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Annelik Hüznü ve Postpartum Depresyon
MAKALE #21092 © Yazan Psk.Ezgi ASLANTAŞ | Yayın Ocak 2020 | 868 Okuyucu
Annelik Hüznü ve Postpartum Depresyon, yani Doğum Sonrası Depresyonu. Bu iki durum semptomları açısından benzerlik gösterse de aslında birbirinden oldukça farklıdır.

Annelik Hüznü
Bir düşünelim: Yeni doğum yaptınız veya hamilesiniz. Birçok soru işareti ve belki de en yakınlarınıza dahi açmaktan çekindiğiniz endişeleriniz mevcut. Yanlış yapmaktan korkuyorsunuz. Ya sizin için kötü bir anne derlerse? Annelik serüveninizde başarısız olursanız neler olur? Öncelikle yeni doğan bir bebeğin hayatı yavaş yavaş öğrenmesi gibi siz de anneliği bebeğinizle birlikte çıktığınız bir öğrenme süreci olarak düşünmelisiniz. Onun bu dünyaya yabancı olduğu kadar siz de bu yeni role oldukça yabancısınız. “Başarısızlık” gibi bir kavramın anne olmakla bir ilgisi olmadığı gibi stresli hissetmeniz, korkmanız ve bazen duraksamanız sizi “kötü anne” yapmayacak, tam tersine bebeği ile birlikte öğrenen, güçlenen ve bu yeni deneyimin getirdiği stresle cesurca başa çıkan biri haline getirecektir.

Bebek sahibi olmak güzel olduğu kadar stresli bir deneyimdir. Uyku düzensizliği, yeni sorumluluklar, kişisel zamanın ve öz bakımın kısıtlanması sonrasında, duygularınızın karmakarışık olması oldukça normal ve beklenilen bir durumdur. Doğumdan sonra ilk birkaç hafta böyle hissedebilirsiniz. Ağlama krizleri geçirmek, boğuluyor gibi hissetmek, eskisinden çok daha duygusal ve hassas olmanız birçok hemcinsinizin de yaşadığı “annelik hüznü” olarak adlandırılır. Annelik hüznü, doğum sonrası depresyonuna kıyasla daha kısa süreli ve daha hafif bir geçişe sahiptir.


Ya Postpartum Depresyon?
Annelik hüzününe göre Postpartum Depresyon riskli bir durumdur ve kesinlikle geciştirilmemelidir. Her ne kadar benzer belirtilere sahip olsalar da bu iki farklı durumu birbirinden ayırt etmek için bakılması gerekenler; semptomların süresi ve yaşama arzusundaki değişimlerdir.

Eğer;

Kendinize, partnerinize ve/veya yeni doğana karşı zarar verici davranış, tutum ve düşünceleriniz mevcut ise (öz kıyım girişim ve/veya düşünceleri vs.)
Bebeğinizle bağ kuramadığınızı hissediyorsanız,
Öz kıyım düşüncelerine sahipseniz,
Değersiz ve ezilmiş hissediyorsanız,
Anne olmakla ilgili yoğun pişmanlık yaşıyorsanız, doğum sonrası depresyonu geçiriyor olma ihtimaliniz oldukça yüksektir.
Vakit kaybetmeden bir uzman yardımı almanız hem sizin hem aileniz için oldukça önemlidir.

Her Yeni Doğum Yapmış Kadın Bu Problemi Yaşıyor Mu ?

Hayır. Fakat bu durumun oluşmasına katkı sağlayan belli başlı risk faktörleri mevcut. Doğum sonrası, kadının tüm fizyolojik stabilizasyonu dağılıyor. Hamilelik sürecinde fiziksel, fizyolojik ve elbette duygusal değişimler bu durumu tetikliyor. Kişinin geçmiş yaşam deneyimleri, annelik şeması, psikolojik ve psikiyatrik geçmişi de risk oluşmasına katkı sağlayan diğer faktörler arasında.

Ne Yapılabilir?
Duygularını kendine saklama! Paylaş anlat ve yargılanmaktan korkma.
Katılımcı ol! Diğer yeni anne olmuş kişilerle iletişimde kal. Yalnız olmadığını bil.

Ev İşlerini Es Geç!

Ev işlerini bir süreliğine es geç ve bu süreyi kendine ayır. Yürüyüş yap, meditasyon yap, kitap oku ne istersen onu yap.

Gün Işığından Faydalan!

Güneş ışınlarının depresyona ne kadar iyi geldigini artık herkes biliyor. D vitamini negatif ruh haliyle savaşmak için birebir.

Uzman Desteği Al!

Bir psikolog veya psikiyatristle görüşmek seni daha iyi hissettirecek.

Jinekoloğunuzla da iletişim halinde kalın. Hormonal değişim için hormon desteği önerebilir ve sürece yardımcı olabilir.

Basit Egzersizler Yap!
Seni zorlamayacak egzersizler için zaman ayır. Spor da depresif ruh haline iyi gelen faktörlerden biri.

Destek Al!
Ailenden, eşinden veya profesyonel bir bebek bakıcısından destek al.

Önce sen iyi hissetmelisin. Unutma; mutlu anne, mutlu çocuklar demektir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Postpartum Depresyon Psk.Sezen ÖZÜTEK EREM
► Postpartum Depresyon (Lohusa Depresyonu) Psk.Gülşah PINAROĞLU
► Annelik Tutumları Psk.Pınar HOCAOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Annelik Hüznü ve Postpartum Depresyon' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:16
Top