2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duygu Odaklı Terapi
MAKALE #21097 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Hasan DAĞ | Yayın Şubat 2020 | 6,545 Okuyucu
DUYGU ODAKLI TERAPİ


Duygu odaklı terapi , kişinin görünen duygularını ve bunlarla ilşkili alt duygularını fark ettirerek, işleyerek benlik bütünlüğünü sağlamayı hedef alır. Bu yaklaşım duyguların, diğer insanlarla ilişki kurmada temel belirleyici etkisine sahip olduğunu varsayar.
Duygusal terapi insancıl görüşleri temel alır. Varsayım olarak insanın seçme gücüne ve kendisinin potansiyelinin farkına vararak kaynaklarını iyi olma hali için kulanabilme kapasitesine inanır. İnsan içinde bulunduğu zorlayıcı koşullara rağmen uyum sağlayıp , doyumlu kişilerarası ilişkiler oluşturabilir.


Duygu odaklı terapi , varoluşçuluğun temel kavramları olan, özgürlük isteği, anlam arayışı ve yalnızlık (yalıtılmış ) istemlerini esas alır. İnsanın ; özgürlük arama ,yaşamına anlam katma ve yalnızlıktan kurtulma arayışı , zorlanma durumunda kaygı ortaya çıkarabilir. Kendi doğal varoluşunu yaşayamayan kişi işlevsel olmayan, duygusal kökenli, bilişsel görünümlü savunma mekanizmalarını devreye sokar, bu otantik olmayan hal bireyi nevrotik algılama , yorumlama ve davranımlara sürükler.


Duygusal terapi duyguları düzenlemeyi, alt duyguları ortaya çıkarmayı ve bu duygularla ilişkili gerçek ihtiyaçlarını ortaya çıkarmayı hedefler. Ortaya çıkan bu alt duyguları fark etmek,ifade etmek daha işlevsel yeni duyguları hissetmesini sağlar. Bu durumda kişinin benliğini yeniden inşa kapasitesinin harekete geçmesini sağlar. Kişi kendisi ve çevresiyle daha işlevsel ve bütünlüklü doyumlu ilişkiler kurabilir.


Duygusal terapide ilk aşama , danışanın yaşadığı duyguları ve bu duyguların bedenindeki etkilerinin farkına varmasıdır. İkinci aşama da, ikincil duygularla örtülmüş birincil duyguları ortaya çıkarmak ve danışanın bu duygularda kaçmak için kullandığı çarpık düşüncelerini, otantik ,akılcı ve gerçeğe uygun olmayan inançlarını farkettirmektir.


Daha sonra danışanın gerçek , temel duygularını kabul etmesine , tanımasına ve daha iyi hissetirecek duygulara dönüştürmesine yardımcı olunur.


Duygusal terapide değişim işlevsel olmayan duyguları kabul etme ve tanımayla başlar. Mevcut duygularını ,danışan tanımaz ve duygularının bulunduğu yere varamazsa iyileşme başlamaz. Danışanın yaşamındaki olumlu odakların farkına varması ile değişim dönüşüm süreci gelişir.



Danışanın terapist ile yaşadığı terapötik ilişki yolculuğu; hissettiği , hissetmeye ihtiyaç duyduğu duygularının kendisi için anlamının ne olduğunun keşfi , kendisine daha doyumlu bir yaşam sağlayacaktır.


DUYGU ODAKLI TERAPİDE KULLANILAN TEKNİKLER


1. Boş Sandalye tekniği
Bitirilmemiş işleri tamamlamak için kullanılan , Geştalt yaklaşımında alınan bir sağaltım tekniğidir. Bu teknik danışanın bugün ya da geçmişte yaşadığı çözümlenmemiş , içsel duygusal zorlanmalar yaşamasına neden olan bütünleşmemiş duygu ve düşüncelerini, diyaloglar yoluyla ortaya koymasını sağlar. Danışan bu teknikte sorun yaratan duygu ve düşünceleriyle ilişkili kişiyi sandalyaye oturtarak onunla hayali diyaloglar kurar ve o kişiyle ilgili duygu düşüncelerini ifade eder.

2.Çift Sandalye Tekniği
Danışanların kendilerini kusurlu buldukları ve suçladıkları durumlarda kullanılan bir tekniktir. Çatışma durumunda sandalyenin bir tarafına kişiliğinin bir yanını diğer tarafa kişiliğinin diğer yanını temsilen oturtarak diyalog kurar, bu diyalogda ortaya çıkan duygu ve düşüncelerle farkındalık kazanması sağlanır.

3. Sistematik Çağrışımlı Açılma
Danışanın geçmiş ya da bugün yaşadığı bir yaşantısını hayal etmesi sağlanır. Hayal ettiği bu anı ya da durumu nasıl anlamlandırdığı ve bu anlamlandırmalarda belirleyici olan duygu ve düşünceler, inançlar farkettirilmeye çalışılır. Olaylara ,durumlara nasıl yaklaşımlar gösterdiğini farkettikten sonra ,alternatif yaklaşımların neler olabileceği , bu alternatiflerin kendisinin duygusal durumunu nasıl etkilediğini görmesi sağlanır.
4. Odaklanma
Duygu odaklı terapide merkeze alınacak şey içsel yaşantılarıdır. Bu içsel yaşantılarda ortaya çıkan duyguların bedeninde nasıl bir etkiye neden olduğunu fark etmesi sağlanır. Böylece danışanın yaşantısındaki arzu, istek ve amaçlarının ne olduğu daha gerçekçi olarak fark ettirilmeye çalışılır.

5. Anlam Oluşturma
Danışanın düşünce ve inanç süreçlerinde yarılmalar olup bütünlüğü bozulduğunda, danışan stres ve umutsuzluk yaşadığında kullanılabilecek bir tekniktir. Bu teknik danışan için önemli olan inançları yeniden değerlendirme fırsatı verir. Eski inançlara yeni bakış açısıyla yeni anlam bütünlemeleri oluşturmasına yardımcı olur.


6.Empatik Tepkiler
Danışanın onaylanma , anlayış ,keşif , odaklanma ve yeni çağrışım ihtiyaçlarını danışmanın empatik yaklaşımlarla karşılamasıdır.


7.Metafor Kullanımı

Danışanın sorununu somutlaştırmak, anlaşılmasını kolaylaştırmak ve sade bir şekilde anlamasını sağlamak için mizahtan, öyküden ve çeşitli anektotlardan yararlanılmasıdır. Danışanın duygusal yaşantısının, yeni sembol ve simgelerle işlenmesini ve değerlendirilmesini sağlar. Sorun danışan için daha anlaşılır hale gelebilir. Anlaşılan bu sorun ile baş etme güvenini danışan kazanır.

8.Ödev

Duygu odaklı terapide danışana çeşitli ödevler verilebilir. Danışma süreci sonunda , hafta boyunca yaşadığı duyguları not etmesi, kendisini sıkıntıya sokan bir duygu yaşadığında bu duygunun tersini yaşadığı ve iyi hissettiği bir yer hayal etmesi istenebilir. Duygusunun altındaki duyguyu keşfetmesi, veya geçmişte kötü duygular hissettiği durumlarla vedalaştığı bir mektup yazması istenebilir. Bu teknik danışanı aktif kılar, küçük farkındalıkları kendisini daha iyi hissetmesini sağlar.

Hasan DAĞ
Uzman Psikolojik Danışman&Terapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Duygu Odaklı Terapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Hasan DAĞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Hasan DAĞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan DAĞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Hasan DAĞ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Hasan DAĞ'ın Yazıları
► Duygu Odaklı Çift Terapisi Psk.İshak BÜYÜKYILDIRIM
► Duygu Odaklı Çift Terapisi Dr.Mehmet TEKNECİ
► Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi Psk.Dnş.İsa Ozan GÜN
► Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi Psk.Dnş.Şerife AKSOY
► Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi Psk.Mahir Efe FALAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Duygu Odaklı Terapi' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Duygu Odaklı Terapi Ocak 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:18
Top