2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukluk Depresyonuna Dikkat
MAKALE #21100 © Yazan Psk.Burçin KOYUNCU | Yayın Şubat 2020 | 1,330 Okuyucu
Çocukluk depresyonu çocuk ve gençlerde oldukça sık görülen bir bozukluktur. Çocukluk depresyonu Okul öncesi her yüz çocuktan birinde, okul çağı çocuklarında her yüz çocuktan ikisine, ergenlik döneminde her yüz çocuktan 8’inde görülmektedir.
Çocuk psikolojik danışmanlık desteği için gelen ebeveynlerde gözlemledğimiz, çocuklarının depresyonda olduklarını farketmeden gelmeleri. Çünkü Çocuklarda depresyon, biz yetişkinlerden farklı belirtilerle ortaya çıkar. Bu nedenler ebeveynler çocukta farklı bir problem olduğunu düşünerek başvurmaktadır. Yapılan psikolojik test değerlendirmesi ve görüşmeler sonucunda çocukluk depresyonu net olarak tespit edilir.


Peki çocukluk depresyonu belirtileri nelerdir?


Biliyoruz ki çocuklar, davranış dilini kullanıyor. Bu nedenler depresyon da kendini davranış bozuklukları ile belli ediyor. Aileler genel olarak şu şikayetlerle gelirler;
-Konsantrasyon, dikkat bozukluğu ve ders başarısında düşme
-Kendine güvende azalma
-okula gitmek istememe,
-Yalnız kalmaktan kaçınma
-Çabuk ve sık ağlama
-uyum problemleri
-agresyon
-hırçınlık ve saldırganlık
-Uyku bozuklukları
-İştah değişiklikleri
-Karar vermede zorluk
-Oyun oynamada azalma
-Konuşmada azalma
-Gece korkuları


Bu şikayetlerin bazılarını göstermesi, çocuğunuzun depresyon habercisi olabilir.
Her yaşta çocuk için depresyon belirtileri farklılık gösterebilir. 4 yaşındaki çocukta depresyon yaşar ve bu yaşta belirtisi farklıdır, 11 yaşındaki çocukta depresyon yaşar ve yine bu yaşta belirtisi farklıdır. Dönemsel özellikleri farklı olduğu için depresyon belirtileri de farklılık gösterir


Çocuklar niçin depresyona girerler?


Küçücük çocuğun ne derdi olabilir ki? Diye düşünen aileler olabiliyor. Fakat unutmayın her yaşta birey için problemlerin büyüklüğü değil başedebilmesi önemlidir. Ve depresyon hem yetişkinlerde hem çocuklarda sadece bir olay sonucu meydana gelen bir durum değildir.bazen elle tutulur bir sebep görünmese de psikolojik sağlığın bozulmuş olması mümkündür. Geçmiş travmalar, genetik faktörler temel olarak etkileyen durumlardır. Ama yine de depresyonu tetikleyici bir olay vardır. Küçük gibi görülen fakat bardağın son damlası dediğimiz depesyonu tetikleyici bir olay..


Çocukluk depresyonunu başlatan nedenler genellikle sevilen bir kişinin kaybı, anne-baba boşanması, geçimsizliği, alışık olduğu bölgeden taşınma gibi önemli değişiklikler, kronik bir hastalığının varlığı, ailenin uygunsuz yaklaşım tarzları, ilgisiz, çocuktan beklentisi yüksek, aşırı eleştirici ve aşırı kollayıcı ailelerin çocuklarında daha sık depresyon görülür.


Gelişimin farklı dönemleri de depresyona girme sebebi olarak çok önemlidir. Çocuk çağını bir takım dönemlere ayırabiliriz. Bunlar bebeklik dönemi, oyun çağı dönemi, okul çağı dönemi, ergenlik dönemidir. Bu dönemlerde depresyona neden olan gelişimle ilgili sorunlar var. Çocuk, gerek kendi eksiklikleri nedeniyle, gerekse dış etkenlerden dolayı, var olan stresin kendine yansıması sonucunda ve uyum sorunlarının buna eşlik etmesiyle birlikte depresyona girebiliyor.


Şunu unutmamak gerekir ki depresyon her yaştaki bireyin girebileceği bir duygu durum bozukluğudur. Küçük bir bebekte de bir yetişkinde de eşit değerlendirilir. Aradaki fark, ortaya çıkış şekli ve belirtileridir. Yıkıcılığı aynıdır. Bu nedenle çocuklardaki depresyonu ciddiye almak ve bir uzmandan yardım almak gerekir.


Aileler eğer gerçekten duyarlı ve hassas ise erkenden çocuğundaki sorunu fark ediyor, değilse erken fark edilmiyor. Bu nedenle uzman yardımı almak gecikebiliyor. Bu aileler durumun farkında olmadıklarından çocukla birbirlerine giriyorlar. Şiddetli kavgalar ve atışmalar yaşıyorlar. Bu nedenle bir uzmana çocuktaki davranış bozukluğu ile ilgili değil, aralarındaki anlaşmazlık üzerine başvuruyorlar.


Tedavi süreci nasıldır?


Depresyonda olan çocuklar için tedavi seçenekleri, psikoterapi (danışmanlık) ve ilaç dahil olmak üzere, yetişkinler için mevcut bulunan tedavi seçenekleriyle benzer tedavilerdir. Bir psikolog desteği ile çocuğun durumu tespit edilir ve gerekli ise çocuk psikiyatriye ilaç desteği için yönlendirilir. Bu süreçte ailenin yaklaşımı, çocukta tekrar aynı durumun yaşanmaması adına davranışsal, sosyal ve ailesel düzenlemeler psikolog eşliğinde yapılır. Durumu sebep olan kökler psikolog eşliğinde bulunur ve çalışılır.
Çocuğunuzun fiziksel ve duygusal olarak sağlıklı bir şekilde büyümesi için ebeveyn olarak sizin depresyonu anlamanız ve tedavinin önemini kavramanız son derece önemlidir. Ayrıca gelecekte de depresyonun ergenlik ve yetişkin dönemi boyunca çocuğunuz üzerinde oluşturabileceği etkileri hakkında bilgi almanız da önemlidir.


Psk. Burçin Koyuncu

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukluk Depresyonuna Dikkat" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burçin KOYUNCU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burçin KOYUNCU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burçin KOYUNCU'nun Yazıları
► Sonbahar Depresyonuna Dikkat Psk.Gizem HÜNERLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocukluk Depresyonuna Dikkat' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:27
Top