2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kronik Kabızlık Probleminde Pelvik Taban Fizyoterapisi (Tıkayıcı Kabızlık Anismus)
MAKALE #21115 © Yazan Uzm.Fzt.Atalay ÇELEBİ | Yayın Şubat 2020 | 2,572 Okuyucu
Konstipasyon hastalıktan ziyade bulgular topluluğu olarak veya hastalığa neden olan bir etken olarak kabul edilir. Zor, aralıklı ve tam olmayan defekasyon şeklinde tanımlanması yanında, yetersiz veya ağrı veren defekasyon işlemi olarak ta tanımlanmaktadır.

👉Yediklerinize dikkat ediyorsunuz ama yinede kabızlıktan bir türlü kurtulamıyorsunuz o zaman bunun sebebi sadece beslenme değil.



Bugün size anismustan bahsetmek istiyorum.


Özellikle kabızlık şikayeti ile gelen hastalarda bu durumla çok fazla karşılaşmaktayız.
Anismus dışkılamada görev yapan dış makat kasları ve puborektal kasın uygun şekilde çalışmamasına*denir. Anismus, kısaca*"makatın aşırı kasılması", "makatın fazla kasılması" , "makatın zıt kasılması"*veya*"makatın gevşeme kusuru"olarak tanımlanabilir.

Bununla beraber hastalarda
📌Cinsel temas sırasında*makat ağrısı, erkeklerde sertleşme sorunları,
📌Kadınlarda ağrılı cinsel temas,
📌İdrar kaçırma veya sık idrara çıkma
gibi problemler görülür.



Ana neden, makat bölgesi ile cinsel organları uyaran sinirlerin çok yakın merkezlerden çıkması nedeniyledir.*
✅Tedavisinde biofeedback yardımıyla elektrik simülasyonu, puborektal kaslara botoks enjeksiyonu vb gibi tedaviler uygulanmaktadır.
✔️Biz Erkek Sağlığı Fizyoterapistleri olarak bu kaslara yönelik Manuel olarak yaptıgımız uygulamalar ve bazı özel egzersizler ile bu kasları redükte edip bir kaç seansta tekrardan sağlıklı halinize dönmenize yardımcı olabiliriz.
Sağlıcakla kalmanız dileğiyle.

Uluslararası konsensus toplantısı (Roma II-1998) sonunda da aşağıdaki kıstasların en az 2 tanesinin 3 ay süreyle var olmasının kişide kabızlık tanısının konulması için yeterli şart olduğu bildirilmiştir (1). Bu bulgular:
• Sert gaita yapma
• Defekasyon sırasında zorlanma (tüm defekasyon süresinin %25’inden fazlasında)
• Defekasyonların %25’inde tam olmayan boşalma hissinin duyulması
• Her hafta 2 veya daha az defekasyon isteğinin doğması
o Ayrıca defekasyonu kolaylaştırmak için parmak kullanılması ve
o Abdominal rahatsızlık hissi ile dolgunluk hissinin var olması


Dissinerjik defekasyon bozukluğunda yukarıdaki bulgulara ek olarak fizyolojik testlerde anormallikler, manometride, elektromiyografide (EMG), radyolojik bulgularda ve kolonun ilerletici sisteminde bozukluklarla beraber olması gerekliliği vardır. Kalın barsağın yetersiz ilerletici hareket ile birlikte tam olmayan boşalma hissi, bozulmuş defekasyon ekspülsiyon kuvveti varlığı ile birliktedir. Tanı koymada bu testler yardımcı olsa da, esas olan hastanın içinde bulunduğu durumu tayin edebilmektir. Fonksiyonel konstipasyon, rahatsız barsak hastalığından (IBS) ve organik kolorektal patolojiden de ayırt edilmelidir.



Kronik kabızlık batı ülke toplumlarında ortalama olarak %15 civarında görülmektedir. Fakat, hastaya özel tanımlanan kabızlık durumu %27 kadardır.Bu hasta grubunun yaklaşık olarak yarısınıetkiler (2). Hasta hayat kalitesini ileri derecede kötü
etkilemesine rağmen, kabızlığın tedavi edilebilirliği %66 civarındadır.


Genel olarak ayırt etmek mümkün olabilirse;

1. Fonksiyonel kabızlık (ki yavaş transit zamanlı kabızlık=kolonik inerşia)

2. IBS ile birlikte görülen kabızlık

3. Tıkayıcı defekasyonun neden olduğu kabızlık

olarak üç alt gruba ayırabiliriz.



Başlı başına ikinci alt grup kabızlığın karşımıza ciddi hastalıklarla beraber çıkabildiğini de bilmeliyiz. Örneğin, kolorektal kanser (KRK), hipotiroidizm, hiperparatiroidi, diyabetes

mellitus, opiad kullanımı, antidepresan ve sık diüretik kullanımı, yaşlılarda fekal impakşın, kadınlarda seksüel süistimal, Parkinson hastalığı bunlardan bazılarıdır.

Hasta hikâyesi kabızlık etiyolojisi ile yakından alakalıdır. Tipi ve hasta için hayat kalitesini ne kadar bozduğu belirtilerinden anlaşılır. Zaman zaman hasta, bezdirici bir durum içinde olabilir:
o Haftadaki defekasyon azlığı ve giderek azalması
o Rektumu boşaltmak için geçen sürenin uzunluğu
o Kronik olarak ıkınmanın varlığı ve sert gaita yapma



Ya da hasta tamamen asemptomatiktir, ama aşağıdakiler bulunabilir ve hastanın durumunu kötü etkiler:
o Abdominal gerginlik ve gaz hissi
o Defekasyon sırasında ağrı, alt bel ağrısı
o Rektal kanama
o Diyare ve benzeri durum


Aynı zamanda aşağıdaki yakınmaları:
o Tam olmayan evaküasyon-boşalma hissi
o Parmak yardımıyla defekasyon yapma durumu
o Tenesmus, rektal kanama
o Abdominal ağrı, kusma
o Açıklanamayan kilo kaybı olanlar da defekasyon
güçlüğünden söz ederler
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kronik Kabızlık Probleminde Pelvik Taban Fizyoterapisi (Tıkayıcı Kabızlık Anismus)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Fzt.Atalay ÇELEBİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Fzt.Atalay ÇELEBİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Atalay ÇELEBİ Fotoğraf
Uzm.Fzt.Atalay ÇELEBİ
İstanbul
Uzman Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Fzt.Atalay ÇELEBİ'nin Yazıları
► Kadınlarda Kronik Kasık Ağrısı (Kronik Pelvik Ağrı) ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Kabızlık ve Tedavisi Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Kabızlık ve Dışkılama Alışkanlığı Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
► Kronik Alt Karın (Pelvik) Ağrısı Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Donuk Omuz Fizyoterapisi Fzt.Vedat ÜLKER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kronik Kabızlık Probleminde Pelvik Taban Fizyoterapisi (Tıkayıcı Kabızlık Anismus)' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Boyun Ağrıları Mayıs 2020
► Donuk Omuz Fizik Tedavi Mayıs 2020
◊ Osteopati Mayıs 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:30
Top