2007'den Bugüne 92,702 Tavsiye, 28,300 Uzman ve 20,047 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öfke ve Kontrolü
MAKALE #21137 © Yazan Psk.Mesut KARTAL | Yayın Şubat 2020 | 3,066 Okuyucu
Üsküdar Üniversitesi’nin 2019 yılı Türkiye genelinde 81 ilde 24 bin 494 kişiyle gerçekleştirilen ve kendi alanında ülkemizdeki “en geniş çalışma” olan araştırmaya göre, hostilite(davranışa meyilli) puanı en yüksek yaş grubu 18-23 yaş oldu. Bu yaş grubunda erkeklerin hostilite puanı 9.08; kadınların puanı ise 8.94 oldu. Alkol ve madde kullanımında da puanlar yükseliyor.


Türkiye’nin ruh sağlığı haritasına bakıldığında hostilite ortalaması 14.4 puan. Hostilitesi en yüksek bölge Güneydoğu Anadolu bölgesi olurken; en düşük bölge ise Trakya ve Orta Karadeniz bölgesi oldu.

Birey haz alma dünyasını engelleyen herhangi bir durum, olay veya kişi ile karşılaştığında öfke duygusu oluşur. İstediğini alamama, haksız davranışlara maruz kaldığını düşünme, arkadaş kaybı, kaçırılmış fırsatlar, kavgalar, engellenme, anlaşılmama, saygısızlık vb. durumlar öfkelenmemize neden olur.
Öfkelenmemize sebep olan duygularımız:
• KISKANÇLIK,
• ÜZÜNTÜ,
• MERAK,
• YALNIZLIK,
• İTİLMİŞLİK,
• KAYGI,
• HAYÂL KIRIKLIĞI,
• HAKSIZLIK,
• ANLAŞILAMAMAK VE SIKINTI
GİBİ DUYGULARDIR.

İnsanların birçoğu bu duyguyu buzdağının tepesinde yaşar ve çözümlenememiş bu duygulara sıkı sıkı tutunur. Öfkenin kaynağını ortadan kaldırmayı başarmak için buzdağının altındaki temel duyguların anlaşılması gerekir. Aslında öfke anlık olmayabilir, öfke birikmişlikten kaynaklı , geçmişten toplayıp herhangi bir olayda gün yüzüne çıkardığımız bir anda ortaya çıkabilir.



Biz insanları diğer canlılardan ayıran en önemli özelliğimiz aklımız ve düşünebilme becerilerimizdir. Öfke anında vücudun ritmi bozulur ve beynimize kan gitmez. Bu durum sağlıklı düşünemememize sebep olur. Yani dürtülerimizle, güdülerimizle hareket ederiz. Buda bizi ilkel insana dönüştürür.


Öfke anında bulunduğumuz ortamı kısa süreliğine terk edip nefes egzersizliği yapabilirsiniz, içinizden 50 yada 100’e kadar sayabilirsiniz. Yeterki o an ne karar verin ne de pişman olacağınız davranışlarda bulunun. Öfke geçecektir ama sizde pişmanlık, utangaçlık, haklıyken haksız düşürme durumu yaratmasın.
Öfke de bir duygudur; Sevgi , utangaçlık , arzular gibi öfke de bir duygudur. Hatta öfke sizin karakterinizi de ortaya koyan bir duygudur. Yüksek miktarda öfke yıkıcıdır ve kontrolsüzdür. Kontrolsüz güç, güç değildir.

ÖFKE VE ZİHİNSEL TEPKİLER :
-Konsantrasyon bozukluğu, düşük performans, unutkanlık, uykusuzluk, dikkatsizlik.

ÖFKE VE DAVRANIŞSAL TEPKİLER :
- Alkolizm, sigara tiryakiliği, huzursuzluk, acelecilik, ilaç kullanımı, aşırı yemek yeme.

Öfkeye neden olan problemlerin bireyde devam etmesi, öfkenin uygun olmayan yöntemlerle ifade edilmesi sonucunda bir süre sonra bu duygu kişinin sağlığını tehdit eder. Hipertansiyon, psikosomatik hastalıklar ( ülser, alerjiler v.b.... ) ya da depresyon gibi sorunlara yol açabilir.Öfke de her duygu gibi gerekli bir duygudur. Öfke duygusunu kontrollü yaşamak önemlidir.



Öfke duygusunun yaşanma biçimi onu iyi veya kötü kılar. Öfke insanı davranışa iter, motive eder (güdüler). Size birisi hakaret ettiğinde öfkelenmezseniz kendinizi savunamazsınız. Hayvanda öfke ve saldırganlık olmazsa yaşayamaz. Öfke doğal duygu... Onu yaşama biçimi onu iyi ya da kötü yapar. Öfke duygusunun ortaya konuluş biçimi önemlidir. Bu nedenle öfkemizi iyi yolla ifade etmeliyiz.

Öfkeliyken konuş, göreceksin ki pişman olacağın en güzel konuşmayı yapacaksın.
Alexandro Manzoni.

Öfke, aklın alevini söndüren büyük bir rüzgardır.
Ambrose Bierce.

Psikolog ve Aile Terapisti
Mesut KARTAL
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öfke ve Kontrolü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Mesut KARTAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Mesut KARTAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mesut KARTAL Fotoğraf
Psk.Mesut KARTAL
Batman (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Mesut KARTAL'ın Yazıları
► Öfke Nedir? Öfke Kontrolü Mümkün mü? Uzm.Psk.Dnş.Yalçın YILMAZ
► Öfke Kontrolü (Öfke Yönetimi) Psk.Seda BOYACIOĞLU
► Öfke Kontrolü Psk.Namık ACAR
► Öfke Kontrolü Psk.Dnş.İsa Ozan GÜN
► Öfke Kontrolü Pdg.Sedat BAŞ
► Öfke Kontrolü Psk.Fatih UĞUR
► Öfke Kontrolü Psk.Saadet ELEVLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,047 uzman makalesi arasında 'Öfke ve Kontrolü' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İçinden Sev(Me) Haziran 2022
► Duygusal Yoğunluk Temmuz 2017
◊ Psikolojik Vaka Örnekleri ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:42
Top