2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyon ile Nasıl Baş Edilir?
MAKALE #21182 © Yazan Uzm.Psk.Çiçek TARLA | Yayın Mart 2020 | 1,548 Okuyucu
Depresyonda, en dikkat çeken belirti çökkün ruh halidir. Zihinsel, duygusal , davranışsal ve bazı fizyolojik belirtiler gösteren kişi, genellikle mutsuz, karamsar,öfkeli, hırçın ve ümitsizdir.Hüzünlü ve yalnız hisseder,kendine ve çevresine ilgisi azalmıştır. Hiçbir neden yokken ağlamaya başlar. Bazende tüm duygularını kaybetmiş gibi de hissedebilir.Ağlayamaz , kızamaz,öfkelenemez, kimseye karşı yakınlık hissedemez. Duygular da değişkenlik görülür..Bazen kendini daha canli neşeli hissederken bazen olumsuz duygular daha belirgin baskın olabilir.

Depresyonun zihinsel faliyetlerde yarattığı değişiklikler ise, daha çok dikkatini toplayamama odaklanamama ve unutkanlık şeklinde görülür.Kişi görev ve sorumluluklarını yerine getiremediğini düşünerek suçluluk duygularıyla baş etmek zorunda kalabilir. Çevresine ve olaylara olumsuz bir bakış açısı geliştirerek , yakınlarına yük olduğunu düşünür. Olumsuz olayları abartma düşüncesi artar ve hiçbir şeyin gelecekte de düzelmeyeceğine inanmaya başlar.

Depresyonun davranışlarda yarattığı değişiklikler ise daha çok enerji azalması şeklindedir.Hareketler yavaşlar ve günlük işler dahi altından kalkılması güç sorumluluklar olarak görünür..Günlük işler ya yapılmaz birikir yada yapmak için çok zaman harçanır..Cinsel ilgide de azalma ve isteksizlik görülür.Kişi genellikle ortamlarda olma istemez yalnız kalmayı tercih eder.

Depresyonda ortaya çıkan bedensel belirtiler ise , baş ağrısı değişik uzuvlarında bedensel ağrılar görülür. İştah azalır buna bağlı kilo kaybeder yada çok fazla yer ve aşırı kilo alır vucut yağlanır..Uyku düzeni değişir .Ya yoğun uykusuzluk çekilir , sık sık uyku bölünür, uykuya dalamama görülür yada butün gün yataktan çıkamayacak şekilde fazla uyunur.Fazla uyunur ama sabah dinlenmiş bir şekilde uyanılmaz.

Kişi bu belirtiler nedeniyle çok önemli bedensel rahatsızlıkları olduğu düşüncesine kapılabilir.Halbuki bunların hepsi depresyon belirtisidir. Tabi ki bu belirtiler herkes de aynı değildir yada hepsi görülmeyebilir.Çünkü depresyon belirtileri hafif ,orta ve şiddetli olabilir.Kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Depresyonla Nasıl Başa Çıkabilirsiniz.?

Kişiler çok farklı sebeplerden dolayı depresyona girebilir.Bazen bu sebepler belirgindir, bir yakınının kaybı, iş kaybı,ayrılık yada çok ciddi hastalıklar olabilir.Bazı durumlarda ise sebep belirgin değildir.Ancak ne olursa olsun depresyonun sürdürülmesi devam etmesi kişinin olayları yorumlama şekli olmaktadır. Depresyon da sıkıntı duygular gibi görünse de esas problem ‘’kişinin düşünceleri ve düşüncelerini yorumlama şeklidir’’

Depresyondan kurtulmak için birinci adım; öncelikle nasıl daha faal olabilirim düşüncesinden yola çıkmalısınız…Depresyondaki kişilerin, isteksiz hareketsiz ve kendilerini halsiz hissederler ve hiç bir şeyden zevk almazlar demiştik. Bu durum kişiyi daha kötü hissetmeye sevk eder.Ve kötü hissettikçe de günlük işleri yapmak daha zor gelir bu durum kısır döngü şeklinde sürer gider.Onun için öncelikle aktif faal nasıl olabilirsiniz…?

Günlük faaliyetleri artır.. İçinde bulunulan ruh halinde faaliyetleri arttırmak çok güç olacaktır.Nedeni ise ‘’olumsuz düşünceler’’dir. Olumsuz düşünceler depresyonun en belirgin özelliğidir.’’çok zor asla yapamam’’ ‘’Her zamanki gibi başaramıyacağım’’ gibi .
Faal , aktif olmak bir şeylerle uğraşmak bu acı veren düşünceleri zihninizden uzaklaştırır. Kendinizi daha iyi hissedersiniz.

Aktif olmak sizin daha az yorgun hissetmenizi sağlar.Ve daha fazlasını yapabileceğinizi fark edersiniz.
Faal ve hareketli olduğunuzda ,sorunlarınızın çözümü daha kolay gelecektir. Daha net düşünebileceksiniz.
Faal olduğunuzda kendinize daha iyi bakacak ve dış görünüşünüz daha iyi görünecektir.
Daha faal olabilmek için bir sonraki gün için, önceden plan yapmak ve liste hazırlamak çok faydalıdır.Ertesi gün de adım adım listenizi uygulayabilirsiniz.
Listenin faydası ne diye bakarsak; Neler yapabildiğinizin yada yapabileceklerinizin kanıtıdır liste.Çünkü depresyondaki kişiye dün ne yaptın diye sorulduğunda muhtemelen ‘’hiçbir şey yapmadım’’diyecektir.Zira her şeyi küçümseme ve her şeye olumsuz bakma eğilimi vardır depresyondayken.

Daha sonra kendiniz, yaşamınız ve gelecekle ilgili düşünce biçiminizi gözden geçirmelisiniz.Çünkü çok fazla düşünce hataları yapılır . Bu düşünce hatalarınızın farkına varıp onları değiştirmek için çalışmalısınız. Kendiniz ve gelecek ile ilgili düşüncelerinizi daha olumlu düşüncelere dönüştürmek için çalışmalısınız..Yani daha olumlu düşünmelisiniz. Düşünceleriniz olumlu olmaya başladığında duygularınızda da olumlu değişimler olacaktır.Daha iyi hissetmeye başlarsınız..

Olumsuz düşüncelerinizi nasıl değiştirebilirsiniz?

Öncelikle düşüncelerinizin ve nasıl düşündüğünüzün farkına varmalısınız.Bu düşünceler duygularınızı nasıl etkiliyor?…Olumsuz düşünceler kendinizi endişeli, gergin, üzgün yada öfkeli hissetmenize neden olur. Kendinizi kötü hissetmeye başlamadan hemen önceki ruh halinize dikkat ettiğinizde aynı olumsuz düşüncelerin tekrar tekrar ortaya çıktığını fark edersiniz . Bu olumsuz düşüncelerin bir ortak özellikleri vardır.
1 Otomatiktir. Farkına varmadan birden ortaya çıkarlar
2 Çarpıtılmıştır. Yani hatalıdır.Gerçeği tam olarak yansıtmazlar.
3 Engelleyicidirler. Bazı şeyleri değiştirmek için harekete geçmenizi yada çaba göstermenizi engellerler.
4 Sorgulanmazlar .Gerçekmiş gibi yada gerçeğe uygun , doğru gibi göründüklerinden sorgulanmazlar.
5 Israrcıdırlar. Bü düşünceleri akıldan çıkarıp atmak zordur.
Özelliklerinden bahsedilen bu olumsuz düşüncelerin yerine yeni olumlu düşünceler gelitirebilirsek eğer, o zaman değiştirebiliriz. Olumsuz duşunceleri fark etmek ve yeni düşünceler geliştirmek zaman içinde öğrenilen bir beceridir.
Olumsuz düşünceleri fark etmek için ;
1. Düşüncelerini say.( Fark ettiğiniz her olumsuz düşünce için yanınızda bulundurduğunuz bir kağıda işaret koyun.günden güne sayı artarsa bu sizin bu konuda geliştiğinizi olumsuz düşünceyi fark etme becerinizin arttığını gösterir)
2. Düşüncelerini kaydet.( Aynı birinci madde gibi bu kez olumsuz düşüncelerini yaz ve sana ne hissettirdiğini yanına ekle..
Kendini kötü hissettiğinde,nerede ne yapıyordun? örneğin, ‘’evde odamda oturuyordum ‘’ yada’’ ailemle televizyon izliyordum’’ gibi.
Sonrada kendinizi kötü hissetmeden hemen önce ne düşündüğünüzü yazın..
Sonrada 0 ile 10 arasında o düşünceye ne kadar inandığınızı derecelendirin .0 hiç. 5 orta 10 çok inanıyorum demek.
Düşünce duygu ve davranışlarımızın farkına varmak için günlük notlar da tutmak bize çok fayda sağlayacaktır..Böylece zaman içinde kendinizdeki düzelmeyi iyileşmeyi bu notlar sayesinde daha iyi gözlemleyebilirsiniz. Bu çalışmaları yaparken başlangıçta bir uzmanla birlikte çalışmak çok faydalıdır. Daha sonra öğrendiklerinizi kendi kendinize de uygulayabilirsiniz.

Olumsuz düşünce ve duygularınızla nasıl baş edersiniz.?
1- Olumsuz düşünceleri sorgulama, bu sorgulamayı yaparken
a) Düşüncenin doğruluğu hakkında kanıt var mı? Sadece sizin doğru olduğuna inanmanız doğru olduğu anlamına gelmez .Başkalarıda sizin gibi doğru olduğuna inanıyor mu?Sizin gibi mi düşünüyor?
b)Farklı bakış açıları olabilir mi?
-Bir arkadaşınızın bakış açısından bakmaya çalışın mesela.Bir arkadaşınızın başına gelseydi siz ne söylerdiniz.?düşünürdünüz?
- Kendimi iyi hissediyor iken benzer olayları nasıl değerlendirirdim diye kendinize sormalısınız..Zira depresyon da iken olayları olumsuz değerlendirmek olasıdır.
c)Bu düşünceler sizi nasıl etkiliyor. Kendinize ‘’bu şekilde düşünmek mutlu olmama yardımcı oluyor mu ?’’ diye sorun.Cevabınız ‘’evet ‘’değilse o zaman sizi mutlu edecek yeni düşünceler geliştirin.
2-Düşünce Hatalarımızın neler olduğunu fak etmek ve yapmamak gerek.Düşünce hataları mantıksız düşünceler dir. Abartılmış, gerçeği yansıtmayan düşüncelerdir.Depresyonda ki kişilerin de sıklıkla yaptığı bir durumdur.Ve depresyonun gerçek suçlusu bu düşünce hatalarıdır.
‘’Meli, malı’’ şeklinde düşünme,.Bu tarz cümleler kişiyi sıkıntıya sokar. örneğin,’’ her zaman başarılı olmalıyım’’,’’ her zaman neşeli olmalıyım’’ ‘’Her zaman iyi görünmeliyim’’ gibi. Bu şekilde düşünmek kişinin üzerinde zorunluluk yaratır. Böyle olmadığında ise suçluluk duyulur.Böyle düşünmeye başladığını fark ettiği anda kişi kendini durdurmalıdır.Zira
Siz olduğunuz gibi olursanız siz olursunuz.>>Dostlarınız sizi böyle seviyor.Daha farklı olmak zorunda değilsiniz.Farklı olursanız zaten siz olmazsınız
‘’Abartma’’, Çogu zaman bir çok şeyi abartabiliriz.Ancak depresyonda iken olumsuz olaylar daha da abartılır. Örneğin, Bir kez geç kalmayı felaket miş gibi abartabilirsiniz..Sanki dünyanın sonu gibi.Halbuki insanlar bazen geç de kalabilir.
‘’ya hep ya hiç’’şeklinde düşünme,’’ ya hep çok güzel yada çirkin’’ ‘’ ya hep çok başarılı yada başarısız’’ gibi. İnsan arada az güzel ,normal -az yada orta başarılı da olabilir. Yada bir başarısızlık onun her zaman başarısız olacağı anlamına gelmez.Daha önceki başarılarınızı düşünün.Onları yok sayamazsınız.
‘’Etiketleme’’, İşler yolunda gitmedi bir işi beceremedin.’’ben başarısız biriyim’’ yada sabah uyanamadınız.’’ben tembelim ‘’ gibi kendinize sıfatlar uydurarak etiketleme, düşünce hatasıdır. Her insanın hem olumlu hem olumsuz yanları vardır. Sizin de öyle .Bir kez erken uyanamamak sizi tembel yapmaz, yada bu kez işler yolunda gitmemişse başarısız olduğunuz anlamına gelmez.Bu düşünceler gerçeği yansıtmadığı gibi kendinizi kötü hissetmenize neden olur.
‘’Kişiselleştirme’’, ‘’Zaten her şey beni bulur, benim başıma gelir’’ ‘’ Herşey beni bulur neye el atsam kurur çok şanssızım’’ gibi. O kadar olaylar kişiselleştirilir ki birlikte olduğunuz kişi mutsuz ise, ‘’benim yüzümden mi? Bana mı kızdı? Kesin ben bir şey yaptım ‘’gibi düşünce oluşur. Herşeyin suçlusuymuş gibi davranılır..Halbuki o kişinin mutsuzluğunun nedeni sizinle ilgisi olmayan bir çok şey olabilir. Bu tür kişiselleştirmeler sizi sadece mutsuz eder.
Düşünce hatalarını yakalamak çok kolay değildir. Bu konu da olumsuz düşüncelerini fark etme ve sorgulama gibi öğrenilen bir beceridir.
Depresyon tedavisinde mücadele ederken, zaman zaman sanki bir gerileme oluyormuş gibi hissedebilirsiniz.Panik yapmayın.Bu zaman içindeki gerilemeler depresyonla mücadele yolundaki normal aşamalardır. Böyle kötü hissettiğiniz anlar her seferinde daha kısa sürecektir.Depresyonda olmayan kişiler de kendini zaman zaman kötü hisseder.
Depresyon tedavisinde iken zaman zaman kötü hissetmeleri ya hep ya hiç şeklinde değerlendirmeyin.başarmış olduklarınızı düşünün.iniş çıkışlar olacaktır.kendinizi suçlamayın ve kendi gücünüzü fark edin hiç bir zaman küçümsemeyin.Asla vazgeçmeyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Depresyon ile Nasıl Baş Edilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Çiçek TARLA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Çiçek TARLA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Çiçek TARLA Fotoğraf
Uzm.Psk.Çiçek TARLA
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Çiçek TARLA'nın Makaleleri
► Okb Nasıl Tedavi Edilir? Psk.Serhat ÖNCÜLER
► Stresle Nasıl Baş Edilir? Psk.Romina KUYUMCUOĞLU
► Panik Atak Nedir? Nasıl Baş Edilir? Psk.Ebru GENÇKIRLI GÜLER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Depresyon ile Nasıl Baş Edilir?' başlığıyla benzeşen toplam 51 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:56
Top