2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Uyku Apnesi ve Fonksiyonel Tıp Yaklaşımı
MAKALE #21212 © Yazan Dyt.Begüm KURAN | Yayın Mart 2020 | 1,542 Okuyucu
Fonksiyonel diyet tedavisinde amaç, otoimmün hastalıklara karşı bireyi kişiselleştirilmiş tedavi planıyla korurken, obezitede de iddialı bir destekçi olmaktır. Peki beslenme planındaki DNA ile yakın dostluk kuran besinlerin bir araya gelişlerinden faydalanmamızın altında hangi amaç yatıyor?

1. BAĞIRSAKLARI DÜZELTMEK VE ENFLAMASYONU SÖNDÜRMEK
gluten gıda alerjilerini ortadan kaldırmak
anti fungal besinlerle mantarlardan kurtulmak
özel antibiyotiklerle ince bağırsaktaki toksik bakterileri öldürmek
probiyotiklerle sağlıklı bakterileri yerine koymak
enzimlerle gıdaların sindirimine yardımcı olmak

2. GENLERİN DAHA İYİ ÇALIŞMASI İÇİN EKSİK MADDELERİ VE KOENZİMLERİ TAMAMLAMAK
çinko, magnezyum, folat, B12, B6, A vitamini, D vitamini eklemek
beyni desteklemesi için omega 3 kullanmak
mitakondrilerin normale dönmesi için koenzim Q10 vermek

3.OKSİDATİF STRESİ AZALTMASI İÇİN DETOKSİFİKASYONA YARDIM ETMEK
beyin kimyasını düzenlemek ve detoks sistemini temizlemek için yüksek dozda B12 aşıları ile desteklemek (metil B12)
metallerden kurtulmasına yardımcı olması için şelatlayıcı DMSA ve detoksifiye edici besinler vermek

Uyku apnesinin basit bir şekilde obezite sorunu veya nefes almayı engelleyen yapısal sorunlar olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, kadınlarda ve erkeklerde uyku apnesinin sıkça gözden kaçan bir nedeni beyindir. Beyin düzgün çalışmadığında, vücudun uykudayken uygun solunum işlevini sürdürme yeteneğini etkileyebilir.

Ne yazık ki, durumunuz stresli, süper meşgul, hiper-kafeinli, modern dünyamızda çok yaygın hale geldi. Yetersiz uyku, sağlıklı olma ve kilo verme çabalarınızı hızla sabote edebilir. Uyku, enerjik, neşeli, sağlıklı bir yaşam için önemli bir köşe taşıdır. Yeterince uyumamak veya kalitesiz uyku almak, sizi aç ve yağ depolayan hormonları olumsuz yönde etkiler.Bir çalışma, sadece bir kısmi gece uykusunun insülin direnci oluşturabildiğini , diyabet ve diğer birçok sorunun yolunu açabileceğini buldu . Diğerleri zayıf uykunun kardiyovasküler hastalık , duygudurum bozuklukları , zayıf bağışıklık fonksiyonu ve düşük yaşam beklentisine katkıda bulunduğunu göstermektedir .

6 ADIMDA UYKU APNESİNDEN KURTULMA

1. Düzenli bir programa katılın. Her gün aynı saatte uyumak ve uyanmak vücudunuz için bir ritim yaratır. Yatağınızı sadece uyku veya romantizm için kullanın. Yatak odanızda televizyon bulundurmayın: Çalışmalar yapay, parlak ışığın beyin aktivitesini bozabileceğini ve melatonin gibi uyku hormonlarını değiştirebileceğini gösteriyor. Yatak odanız sessiz ve huzurlu bir sığınak olmalıdır.

2.Doğal güneş ışığı alın. Beyninizi uyku döngülerini düzenleyen kimyasalları serbest bırakmak için tetikleyen her sabah, tercihen sabahları en az 20 dakika güneş ışığı almayı hedefleyin. Bilgisayardan, akıllı telefonlardan, tabletlerden ve televizyondan yatmadan bir veya iki saat önce kaçının. Ayrıca yatmadan önce yaklaşık üç saat boyunca düşük mavi ışığa maruz kalmayı deneyebilirsiniz. Düşük mavi spektrum ışığı beyninizin uyku için sıfırlanmasına ve melatonini artırmasına yardımcı olur.

3.Bir acupressure mat kullanın . Bu, parasempatik sinir sisteminizi uyarmaya ve derin rahatlama yaratmaya yardımcı olur. Yatmadan önce yaklaşık 30 veya daha fazla dakika boyunca yatırın.

4.Zihnini temizle. Herkes aklınızda yankılanan bir şeyin uykuyu nasıl engelleyebileceğini bilir. Zihninizi kapatmak zor olabilir. Bir günlük veya not defterini yatağınızda tutun ve uyumadan önce yapılacaklar listenizi veya ruminasyonlarınızı yazın, böylece gözlerinizi kapatabilir ve zihninizin dönme olasılığını azaltabilirsiniz.

5.Yatmadan önce hafif esneme veya yoga yapın. Bu zihninizi ve bedeninizi rahatlatır. Araştırmalar günlük yoganın uykuyu önemli ölçüde iyileştirebileceğini gösteriyor.

6.Bitkisel terapiler kullanın. Yatmadan önce 300 ila 600 miligram (mg) çarkıfelek veya 320 ila 480 mg kediotu kökü ekstresi önerilir. Diğer doğal uyku takviyeleri melatonin veya magnezyum içerir . Yatmadan önce bir bardak suya karıştırılmış patates nişastası da yardımcı olabilir. Bir çay kaşığı ile yavaşça başlayın ve yavaş yavaş dozu oluşturun. Bu iyi bağırsak bakterilerini besler ve uykuya dalmanıza yardımcı olurken kan şekeri kontrolünü geliştirir.

Bu stratejileri kullanırsanız ve hala uyku ile mücadele ediyorsanız, lütfen gıda duyarlılıkları , tiroid sorunları, menopoz, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, ağır metal toksisitesi , stres ve depresyon gibi durumların uykunuza müdahale edip etmediğini belirleyebilen bir Fonksiyonel Tıp Hekimine başvurunuz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Uyku Apnesi ve Fonksiyonel Tıp Yaklaşımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Begüm KURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Begüm KURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Begüm KURAN Fotoğraf
Dyt.Begüm KURAN
Çanakkale (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Begüm KURAN'ın Yazıları
► Obstrüktif Uyku Apnesi Dyt.Pınar ERMİŞ
► Uyku Apnesi ve Beslenme Dyt.Neslihan HACIBEYLİ
► Fonksiyonel Gıdalar Dyt.Selma Önelge GÜR
► Fonksiyonel-İşlevsel Gıdalar Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Fonksiyonel Besinler ve Sağlık Dyt.Yunus Emre UZUN
► Fonksiyonel Besinler ve Anti-Aging Dyt.Görkem MERCAN
► Fonksiyonel Besinler ve Sağlığa Olası Etkileri Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Uyku Apnesi ve Fonksiyonel Tıp Yaklaşımı' başlığıyla benzeşen toplam 90 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Corona Virus Dosyası Mart 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:37
Top