2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sıkıntı ve Korkularımızdan Nasıl Kurtulabiliriz?
MAKALE #21216 © Yazan Başar AKÇAGÖZ | Yayın Mart 2020 | 1,351 Okuyucu
Dünyayı saran Korona virüsü salgını bizi evimize kapattı. Birçoğumuz, yaş veya kronik hastalıklar nedeniyle çok daha fazla etkilenme riski altındayız. Sağlıklı ve genç olsak dahi, eğer dikkatli olmaz isek ailemiz veya çevremizde bulunan riskli insanlara virüsü taşıma durumumuz var. Bu sebeple, evde kalıp eski rutinimizden, sosyal hayatımızdan uzaklaşmak durumundayız.
Sosyal hayattan kendimizi izole etmek, eski rutinimizden uzaklaşmak kısa bir süre için kolay olsa da bu süre artınca belirli sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Bu zor günlerde, kendimizi oyalamayı öğrenmeliyiz. Bedensel ve ruhsal olarak bizi sağlıklı tutacak faaliyetlerde bulunmalıyız.
Düşüncelerimiz, kaygılarımız üzerine çok fazla odaklanılması durumunda huzursuzluğumuz ve kaygılarımız artacak, evde kalmakta zorluk çekileceğiz. Bu tip düşünceler bizim anksiyete seviyemizi artırarak bizi depresyon, üzüntü ve korku gibi hislere sürüklemektedir Takıntılar (obsesyonlar) ve zorlantı durumları (kompulsiyonlar) bu gibi durumlarda artış göstermektedirler.
Eğer sıkıntılarımızı, korkularımızı yönetmeyi, azaltmayı ve ortadan kaldırmayı öğrenmezsek, korkularımız tarafından kontrol edilir hale gelebilir ve bu durum hayatımızın tüm alanlarını bozabilir.
Örneğin bu tip sıkıntılar, öfke ve iletişim sorunlarına sebep olur:
Sıkıntılarımız, korkularımız tahammül seviyemizi düşürür. Bizi daha anlayışsız hale getirebilir, empati yapamaz durumuna düşürebilir:
Evde çoğu zaman yalnız değiliz. Kardeşimiz, eşimiz, anne-babamız ile birlikte kalmak durumundayız. Her bireyin yapmak istedikleri, zevkleri farklıdır. Bu durumu kabul etmeyip, herkes kendi istediğini diğerlerini uymaya zorlaması durumunda da evde bir karmaşa durumu ortaya çıkacaktır. Bize sıkıntı veren düşüncelerimiz ve korkularımız da karşımızdakine olan tolerans seviyemizi düşüreceği için birlikte yaşamak herkes için daha da zorlaşacaktır.
Unutmayın, evdeki bir bireyin rahatsız hissetmesi durumda, evde yaşayan diğer bireylerin de etkilenmesi kaçınılmazdır.
Sıkıntılarımızın sebep olabileceği bir diğer durum da anksiyetedir:
“Anksiyete, kaygılarımız sebebiyle geleceğimiz hakkında endişe ve korku duymamızdır.”
Obsesif Kompülsif Bozukluk olarak adlandırılan OKB, bu tip anksiyete durumlarının başa çıkılamaz seviyeye gelmesi durumudur. Örneğin dışarıdan geldiğimizde sağlığımız için ellerimizi yıkanmamız gerekmektedir ancak el yıkamayı çok sık ve ellerimizin derilerini dökene kadar yaparsak bu sağlıklı değil hatta sağlığımız için zararlıdır. Ancak, elimizi bu şekilde yıkamadan rahatlayamıyorsak bu durum, OKB belirtisidir. Bu sebeple, düşüncelerimizi sağlıklı tutmak birinci önceliğimiz olmalıdır.
Peki, söz konusu bizi rahatsız edici düşüncelerden ve korkulardan nasıl kurtulabiliriz:
Öncelikli olarak korkularımızı, kaygılarımızı net olarak belirlemeli ve bunları kabul etmeliyiz. Bunları reddetmek, yok gibi farz etmek ilerde daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmasına sebep olacaktır.
Bize rahtsızlık veren bu rahatsız edici düşüncelerin ne olduğunu net olarak tespit ediniz.
Söz konusu sizi rahatsız edici düşünceler gerekten doğru mu? Bu düşüncelerin mantıksal ve bilimsel bir açıklaması var mı? Bunların gerçekliğini ve nesnelliğini tam olarak belirleyin ve eğer gerçek bir nedene dayanmıyorsa bunun neden gerçek olmadığını tanımlayın.
Söz konusu rahatsız edici düşünceler geldiğinde, bu düşüncelerin mantıksız olduğunu, hiçbir gerçeğe dayanmadığını düşünün ve bu şekilde görmezden gelin.
Sizi rahatız edici semptomları (belirti, bulgu) da aynı şekilde mantıksız bir zemine oturtun ve dikkatinizi başka yerlere verin.
Bedensel faaliyetlerinizi artırın. Düzenli olarak plates, yoga, yer hareketleri gibi egzersizleri bir rutine oturtun. Her egzersiz öncesinde ve sonrasında nefes alma tekniklerini uygulayın.
Mizahi, eğlenceli, rahatlatıcı temalı kitap okuyun, film seyredin, müzik dinleyin.

Eğer sıkıntılarınızdan, korkularınızdan tek başına kurtulamadığınızı düşünüyorsanız;
Eğer aile fertlerinizle olan iletişimleriniz birlikte çözemeyeceğiniz bir noktaya sürüklenmişse;
Sorunları daha fazla büyütmemek ve kısa zamanda mutluluğu yakalayabilmek için bir aile danışmanına başvurunuz.

Saygılarımla,

Başar Akçagöz


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sıkıntı ve Korkularımızdan Nasıl Kurtulabiliriz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Başar AKÇAGÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Başar AKÇAGÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Başar AKÇAGÖZ Fotoğraf
Başar AKÇAGÖZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Sosyolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Başar AKÇAGÖZ'ün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sıkıntı ve Korkularımızdan Nasıl Kurtulabiliriz?' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sınav Kaygısı Mart 2020
► Boşanma Süreci Mart 2020
◊ Rol Karmaşası Mart 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:19
Top