2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oyun Terapisi
MAKALE #21229 © Yazan Psk.Umut ÇİÇEK | Yayın Mart 2020 | 1,621 Okuyucu
OYUN ve ÇOCUK MERKEZLİ OYUN TERAPİSİ

Oyun, çocukların duygusal, bilişsel ve sosyal gelişiminin deneyimlendiği ilk yerdir. Çocukların yaşantılarını en saf haliyle yansıttığı, canlandırabildiği ve kendi hayal dünyasıyla kontrol ettiği ve yönetebildiği tek yerdir. Burada bütün güç çocuğun KONTROLÜNDEDİR. Oyun; çocuğun doğasıdır ve çocuğun dünyasına girmenin tek yoludur.



Else P. (2009) ye göre oyun oyuncular tarafından seçilip özgürce yönlendirilen ve ödülünü kendi içinde barındıran bir süreçtir.
Oyun terapisi; 2-12 yaş aralığında kendini ifade etme ya da yaşantısını anlamlandırmada güçlük çeken çocukların, duygularını, davranışlarını çözümlemek, çocuğu bunlarla yüzleştirerek sorunlarıyla baş etmeyi öğrenmesini sağlamak için kullanılan bir terapi yöntemidir.
Oyun terapisinde çocuk yaşantısından bazı kesitleri oyuna taşıyarak yansıtma yapar. Çocuklar kelimeler yerine oyun ve oyuncakları kullanarak kendini ifade eder. Terapi sürecinde bu yaşantıları ilgili çözümlemeleri yapması desteklenerek onları yönetmeyi ve baş etmeyi öğrenmesi sağlanır.
Oyun terapisi bir SÜREÇTİR. Özel olarak hazırlanmış TERAPİ ODASINDA olmalıdır. İlk olarak terapist, çocukla GÜVEN ilişkisi kurmalıdır. Terapide oyun çocuk tarafından yapılandırılır, terapist gözlemleri neticesinde SÖYLEMLERİ ile süreci yönetir. Bu süreçte çocuk farkında olmadan yaşantılarını yeniden deneyimlerken, kendisini RAHATSIZ EDEN yaşantılarıyla BAŞ ETMEYİ öğrenir.
OYUN TERAPİSİ SÜRECİNİN AŞAMALARI
1. Terapist, çocuğu olduğu gibi kabul eder
2. Terapist, çocukla sıcak, samimi bir güven ilişkisi geliştirir
3. Terapist, çocuğun duygularını ifade edebilmesi için uygun ortamı hazırlar
4. Terapist, çocuğu anlamaya hazırdır, çocuğa içgörü kazandıracak geribildirimler verir
5. Terapist, problemi çözmez, çocuğun problemi çözmesine fırsat verir
6. Terapist çocuğun davranışlarını ve konuşmasına-ı hiçbir şekilde yönlendirmeye çalışmaz. Çocuk yol gösterir, terapist takip eder.
7. Terapist, bunun bir süreç olduğunu bilir, işi aceleye getirmez
8. Terapist, çocuğun ilişkideki sorumluluğunun farkına varması için gerekli sınırlamaları yapar. Terapi odasına uygun olmayan davranışları, doğru şekilde sınırlandırılarak yönetir.

Çocuklarımızda, doğru oyun seçimi ve oyuncak seçimlerinin yorumlanması ve algılanma bu süreçte çok önemlidir. çocuğun seçtiği her oyun ve oyuncak oyun terapisi sürecinde derin bir anlam içerebilir. ancak demek değildir ki her oyun ya da oyuncak bir travmanın işareti ve çözümüdür. Bundan dolayı oyun terapisi süreçleri aileyi, çocuğu, ev yaşantısını, oyuncaklarla bağlarını, oyuncakları anlamlandırmasını anlamayı gerektirir. oyun terapisine süre koymak hatalı bir davranıştır. çocuğun sizi ne zaman oyuna alacağı ve duygularını oyuna yansıtacağı bir belirsizliktir.
Oyun terapisi sürecinin çocuğa kazandıracağı yetenek ve beceriler yaşamında kalıcı bir özgüven kendini ifade yeteneği kazandırabilir. Oyun; hayal gücünü, bilişsel, duygusal, fiziksel gücünü ve becerilerini geliştirirken, yaratıcılıklarını ortaya çıkarmalarını da sağlar.
Oyun bağ kurmayı sağlar. Oyun oynayan bireyler birbirleriyle doğal ortamlarında ilişki kurarken, akran çocuklar, kardeşler ya da ebeveynlerle oynanan oyun onlarla çok daha güçlü bağlar kurulmasını sağlar. böylece sağlıklı ve güvenli bağlanma süreçleri ortaya çıkar.
Günümüzde çocukların teknolojiyi yoğun kullanımı;kendi aralarındaki oyun bağlarını azaltmış, çocukları bireyselleştirmiş, yalnızlaştırmış ve güvensiz hale getirmiştir. Sosyal bağları azalan çocuk, sosyal kurallara da uymakta güçlük çekmekte, bu süreç davranış problemleri olarak bize yansımaktadır. günümüzün akran zorbalığı diye nitelendirilen süreçleride bu a sosyalliğin sonuçlarından biridir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Oyun Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Umut ÇİÇEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Umut ÇİÇEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Umut ÇİÇEK Fotoğraf
Psk.Umut ÇİÇEK
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Umut ÇİÇEK'in Makaleleri
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
► Oyun Terapisi Psk.Bahattin MOLLAMAHMUTOĞLU
► Oyun Terapisi Psk.Elif AKSOY SİNCİ
► Oyun Terapisi Psk.Emel GÜLER
► Oyun Terapisi Psk.Yaprak Betül BİNİCİ
► Oyun Terapisi Pdg.Tuğba KOÇ
► Oyun Terapisi Psk.Mahmut PAKDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Oyun Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 0- 6 Yaş Kreş Çocukları Haziran 2016
► Aşk ve İlişkiler Haziran 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:19
Top