2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Korona Virüsten Korunmak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?
MAKALE #21232 © Yazan Dyt.Nursel EROĞLU | Yayın Mart 2020 | 1,152 Okuyucu
Beslenme, canlılığın devamı için besinlerin kullanılmasıdır. Besinler karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitamin- mineraller gibi besin öğelerini içerir. Besin tüketimiyle sindirimden geçen besin öğeleri yapı taşlarına kadar küçük parçalara ayrılarak kana geçer ve gerekli yerlere yapım işlemlerinde kullanılır. Açlık durumuna insan vücudu belirli bir süre dayanabilmekte uzayan açlıkta ise maalesef yaşamın sonlanması görülmektedir. Kronik olarak açlık seviyesinde beslenmek ise bazı beslenme yetersizliği hastalıklarına neden olmaktadır. Bebek ve çocuklarda boy kısalığı uzun vadede yetersiz beslenme işaretidir. Yine uzun vadede yüksek kalorili beslenmek yetersiz fiziksel aktivite ile beraber şişmanlığı getirmektedir. Yetersiz su alımı kronikleşir ise böbrek sağlığı bozulmakta, kanda atık maddeler ve asit artmakta, cilt kurumakta, dökülmekte, nedensiz baş ağrıları, halsizlik ve yorgunluk görülmektedir. Demir içeriği fakir beslenme veya demir içeren besinler ile tüketilen bazı gıdaların demirin emilimini bozması ile ülkemizde demir eksikliği anemisi yaygın görülmektedir. Yine B12 ve B6 vitamin eksiklikleri ile vitamin D yetersizlikleri yaygın olarak görülen vitamin eksiklikleridir. Biyoyararlığı yüksek iyi kalite et ve süt ürünleri tüketimi yetersizliğinde protein eksikliğine bağlı hastalıklar görülürken, yüksek protein tüketimi ile beraber alkol tüketimiyle gut hastalığı görülmektedir. Gluten, inek sütü, yer fıstığı, fındık, ceviz, çilek, soya ve deniz ürünleri alerjileri yeni yıllın çok rastlanılan besin alerjileridir. Gluten bir hastalık olarak çölyak hastalığının etkeni iken sadece bir tolere edememe durumu olan gluten duyarlılığından farklıdır. Çölyak hastalığında sonucu büyüme gelişme geriliği ve bağırsak iltihabı ile sonlanan daha ciddi bir tablo oluşturmaktadır. Bağırsak yüzeyini bozmakta vitamin-mineral ve besin öğeleri emilimini engellemekte özellikle bebek ve çocuklarda boy kısalığı, düşük ağırlık ve bazı mental bozuklulara neden olmaktadır. Gluten duyarlılığı ise gaz, şişkinlik, ishal veya kabızlık gibi bazı gastrointestinal bulgular vermektedir.



İnsanlar günlük yaşamında ağız, burun, deri, göz gibi vücut boşluklarından milyonlarca bakteri, virüs veya mantar almaktadırlar. Fakat her zaman hasta olmayız. Bizi hastalıklardan koruyan bağışıklık sistemimizdir. İnsan vücudu kendi florasını saç, deri, bağırsak ve ağız içi gibi bölümlerde iyi-kötü bakteri dengesi ile kurmaya çalışır. Vücutta bir takım bozukluklar oluştuğunda kötü mikroorganizma florası baskın olmakta ve hastalık yapmaktadır. Çünkü bağışıklık sistemi zayıflamıştır.



Bağışıklık siteminin zayıflama nedenleri arasında; kötü beslenme, enfeksiyon, alerjiler, otoimmun hastalıklar, uyku yetersizliği, ani trafik kazaları, doku bütünlüğünün bozulduğu yaralanmalar, depresyon, kaygı, anksiyete, stres, bazı mikroorganizmalar, sistemik hastalıklar, bağışıklık baskılayan ilaçlar, mevsimler değişiklikler, hava kirliliği, su kirliliği, ekonomik güçlükler, yakın kaybı, akut travmalar, kronik hastalıklar ve barınma yetersizliği sayılabilir.



İnsan vücudunun tüm bunlar ile savaşmak için programlanmış silahları ve askerleri vardır. Ama eğer siz güçlü besinler ile bağışıklığınızı her zaman güçlü bir hale getirebilirsiniz. Şimdi bağışıklık üzerine etkili besinleri besin, vitamin ve minerallere değinelim.

Günlük alınan enerji; kaloriden zengin gıdalar bağışıklığınızı güçlendirmez. Şöyle açıklamak gerekir ise güçlü bir bağışıklık için un, şeker ve yağ içeriği zengin ama besin değeri düşük beslenmek size sadece yağ dokusu ve ağırlık artışı kazandırır. Yapılan çalışmalara göre kilolu bireylerin ideal ağırlıklı kişilere göre bağışıklık sistemleri daha zayıf bulunmuştur.

Antioksidanlar; yanmış gıdaların örneğin patates, et(mangal), isli, tütsülenmiş etler veya fırıncılık ürünleri ile sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş ürünleri tükettiğimizde vücudumuzda serbest radikal oranı artar. Serbest radikaller yapılarında bir oksijeni eksik moleküllerdir. Ve bir eksik oksijeni karşılamak için çevre hücrelere saldırılar ve yapılarını bozarak hücre ölümüne neden olurlar. İşte dut, kırmızı erik, mor lahana, yabanmersini, ahududu, sumak, karnabahar, pırasa ve lahana türleri içerdiği antioksidan yapılar ile serbest radikallerin bu zararlı etkilerini yok ederler.
Zencefil ve zerdeçal gibi bitkisel baharatlar özellikle kış soğuk algınlıkları ve virüsler ile mücadelede önemli besinlerdir.



Sarımsak ve soğan hem lezzet verici hem de bağışıklık kuvvetlendirici özelliği birçok çalışma ile ispatlanmıştır. Sarımsak çiğ yutmak yerine yemek pişme esnasında eklemek daha faydalıdır. Soğan için mor soğan ile toz sumak birleşimi antioksidan açısından daha etkilidir.


Polen ve propolis bağışıklık için faydalı besin destekleridir. Bebeklerde ve çocuklarda alerji nedenli kullanımına dikkat etmek gerekir.



Tahıllardan nohut, fasulye, maş fasulyesi, mercimek filizlendirme yöntemi ile tüketilmesi yararını artırır. Haşlayarak salata şeklinde tüketmekte yemek şeklinde olmasına göre yağ almayı azaltır böylece sadece tahıllın kendi kalorisi ile ağırlık dengesi korunur.
Yeterli su içmek bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir. Vücutta tüm kimyasal reaksiyonlar su içerisinde olur. Sistemin düzenli işlemesi ve atıkların vücuttan uzaklaştırılması için yeterli sıvı alımının önemi çok büyüktür.



Karabiber ve kırmızı biberde içerisindeki yapılar nedeniyle bağışıklığı kuvvetlendirir. Tüketim miktarında aşırıya kaçmamalı ve biber içerisindeki afla toksinlere dikkat edilmeli. Açık baharat yerine markalı ve paketli baharat tüketilmelidir.
Çörek otu yağı ve keten tohumuda dönüşümlü olarak bağışıklık için tüketilebilir.
Ev yapımı sirke ve ev yapımı doğal turşular yine bağışıklık için yararlıdır.
Susam, sumak, hardal tohumu, reyhan, kekik, adaçayı, yeşil çay, kuşburnu, ıhlamur çayı gibi bitkisel çaylar ve baharatlar yine bağışıklık üzerine olumlu etkileri vardır.
Bağışıklık üzerin en etkili beslenme modeli Akdeniz tipi beslenme modelidir. Bu model besin göre tahıllar ve yeşil yapraklı sebze ağırlıklı, balık proteini zengini, hayvansal gıdaların daha sınırlı olduğu bir beslenme tipidir.



Ayrıca Akdeniz tipi beslenme modelinde zeytin ve zeytinyağı önem arz eder. Yağ türü olarak doymuş yağın (tereyağ, kuruk yağı gibi) sınırlı kullanımın olduğu tüketimde daha çok doymamış bir yağ türü olan zeytinyağı önerildiği beslenme biçimidir.
Ceviz, fındık, badem, avokado gibi yağlı tohum ve meyveler Akdeniz beslenme tipinde öne çıkmaktadır.
Beyaz un, rafine şeker, doymuş yağ ve işlenmiş paketli ürünler tüketimi son derece sınırlı tüketimi önerilmektedir.
Protein kaynağı olarak balık tüketimi porsiyon miktarı haftada 2-3 porsiyona kadar önerilir. Günde en az 5 porsiyon taze sebze ve meyve tüketilebilir.
Akdeniz tipi beslenmenin yapılan bilimsel çalışmalara göre kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet ve kronik hastalıklardan koruyucu ve tedavi edici olduğu gösterilmiştir.
Akdeniz tipi beslenmede hayvansal proteinler (dana eti vb.) sınırlı bir tüketimde bulunduğundan daha çok büyüme ve gelişimini tamamlamış yetişkin bireyler için uygun olduğu düşünülmektedir.


Uzm. Dyt. Nursel Eroğlu
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Korona Virüsten Korunmak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nursel EROĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nursel EROĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nursel EROĞLU Fotoğraf
Dyt.Nursel EROĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nursel EROĞLU'nun Yazıları
► Karantinada Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.N.Sinem TÜRKMEN
► Kışın Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.Esen KARACA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Korona Virüsten Korunmak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?' başlığıyla benzeşen toplam 59 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeşil Çay ile Zayıflama Ağustos 2017
► Vejetaryen Beslenme Temmuz 2017
► Diyet Yemek Nedir? Aralık 2016
◊ Nasıl Zayıflarım :) Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:56
Top