2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklara Corona Virüsü Nasıl Anlatılmalı?
MAKALE #21247 © Yazan Uzm.Psk.Gizem DURAN TÜZER | Yayın Mart 2020 | 1,766 Okuyucu
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin de gündeminde coronavirüsü yer almaktadır. Ebeveyn olarak ilk aklımıza gelen sorulardan biri ‘corona virüsünü çocuğuma açıklamam gerekirse nasıl davranmalıyım?’

Öncelik olarak dikkat edilmesi gerekilen durumlardan biri ebeveynin tutumu olduğu unutulmamalıdır. Ebeveynler bu süreçte ne kadar kaygılı ise çocuklarında etkilenme olasılığı bir o kadar artmaktadır. Okul öncesi dönemdeki çocuklar, bu tip durumları somut olarak ele alamadıkları için, olayları çevresinde ki yetişkinlerin ve ebeveynlerinin davranışlarına bakarak yorumlarlar. Ebeveyn kaygılı, endişeli ve stresli ise çocuk da benzer bir tutum içine girebilir. Bu sebepten dolayı öncelikle sakin kalmaya özen göstermelisiniz. Çocuklar için karmaşık olabilen bu durum karşısında, ebeveyninin soğukkanlı ve sakin olduğunu gören çocuk paniğe kapılmaması gerektiği mesajını alacaktır.

Süreçle alakalı çocukların merak ettiği sorularla karşılaşabiliriz. En çok karşılaşabileceğimiz sorular virüs nedir, bize bulaşır mı, neden maske takıyoruz ve neden okula gitmiyorum? Bu nedenle yaşanılan durumu gizlemek yerine onların yaşına uygun bir dilde, samimi olarak bir açıklama yapmak yeterli olabilir. Gerekli olmayan fazla detay veya bilgi çocukta kafa karışıklığına sebep olabilir. Bu nedenle basit kelimeler ile kısa ve net ifadeler kullanmanız yeterli olacaktır.

‘Virüsler gözle görülemeyen küçük mikroplardır. Virüsün bize bulaşmaması için gerekli önlemleri aldığımız zaman sorun yok. Ellerimizi yıkamak, ellerimizi ağzımıza götürmemek, öksürürken ve hapşırırken ağzımızı kapatmak, sağlıklı beslenmek ve bol bol su içmek bizim korunmamız için yeterli olur. Maskeler bize virüs buluşmasını engellemek içindir. Bu nedenle maske kullanma ihtiyacımız olabilir. Virüslerin yayılmasını engellemek için kalabalık yerlere gitmemeye dikkat etmeliyiz. Okullarda toplu olan bir yer olduğu için bir süre okulumuz kapalı kalacak. Bu zamanı evde geçireceğiz’ gibi cevaplar çocuklar için yeterli olabilir. Sorular karşısında doğal ve rahat bir tutum sergilemeniz verilen cevaplar kadar önemlidir. Aynı zamanda nasıl korunmamız gerektiğini oyun veya hikaye ile de anlatabilirseniz daha kalıcı olabilir.

Bu dönemde dikkat edilmesi gerekilen noktalar çocuğun bulunduğu ortamlarda devamlı olarak bu konunun konuşulmaması, haber kanallarının sürekli açık olmamasıdır.

Sağlık önlemi ile okula ara verilen bu dönemde anne babalar olarak çocuklarla yapılabilecek etkinlik ve oyunlar;

Balonu Havada Tut:

Katılımcılar çember şeklinde oturur. Oturdukları yerden kendilerine atılan balonu havada tutmaya çalışır. Balonu kaç kere sektirdiğini yüksek sesle sayarlar.

Kutuda Ne var?

Kutuya koyduğunuz bir nesneyi, en fazla 10 soru sorarak çocuğunuzun bulmasını isteyebilirsiniz.

Bu oyunu aklından hayvan tutmaca olarak da oynayabilirsiniz. Kişi aklından bir hayvan tutar. Çevresindekiler onunla ilgili sorular sorarak (kaç ayaklı, uçuyor mu…) o hayvanı bulmaya çalışır.

Boya ile Baskı Yapma

Yaprak baskısı, patates baskısı, el baskısı ve bu baskıları bir figüre (el baskısını kediye çevirme, yaprak baskına vazo ve ağaç çizme vs.) çevirme.

Kelime Avı

Kelime avı oyununda çocuğa söylemek için bir hece seçilir. Örneğin bu hece “ba” olsun. Çocuktan ba hecesi ile başlayan en az 5 tane kelime bulmasını istenir (balık, balon gibi). Eğer yanlış söylediği şeyler olursa onu uyarılır ve doğruları söylenir. Bu oyun ile çocuğunun kelime haznesi genişleyecek ve kelimeleri telafuzu düzenler.

Hikaye Oyunu

Bu hikayeyi çocuklar yazıyor! Önce elinize bir kitap alıp, “bir varmııış bir yokmuuuuş” diyerek başlayabilirsiniz. Siz hikayenin girişini yapıp, biraz okuyun. Ardından hikayenindevamını kendi fikirleriyle çocuğunun getirmesini söyleyin. Bu oyunla çocuğunun hayal gücü ortaya çıkar ve gelişir.

Bu oyun da aynı zamanda yer, zaman, karakter verilip kendi hayal gücü ile yeni bir hikaye yaratması istenebilir.

DOKUN TAHMİN ET

Bir tepsi içinde evde bulunan nesneler konur. (Toka, para, saç fırçası, cüzdan vb.) oyuncuların gözleri kapatılır ve dokunarak nesneleri tanımaya çalışır. Dokunma duyusunu kullanarak akıl yürütme, aktif işleyen bellek alanlarını gelişmesine yardımcı olur.

Eşleştirme Kartları

5-6 çift ile eşleştirme oyunu oynayabilirsiniz.

Bunun yanısıra;

– El kuklası gösterisi
– Ev tiyatrosu
– Evde gereksiz kutu, boncuk, düğme vs. nesnelerle bir şeyler üretme (ev, robot, araba)
– Lego ve bloklarla oynama
– El gölge oyunları
– Hayvan sesleri taklit etme
– Eğer aile albümü düzenli değilse birlikte aile albümünü düzenleme
– Evet – Hayır oyunu
– Kulaktan kulağa
– Kağıt katlama (origami)
– Renkli karton, boyalar ve yapıştırıcı ile kendi kartpostalını yaratma
– Birlikte yemek yapma
– Ve kutu oyunları
Keyifli vakit geçirmenizi sağlayacak etkinliklerdir.

Uzman Klinik Psikolog

Gizem Duran Tüzer
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklara Corona Virüsü Nasıl Anlatılmalı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gizem DURAN TÜZER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gizem DURAN TÜZER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem DURAN TÜZER Fotoğraf
Uzm.Psk.Gizem DURAN TÜZER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gizem DURAN TÜZER'in Yazıları
► İkiz Çocuklara Nasıl Davranılmalıdır? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Çocuklara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir? Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklara Corona Virüsü Nasıl Anlatılmalı?' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Zamanı Etkili Kullanma Aralık 2018
◊ Lohusa Sendromu Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:37
Top