2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Karantina Günlerinde Evde Ailece Yapabileceğiniz Aktiviteler
MAKALE #21260 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR | Yayın Nisan 2020 | 2,064 Okuyucu
“Çok sıkıldım!”... İçinde bulunduğumuz bu dönemde aile üyelerinizin bu cümleyi kullandığını çok sık duyuyorsunuzdur. Sıkılmamak için her daim evde yapabileceğiniz yaratıcı aktiviteler bulabilirsiniz. Sadece biraz düşünmeye ve hayal gücüne ihtiyacınız var! Yapabileceğiniz eğlenceli aktivitelerin listesi asla bitmez! Ailece yapılacak aktiviteler ruh sağlığımızı korumak için çok yararlı olabilir. Anne babayla birlikte yapılan aktiviteler çocuklarımızın kaygıdan uzak kalmasına ve anı yaşamalarına yardımcı olabilir. Unutulmamalıdır ki bir çocuk veya erişkin için “kendini faydalı hissetmek” ya da “bir şeyi başarabilme duygusu” en önemli ruhsal desteklerdir. Bu dönemde sabah akşam yüzlerce kaynaktan haber takip etmektense çocuklarla birlikte kaliteli vakit geçirmek, çocukları olduğu kadar ebeveynleri de bir nebze olsun rahatlatacaktır. Sizler için evde uygulayabileceğiniz aktiviteler paylaşıyorum. Keyfini çıkarın!
  • Çocuklarla ebeveynin çocuğun yönlendirdiği bir oyun (20-30 dakika) oynamaları çok yararlı olabilir. Çocuğun yönlendirdiği oyuna katılan ebeveynin aklında iş veya ev işleri ile ilgili hiçbir şey olmamalıdır. Bu özel zaman, çocuğun kaygı ve korkularını ifade etmesini sağlayabilir, ayrıca ebeveyn-çocuk ilişkisini güçlendirebilir.
  • Hep birlikte mutfağa girip yemek yapabilirsiniz. Kesme, doğrama gibi işleri siz yapın, ancak karıştırma ve süsleme gibi işleri çocuklarınıza bırakarak onların da keyif almasını sağlayın. Emin olun o akşam şimdiye kadar yaptığınız en güzel yemeği yiyeceksiniz.
  • Televizyonda hiç yemek programı izlediniz mi? Yemek pişirmek, popülaritesini hep koruyan bir aktivite. Aslında bu günlerde yemek pişirmekle alakalı programlarda çok popüler. Denemek istediğiniz yemek tarifini seçin, kendi yemek şovunuzu yapıyormuş gibi seçtiğiniz tarifi yapın ve videoya alın. Bütün aile üyelerini de sürece katın. Çektiğiniz videoyu izlerken çok eğleneceksiniz!
  • Evde herkesin katıldığı, televizyon ve teknolojik materyallerin açık olmadığı kitap okuma saatleri düzenleyin.
  • Birlikte kutu oyunları, adam asmaca, isim-bitki-hayvan, kelime oyunları, sessiz sinema vb. oyunlar oynanabilirsiniz. Bence Tabu, Monopoly, Kızma Birader tüm aile üyelerini keyiflendirmek için ideal bir fikir. Kendi icat ettiğiniz bir oyunu da oynayabilirsiniz. Birlikte oyun tasarlayıp, kurallar koyabilirsiniz. İhtiyacınız olan oyun parçalarını yapıp kendi icat ettiğiniz bu oyunu oynamak! Sizin oluşturduğunuz oyun diğerleriyle etkileşim için inanılmaz bir yol olacak. İşbirliğinizin sonuçlarını görmek oynarken ve izlerken çok heyecanlı olacak.
  • Yapboz yapmak evde beraber sakince vakit geçirmek için güzel bir yoldur. Yapboz için doğru parçayı bulana kadar saatler geçer. Yapboz yapmanın en iyi yanı ise bittikten sonra ortaya çıkan bütün görüntüdür. Bu tek akşamlık bir aktivite değil, o yüzden yapbozunuzu rahatça yapabileceğiniz bir köşeye kurun. Eğer kullanmadığınız yedek masanız varsa yapboz yapmak için onu kullanabilirsiniz.
  • Diğer insanlarla uzaktan bağlantı kurduğumuz bugünlerde evcil bir hayvana sahipseniz çok şanslısınız. Evcil hayvanlar sizi kendi zihinsel sağlığınız için faydalı şeyler yapmaya motive edebilir. Evcil hayvanlarla yapmaktan hoşlandığınız aktiviteler bir dereceye kadar normalliği geri getirmenize yardımcı olacaktır.
  • Evde piknik yapabilirsiniz. Yemek dolu piknik sepetinizi ve diğer piknik malzemelerinizi hazırlayıp akşam yemeğinizi piknik yapıyormuş gibi yiyebilirsiniz. Aile hayatınızda bu tür çeşitliliklere sahip olmak aile üyeleri olarak daha yakın olmanızı sağlayabilir. Bu tür aktiviteler genellikle eğlence dolu akşamlar için bir katalizatör gibidir.
  • Ailenize ait eski fotoğraflardan bir defter oluşturup dekoratif minik objelerle süsleyebilirsiniz. Böylece hem çocuklarınızla keyifli zaman geçirir hem de onların aile bağlarını güçlendirmiş olursunuz.
  • Farklı zaman ve mekanlarda çekilmiş çeşitli aile fotoğraflarınızı seçin. Bu fotoğrafları gruplara göre ayırarak fotoğraf albümü oluşturun. Belki de özel bir gezi ya da birlikte yaptığınız anlamlı bir faaliyete odaklanmak isteyebilirsiniz. Bu albümü kişiselleştirin ve kendiniz yapın. Sonuçta, bu sizin hikayeniz!
  • Eski dergiler, renkli kağıtlar, kurumuş yaprak ve çiçeklerden bir kolaj yapabilirsiniz. Hatta aile resimlerinizi de ekleyebilirsiniz. Sonrasında yaptığınız bu çalışmayı çerçeveleterek duvarınızda sergileyebilirsiniz.
  • Evinizin minik de olsa bir bahçesi varsa orada, bahçeniz yoksa odanızın bir köşesinde bir çadır kurarak çocuklarınıza farklı bir deneyim yaşatabilirsiniz.
  • Bir sinema gecesi düzenleyebilirsiniz. Yayınlanmış pek çok film var, aralarından ailenizin sevebileceği bir film seçin. Film için patlamış mısırları ve atıştırmalıkları unutmayın! Eğer yaratıcı olmak istiyorsanız, filme uygun bir sahne donanımı kurabilirsiniz.
  • Kütüphanenizdeki kitapları düzenleyin. Bu düzenleme sırasında çocuklarınızın da size yardımcı olmasını isteyebilirsiniz.
  • Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Otizm, Zihinsel yetersizliği olan çocukların evde kalma ile hareketliliklerinde, saldırgan davranışlarında artış olabilir. Bu tarz durumlarda takip eden hekimle en azından telefonla irtibat kurmak, yararlı olabilecek girişimleri öğrenmek faydalı olacaktır. Bunun yanında ailece egzersiz yapmak eve kapandığımız bugünlerde hem sizin hem çocuklarınızın ruh sağlığı ve beden sağlığı (obeziteyi önleme) açısından olumlu katkıda bulunacaktır. Spor yapmak özellikle hareketli ve dikkat sorunları olan çocuklarda daha da önemli olacaktır. Çeşitli kurumların halihazırda evde yapılabilecek basit ama çok yararlı egzersiz videolarına çeşitli kaynaklardan kolayca ulaşabilirsiniz.
  • Günümüzde teknolojisi harika işliyor. Elimizdeki akıllı telefonlar donanımlı bir şekilde video çekebiliyorlar. Sadece kendinizin olduğu veya aile üyelerinin de içinde bulunduğu bir haber programı çekebilirsiniz. Bu aktivite aile üyelerinin toplum içinde daha rahat konuşabilmelerine katkı sağlayacaktır. Bunu evde yapmak, aile üyeleri olarak etkileşim kurmanın alışılmadık bir yolu olacak!
  • Karaoke gecesi düzenlemek ailenizle vakit geçirmek için gerçekten benzersiz bir aktivite. Eğlence ve kahkaha dolu bir zaman dilimi sizi bekliyor olacak! Herkes şarkı söylemeyi sever, sesi şarkı söylemeye uygun olmasa ve karaokede tam bir facia olsa bile.
  • Ufak gezintileri bile özlediğimiz bu dönemde aslında kendimizi dışarıda gibi hissetmemizin bir yolu var. Online gezilen müze ve yerleri keşfederek bu duygunuzu bastırabilirsiniz.
  • Günümüzde insanların ilgi alanlarına göre birçok online kurs bulunuyor. Çizim, animasyon, el işi, dijital çizim ve dahası… Kendinizin ve aile üyelerinizin kişisel ve akademik yönden gelişimlerine katkı sağlamak adına, internet üzerinden yürütülen kurs ve e-sertifika programlarına katılabilirsiniz.
  • Herkesin bir süre öğrenmeye çalışıp köşeye koyduğu bir müzik aleti ya da resim tuvali vardır! İşte şimdi, onları bulundukları yerden çıkarmanın tam zamanı. Yakın zamana kadar “Vaktim yok, nasıl ilgileneyim?” dediğiniz şeyler için artık yeterli vaktiniz var. Üstelik müzik, resim gibi uğraşlar insanı ruhsal açıdan besler ve günlük kaygılardan uzaklaştırır.
  • Takı yapmayı öğrenebilirsiniz. Bu çok zor değil. İnternette küpe, kolye, bileklik yapımını öğreten pek çok sayfa bulabilirsiniz. Yaptığınız takı aynı zamanda güzel bir hediyede olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Karantina Günlerinde Evde Ailece Yapabileceğiniz Aktiviteler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     10 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Havva BAYAR Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR
Adana
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR'ın Yazıları
► Evde Ailece Yapılabilecek Aktiviteler Psk.Sühendan TOPTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Karantina Günlerinde Evde Ailece Yapabileceğiniz Aktiviteler' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Özgüven Kazanmak Nisan 2021
◊ Çocuklarda Parmak Emme Haziran 2019
◊ Çocuklukta İstismar Aralık 2016
◊ Çalışan Anne Olmak Aralık 2016
◊ Depresyon Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:44
Top