2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duygularınız Size Ne Söylüyor?
MAKALE #21261 © Yazan Uzm.Psk.Büşra İYGÜN SARSILMAZ | Yayın Nisan 2020 | 1,515 Okuyucu
Duygu, düşünce ve davranışlar birbiriyle bütün halde bulunmaktadır. Yaşanan olay veya durum sonucunda verilen tepkiler her insan tarafından farklıdır. Çünkü bireyin psikolojik kökeni, şemaları, ego gücü, benlik algısı vb. birçok sebep ortaya çıkan olumsuz biliş, duygu, davranış ve beden duyumlarının kişiden kişiye farklılık göstermesinde etkilidir. Örneğin; üniversite sınavına girecek her bir öğrencinin sınav ile ilgili duygu, düşünce, davranış ve beden duyumları birbirinden farklıdır. Bazı öğrenciler çok yüksek düzeyde kaygı yaşarken bazıları hiç kaygılanmaz. Bu durumda öğrencilerin hepsinin sınav ile ilgili düşünceleri birbirinden farklıdır. Bazıları için sınav “hayatının dönüm noktası” iken bazıları için ise “bildiklerini aktaracağı ve kendisini eğitim alanında bir üst düzeye taşıyacak durumdur.” Sınav ile ilgili farklı bakış açıları bulunan iki grubun otomatik olarak duyguları da birbirinden farklı olacaktır. Sınava “hayatının dönüm noktası” anlamını yükleyen grubun kaygı düzeyi çok yüksek düzeyde olacaktır. Kaygının çok yüksek olduğu durumlarda beden duyumlarında olumsuz anlamda değişimler olur. (karın ağrısı, mide bulantısı, ellerde terleme ve titreme vb.) Yani dışarıdan baktığımızda sınav kaygısı olarak görülen durum bir sonuçtur.



Bireyin temel bakım veren kişiyle kurduğu ilk ilişkiden geldiği yaşa kadarki deneyimleri duygu, düşünce ve davranışlarını meydana getirmiştir. Örneğin; “Ben yetersizim” , “Ben güçsüzüm” “Ben değersizim” vb. birçok düşünce kişi için olumsuz duygulara sebep olmaktadır. Yaşamın her anının olumlu duygularla donatılması tabi ki mümkün değildir. Ayrıca bireyin kaygı, korku, üzüntü, öfke, kızgınlık, mutsuzluk vb. duygular yaşaması olağandır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken yaşanan duygunun bireyin yaşamdaki işlevselliğini bozmamasıdır. Yaşanan kaygı durumu sınavdaki başarı durumunu olumsuz etkiliyorsa burada işlevsellik bozulmuş olur fakat kaygı durumu orta düzeyde bulunup sınav için motivasyon sağlıyorsa burada problem yoktur. Dolayısıyla “olumsuz duygu” olarak adlandırılan hiçbir duyguyu dışlamadan ve kurtulmaya çalışmadan yaşamak gereklidir. Duyguların her biri birey için faydalıdır. Birey yaşadığı her olumsuz duygu için kendisine “Neye ihtiyacım var?” sorusunu sormalıdır. Bu sorunun cevabı genellikle “anlaşılmaya”, “sevilmeye” , “değer görmeye” “onaylanmaya” olur. Çocuklukta karşılanmamış ihtiyaçlar yetişkinlikte farklı şekillerde şekil alır. Eğer bu şekilde olmasaydı herkes yaşanan aynı olaya aynı tepkileri verirdi.



Doğal afetler, salgın, savaş vb. olumsuz yaşam olayları , bireyin ilişkiler içinde yaşadığı olumsuz döngüler ve günlük hayat rutinin oluşan aksaklıklar olumsuz duygu durumuna sebep olurken sempatik sistemin aktive olmasıyla beden duyumlarının da hissedilmesi kaçınılmazdır. Yaşanan bu duygular uzun süreli olduğu taktirde psikolojik rahatsızların meydana gelmesine sebep olmaktadır. Bu rahatsızlıkların başında anksiyete(kaygı) bozuklukları , migren, fibromiyalji vb. psikosomatik rahatsızlıklar, depresyon, obsesif kompulsif bozukluklar, uyku bozukluğu vb. gelmektedir.



Birey yaşamında her ne yaşıyorsa öncelikle duygularını kabullenip sağlıklı bir şekilde ifade edebilmelidir. Duyguların farkındalıkla yaşanması bireyin davranışlarını da olumlu yönde değiştirir. Ünlü filozof Jean Jacques Rousseau’nun da dediği gibi “Ne yaptığımın farkında değilsem, onu yapmaya devam etmekten başka şansım olamaz.” Ayrıca bireyin duygu düzenleme becerilerinin gelişmesi ve değişimin başlaması için beden ve ruhunu rahatlatacak aktivitelerde bulunması , problem çözmeye odaklanması, sosyal destek sistemlerinin güçlü olması,değer ve inanç sisteminin bulunması gereklidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Duygularınız Size Ne Söylüyor?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Büşra İYGÜN SARSILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Büşra İYGÜN SARSILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Büşra İYGÜN SARSILMAZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Büşra İYGÜN SARSILMAZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Büşra İYGÜN SARSILMAZ'ın Makaleleri
► Instagram Yalan Söylüyor! Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
► Çocuğum Yalan Söylüyor... Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
► Çocuğum Yalan Söylüyor, Neler Yapabilirim Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Duygularınız Size Ne Söylüyor?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Değersizlik Duygusu Mart 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:19
Top