2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pandemiyle Nasıl Baş Edebiliriz?
MAKALE #21318 © Yazan Psk.Fatima KESKİN | Yayın Nisan 2020 | 1,307 Okuyucu
Çin’in Wuhan şehrinde Covid-19’un patlak vermesiyle birlikte bir salgının geleceğini hepimiz tahmin ediyorduk. Ama bu kadar çabuk olacağını düşün(e)memiştik ve biraz da hazırlıksız yakalandık. Daha önceki salgınlardan bildiğimiz üzere bu salgının da bizim üzerimizde bazı ciddi ve kalıcı etkiler bırakacağını biliyorduk. Sel, kasırga ve deprem gibi felaketlerin çalışmalarına dayanarak, travmatik olaylardan etkilenen insanların yaklaşık %10’u anksiyete bozuklukları ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) gibi ciddi psikolojik problemler geliştirdikleri gözlemlenmiştir. Bu verilerle birlikte insanların bu pandemi sırasında veya sonrasında psikolojik bozukluklar geliştireceğini düşünülmekte. Korona virüs ile enfekte olmayanların bile psikolojik semptomlar geliştirmesi beklenilen bir sonuçtur.

Şu anda, tahminen 2,6 milyar insan yani dünyanın üçte biri, kendini kapatmış karantina altında yaşıyor. Psikolojik açıdan baktığımızda bu şimdiye kadar yapılmış en büyük psikolojik deney diyebiliriz. Karantinaya alınan insanların düşük ruh hali, uykusuzluk, stres, anksiyete, öfke, duygusal tükenme, depresyon ve travma sonrası stres dahil olmak üzere çok çeşitli psikolojik stres ve belirtileri geliştirilmesi muhtemel semptomlar.

Bu dönemde korku, stres ve üzüntü gibi duyguları hissetmek çok normal. Korkunun amacı bizi güvende tutmaktır. Tehdit ister duygusal ister fiziksel olsun, bu tepki ilkel beynimiz ile bilişsel beynimizin arasındaki karmaşık etkileşime bağlıdır. Bir ‘tehdit’ ile karşı karşıya kaldığımızda beyinde ‘savaş ya da kaç’ tepkisini verir. Bu, vücudun korkuya biyolojik tepkisidir. Örneğin tehlikeli bir hayvan saldırısı gibi bir tehditten kaçabilmek ya da yenebilmek için adrenalin çalışmaya başlar. Daha hızlı koşmamızı ve daha sıkı savaşmamızı sağlamak için bir dizi yoğun fiziksel belirti (çarpıntı, terleme, baş dönmesi ve nefes almada zorluk) üretir. Bu sistemde aksaklıklar olabilir ve bazen o kadar ciddi veya yakın olmayan tehditlere orantısız tepki verir. Mesela kalp krizi, inme ve hatta Covid-19 gibi sağlık koşulları hakkında ciddi derecede endişe duyabilir. Korona virüsün gelecekte bize neleri getireceğini bilmiyoruz. Bu kaygıyla yaşamak yerine hayatımıza kaldığımız yerden devam etmemiz gerekiyor.

Günlerimizi daha iyi ve kaliteli geçirmek için karantina günlerinde evde neler yapabiliriz? Aslında evde kalmak yeni alışmamız gereken bir sistem ve kısıtlı bir alanda yaşamakla ilgili bir şey.



Sosyal izolasyon bize yalnızlığı daha çok hissettiriyor. Arkadaşlarımızla, ailelerimizle ve büyüklerimizle yüz yüze temaslarımız olmuyor. Bunun yerine teknolojiden faydalanarak görüntülü konuşmalarımızı daha sık yapıyoruz. Elbette bu yüz yüze temas edebildiğimiz birebir görüşmelerimiz gibi olmuyor ancak böyle günlerde sevdiklerimizi ekran arkasında görebilmek bir nebze olsun iyi hissettiriyor.



Bu dönemde en çok rahatlatan şey rutin oluşturmak. Evde neler yapılabilir, hem çocuk hem de yetişkinler için günü planlamak iyi hissettirir. Herkesin tek elden hazırlanmış bir programa uyması mümkün değil. Bu yüzden buna göre bir düzenleme yapılabilir. Örneğin; sabah kalk, kahvaltı, egzersizler, balkona çık hava al, temizlik yap, yemek yap, çalışmalar yap gibi günlük hareketlerden oluşabilir ve planlanabilir.



Sürekli birlikte zaman geçirmeye alışık değiliz. Yapılacaklar gün geçtikçe tükenebilir bu da daha fazla stres gerginlik yaratabilir. Anne babalar sürekli çocukları oyalamak zorunda hissedebilir. Bunun için bir etkinlik listesi hazırlayıp günlere ve gün içinde zamanlara bölebilirler. Bu planlama hem çocukları hem de ebeveynleri rahatlamaya yardımcı olacaktır.



Oyunun bizi koruyan ve güçlendiren duygular arasında olduğunu biliyoruz. Önemini biz psikologlar olarak büyük küçük her danışanımızla çalışmalarımızdan biliyoruz. Çocuklar için de en önemli iyileştirici rahatlatan yöntemlerden biri olduğunu deneyimliyoruz. Bu süreçte her türlü oyundan faydalanılabilir. Örneğin; isim şehir hayvan, kulaktan kulağa, adam asmaca ve kelime oyunları gibi.



Bir diğer önemli konu ise haberler. Televizyonda sosyal medyada okuduğumuz, duyduğumuz haberlerin bizi çok etkilediği açık. Hatta yeni bir davranış geliştirdik, sürekli Korona virüsle ilgili haber almak istiyoruz. Ancak doğru olduğu kadar yanlış ve asılsız bilgilerde çok fazla dolaşıyor. Bunu engellemek için sadece haber aldığımız kaynaklara her an bakmak yerine belli aralıklarla bakmayı planlamak.

Tüm dünya gibi çok ciddi ama belirsiz bir sağlık tehdidi ile yaşamayı çalışıyoruz. Dikkat etmek ve tedbirler almaktan başka çaremiz yok. Normal günlük aktivitelere devam etmek ve gereksiz stresi azaltmak psikolojik olarak hayatta kalmanın anahtarıdır. Mümkünse sakin olun ve yolunuza devam edin.
Sağlıcakla kalın…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Pandemiyle Nasıl Baş Edebiliriz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Fatima KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Fatima KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatima KESKİN Fotoğraf
Psk.Fatima KESKİN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Fatima KESKİN'in Yazıları
► Öfkemizi Nasıl Kontrol Edebiliriz? Psk.Gözde EMİK AKSOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Pandemiyle Nasıl Baş Edebiliriz?' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:01
Top