2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Self-Compassion / Öz-Şefkat Nedir?
MAKALE #21337 © Yazan Psk.Bengü GÜLDEREN | Yayın Nisan 2020 | 1,642 Okuyucu
Bazen iyileşmeye direniriz çünkü gitmeye hazır değiliz.
Acı çekmek garip bir şeydir. Acıyor ve acıdan nefret ediyoruz, ama bazen de gitmesine izin vermek istemiyoruz.

Belki de giden bir insandan geriye kalan tek şey acınızdır ve acıyan ağrının gitmesine izin verdiğinizde, onların gitmesine izin vermiş gibi hissedersiniz. Belki acınızla ilişkili suçluluk duyuyorsunuz ve kendinizi affetmeye hazır değilsiniz.

Öz şefkat, en yalın tanımıyla, kendinize karşı nazik, sevgi dolu bir arkadaş olma eylemidir. Bir hayal kırıklığı yaşadığınızda kendinizle konuştuğunuzda hatalı olsanız bile, hala yeterince iyi olduğunuzu kendinize söylemeniz yani merhamet göstermenizdir.

Öz-Merhamet, iyi benlik saygısının temelidir, çünkü kendimize karşı gerçekten kibar ve sevgi dolu olana kadar kendimiz hakkında iyi hissedemeyiz. Önemli olan kendini hatalarınla olduğu gibi kabul etmek ve kendine şefkat göstermektir. Kendinizi sevmektir.

Zor anlarınızda bu soruyu sorun. Eğer kendime karşı nazik ve sevecen bir arkadaş olsaydım, ne derdim? O zaman bu sevgi dolu kelimeleri kendine söyleyerek pratik yap.

Kalbinize elinizi koymak veya kendinize biraz sarılmak gibi rahatlatıcı bir dokunuşla bu pratiği birleştirmek faydalı olabilir.

MEDİTASYON tekniği ile nasıl öz şefkat pratiği yapılır?

Evinizde rahatsiz edilmeden 10 dk kadar sakin bir yerde rahat bir yerde oturun. Ellerinizi kalbinize koyun. Gozlerinizi kapatin ve yavas yavas derin nefes almaya baslayin. Aklinizdan gecen dusunceleri gozlemleyin. Duzenli nefes almaya vermeye yogunlasin. Ayaklarinizdan tepenize kadar en kucuk kaslara kadar hissetmeye calisin. Bilincli bir sekilde butun vucudunuzu gevsetin. Simdi buyuk kacis icin hazirsiniz. Once en sevdiginiz yeri kendinizi mutlu ve tamamen rahat, huzur icinde hissedebileceginiz bir yeri hayal edin. Belki bu beyaz kumsalli, dingin masmavi bir denizi olan bir kiyi serididir. Sahilde yurudugunuzu hayal edin. Kum taneciklerinin ayaklarinizin altinda citirdigini ve hafif bir ruzgarin saclarinizi oksadigini hissedin, dalgalarin duzenli ritmine kulak verin ve kumsalin hemen arkasinda yetisen tropik ciceklerin agir kokusunu icinize cekin. Havlunuzu kiyiya serip gunesin altinda uzanin. Bir sure sonra banyo sicakligindaki denize dalin, tatli bir yorgunluk hissedinceye kadar yuzun, sonra tekrar havlunuzun oldugu yere donup yeniden kumsala uzanin ve islak vucudunuzu birakin ruzgar kurutsun. Kuruduktan sonra ayaga kalkip havlunuzu alin ve bu size ozel cennete caniniz ne zaman isterse geri donebileceginizi bilerek evinize dogru yola cikin.

Deneyin ve nasıl gittiğini bana bildirin. Size bolca öz-sevgi ve kabullenmeyi diliyorum.

Yoga yaparak öz şefkat geliştirilebilir bu konuyla ilgili yapılan dünyada ve ülkemizde bir çok bilimsel araştırma vardır. Yoga, bireyin bedenine ve zihnine dönük farkındalığında aracı rol oynar. Kişiler, zihninden neler geçtiğinin ve duyguların o anda nasıl yorumlayabildiğinin bilinçli bir şekilde farkında olabilirse; depresyon stres ve kaygı semptomların hafiflemesi, kişiye zorlayıcı duygu ve durumlarla yaşayabilme öğretisini katması, kendine şefkatli olarak yaklaşabilmesini sağlayacağı düşünülmektedir. Aynı zamanda bireylerin yaşadığımız toplumun içinde refah düzeyini yükseğe çıkartabileceği sorunlarla kolay baş edebilme becerisini kazanabileceğidir. Bununla birlikte hekim tarafından zorunlu olmadıkça gereksiz ilaç desteğine başvurmadan insanların zihin, düşünce, duygu farkındalığıyla yoga yapmanın ilaçsız klinik terapiye alternatif bir yarar sunabileceği gibi bireye baş etme stratejilerini öğretme yönünde yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

Akıl sağlığı sadece zihinsel hastalıklarla yaşayanlar için değil, herkes içindir.

-Her insanın öfke, üzüntü, hayal kırıklığı, korku ve üzüntü ile sağlıklı bir şekilde nasıl başa çıkacağını öğrenmesi gerekir.

-Her insanın ilişkisinde yaşadığı çatışmalarda empati ve saygılı bir şekilde nasıl başa çıkacağını bilmesi gerektiği önemlidir.

-Her insanın kendi içsel sesine dikkat etmesi ve sağlıklı bir içgörüye sahip olması gerekir. Mutlu olmak ve rehaf içinde yaşamak herkesin hakkıdır.

Psikolog Bengü Gülderen
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Self-Compassion / Öz-Şefkat Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Bengü GÜLDEREN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Bengü GÜLDEREN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bengü GÜLDEREN Fotoğraf
Psk.Bengü GÜLDEREN
KKTC (Kıbrıs) (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Bengü GÜLDEREN'in Yazıları
► Öz Şefkat Nedir? Psk.Sergen AKBAY
► İçimizdeki Barış: Şefkat ÇOK OKUNUYOR Psk.Funda DOĞAN
► Psikolog Nedir,psikiyatrist Nedir ve Ne İş Yaparlar? ÇOK OKUNUYOR Psk.İlhan BOZKURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Self-Compassion / Öz-Şefkat Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:36
Top