2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pandemi Sürecinde Çift İlişkileri; Boşanmalar da Salgına Dönüşür mü?
MAKALE #21350 © Yazan Uzm.Psk.Kadriye DOĞAN | Yayın Mayıs 2020 | 1,393 Okuyucu
Pandemi Sürecinde Çift İlişkileri; Boşanmalar da salgına dönüşür mü?

Sosyal izolosyan döneminde tüm günü birbirleriyle geçiren çiftler, sorunlarını aşamazlarsa bu süreç onları boşanmaya götürebilir.

Bu sürecin getirdiği farkındalık ve birlikte daha fazla vakit geçirmek bazı eşleri birbirlerine yaklaştırırken bazıları içinde daha önce fark edilmeyen sorunların su yüzeyine çıkmasıyla ayrılıkları tetikleyebiliyor.

Daha önce kısıtlı zamanlarda bir araya gelen çiftler özellikle varolan problemlerini de ötelemişlerse, izolasyon esnasında evde bu problemlerle baş başa kalıyorlar. Problemlerin durumu, o probleme yaklaşım şekline göre şekilleniyor. Bazı yaklaşımlarla bu süreç ilişkileri iyiletirmek için de bir fırsata da dönüşebiliyor.

Peki bu süreci, ilişkiyi iyileştirmek için nasıl fırsata dönüştürülebilirler?

Hayat şartları, uğraşılar, yoğunluk vs. nedeniyle çiftler aynı evin içinde biribirleriyle oldukça kısıtlı zamanlarda bir araya gelmelerine sebep oluyordu. Çiftler, bu süreçte, o hızlı yaşamda birbirlerinin, keşfedemedikleri taraflarını keşfedebilir, duygu ve ihtiyaçlarını anlamak için özel çaba gösterebilirler.

Çift olarak önceliklerine dair farkındalık kazanıp geleceğe dair birlikte hayal kurup birbirlerine umut vermeyi deneyimleyebilirler.

Şuan çözümü mümkün olmayan problemleri yada pandemi süreci öncesinde çözmeye çalışıp başarılı olamadıkları problemleri, pandemi sürecinin bitimine erteleyebilirler.

Gerginlik anlarında birbirlerine duygularını anlayan taraftan bakabilirler. O an için yaşadıkları öfke duygusu yoğunsa ve anda kalmayı başaramıyorlarsa 15 dk- 2 saat 1 gün gibi sürelerde konuyu erteleyip, sonar ele alınması için erteleyebilirler. Ertelenen konunun çözüme kavuşması, olayın sıcak olduğu o anda yapılan konuşmadan daha fazla etkilidir.

Kişiler bireysel anlamda kendilerini iyi hissetmiyorlarsa, kişisel doyumu yaşayamıyorlarsa, çift olarak da iyi hissetmekte zorlanabilirler. Bu nedenle çiftlerin kendilerine ait ilgi alanlarının, ev içinde kendilerine ait mekanlarının olması onları iyi hissettirir. Belli bir sure kendi ilgi ve uğraşları ile ilgilenen çiftlerin sonrasında ortak alanda bir araya gelmeleri, ilişkilerini canlı tutmada oldukça önemlidir.

Belirlenmiş saatlerde uykuya dalıp, belirli saatlerde uyanılması, günlük, haftalık planların yapılması, izolasyon döneminin vermiş olduğu stresi yönetmek içinde oldukça önemlidir.

Çiftlerin çocuklarla ilgilenme süresinin bireysel ve çift olarak belirlenmiş olması hem çocuklar için, hem de çiftler için stres yönetiminde oldukça önemlidir. Bu şekilde yapılan bir planlamada, ebeveynler ve çocuklar daha fazla doyum sağlayarak, çok fazla yıpranmayacaklardır.

Evdeki işlerin, iş bölümü ile yapılması, belli zamanlarda birlikte yapılması hem paylaşımı artıracak, birlikte birşey üretmenin hazzı birlikte yaşanmış olacak, aynı zamanda çiftlerin birbirlerine dair iyi duygularını olumlu yönde besleyecektir.

Çiftlerin ikiside ev izolasyonunda ise cinsel paylaşımlar devam ettirilebilir. Bir kişi dışarıda çalışmaya devam ediyorsa ve bir takım belirtiler varsa yada enfekte olma riski varsa, ev içinde bile olsa çiftlerin sosyal mesafeye dikkat etmeleri gereklidir.

Tüm bunlara ek olarak çiftlerin evde yapılabilecekleri birtakım etkinlikleri ifade edebiliriz.

Çiftler birlikte film izleyebilir, hedefledikleri ama bir türlü zaman ayıramadıkları kitapları okuyabilir, edinmek istedikleri hobileri, örneğin enstrüman çalmak gibi videolarını izleyebilir, spor yapabilir, çiçek yetiştirebilirler.

Henüz denemedikleri sağlıklı yiyecekleri yapmayı deneyebilirler, balkonu severek gittikleri café gibi düşünüp kahvelerini yudumlarken keyifli anlar geçirebilirler.

Birçok yöntem denemelerine ragmen, mevcut problemler devam ediyorsa alanında uzman çift terapisi eğitimi alan bir ruh sağlığı çalışanından online olarak destek alabilirler.

Klinik Psikolog Kadriye Doğan
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Pandemi Sürecinde Çift İlişkileri; Boşanmalar da Salgına Dönüşür mü?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Kadriye DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Kadriye DOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Kadriye DOĞAN
Isparta (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Kadriye DOĞAN'ın Yazıları
► Pandemi Sürecinde Travma Psk.Dnş.Onur AKKOCA
► Kaygı Paranoyaya Dönüşür mü? Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Pandemi ve Psikolojimiz Psk.Namık ACAR
► Pandemi Döneminde Kaygı Psk.Kamil DEMİR
► Pandemi ve Ötekiyle İlişki Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Pandemi Sürecinde Çift İlişkileri; Boşanmalar da Salgına Dönüşür mü?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:45
Top