2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pandemiyle İlgili İpuçları: Kendine Destek Ol, İyilik Halini Arttır
MAKALE #21356 © Yazan Uzm.Psk.Yiğit Onur ŞEN | Yayın Mayıs 2020 | 1,946 Okuyucu
Pandemiyle İlgili İpuçları - İyilik Halini Arttır

Merhaba, iyi hissetme ve ruh halimizi yükseltme üzerine genel bir yazı. Bizler için belirteçler, Ebeveynler için iletişim yolları ve karantinaya dair. Güzel haberler gelmeye başladı ve sokağa çıkma yasaklarıyla artış hızımız azalmaya başladı. Bizler de yavaş yavaş sürece ayak uydurmaya başladık.

Danışanlarımdan gelen sorular üzerine kaygı seviyesi hala yüksek olanlarımız için genel geçer şeyler yazmak istedim. Daha ciddi de olsa Sars, Mers, Ebola, Zika gibi geçici bir durum ve aşağıdaki açıklamalardan kimilerini kendi hayatımıza adapte edebilir, değişim sürecimizi başlatabiliriz.

COVID-19 stresi yavaş yavaş azalmaya başlasa da hala çoğumuz için yüksesk kaygılı gidiyor. Bir pandemi hakkındaki korku ve endişe bunaltıcı olabilir ve yetişkinlerde ve çocuklarda güçlü duygulara neden olabilir. Stresle başa çıkmak sizi, önem verdiğiniz insanları ve topluluğunuzu güçlendirir. Eğer yüksek stress grubunda olduğunuzu düşünüyorsanız bu yazıyı okuyarak harcayacağınız 5dk size yardımcı olabilir

Bulaşıcı hastalık salgını sırasındaki stres şunları içerebilir:

Kendi sağlığınız ve sevdiklerinizin sağlığı hakkında korku ve endişe

Uyku veya yeme düzenindeki değişiklikler

Uyku veya konsantre olma zorluğu

Kronik sağlık sorunlarının kötüleşmesi

Alkol, tütün veya diğer ilaçların artan kullanımı

Herkes stresli durumlara farklı tepki verir

Salgına nasıl yanıt vereceğiniz, geçmişinize, sizi diğer insanlardan farklı kılan şeylere ve yaşadığınız topluluğa bağlı olabilir.


Stresle başa çıkmanın yolları

Sosyal medya da dahil olmak üzere haberleri izlemek, okumak veya dinlemek için mola verin. Pandemi hakkında tekrar tekrar işitme rahatsız edici olabilir.

Vücuduna önem verin.

Derin nefesler alın, gerin veya meditasyon yapın.

Sağlıklı, dengeli yemekler yemeye çalışın.

Düzenli egzersiz yapın, uykunuzu dengeli alın.

Alkolden uzak durun.

Gevşemek için zaman ayırın.

Hoşunuza giden başka aktiviteler yapmaya çalışın.

Başkalarıyla bağlantı kurun. Endişeleriniz ve nasıl hissettiğiniz konusunda güvendiğiniz insanlarla konuşun.

Stresi azaltmaya yardımcı olacak gerçekleri bilin

COVID-19 hakkındaki gerçekleri paylaşmak. Kendinize ve değer verdiğiniz kişilere yönelik riski anlamak bir salgını daha az stresli hale getirebilir.


COVID-19 hakkında doğru bilgileri paylaştığınızda, insanların daha az stresli hissetmelerine ve onlarla bağlantı kurmasına yardımcı olabilirsiniz.

Zihinsel sağlığınıza iyi bakın

Stres üst üste birkaç gün boyunca günlük aktivitelerinize engel oluyorsa sağlık uzmanlarıyla iletişime geçebilirsiniz


Önceden var olan zihinsel sağlık durumları olan insanlar tedavilerine devam etmeli ve yeni veya kötüleşen semptomların farkında olmalıdır

Ebeveynler için
Çocuklar ve gençler, kısmen, etraflarındaki yetişkinlerden gördükleri şeylere tepki verirler. Ebeveynler ve bakıcılar COVID-19 ile sakin ve güvenli bir şekilde başa çıktıklarında, çocukları için en iyi desteği sağlayabilirler. Ebeveynler, daha iyi hazırlanmışlarsa, özellikle çocuklar olmak üzere çevrelerindeki diğer kişilere daha güven verici olabilirler.


Çocuğunuzdaki davranış değişikliklerini izleyin

Tüm çocuklar ve gençler strese aynı şekilde tepki vermez. İzlenmesi gereken bazı yaygın değişiklikler şunlardır:


Küçük çocuklarda aşırı ağlama veya cilt problemleri

Geçmiş yaş davranışlarına dönme (örneğin tuvalet kazaları veya yatak ıslatma)

Aşırı endişe veya üzüntü

Sağlıksız yeme veya uyku alışkanlıkları

Gençlerde sinirlilik

Kötü okul performansı veya okuldan kaçınma

Dikkat ve konsantrasyon zorluğu

Geçmişte gerçekleştirilen faaliyetlerden kaçınma

Açıklanamayan baş ağrısı veya vücut ağrısı

Alkol, tütün veya diğer ilaçların kullanımı


Çocuğunuzu destekleme yolları

COVID-19 salgını hakkında çocuğunuz veya gençinizle konuşun.

COVID-19 hakkındaki soruları yanıtlayın ve çocuğunuzun veya çocuğunuzun anlayabileceği şekilde paylaşın.

Çocuğunuza veya çocuğunuza güvende olduğundan emin olun. Kendilerini üzgün hissettiklerinde sorun olmadığını bildirin. Sizden nasıl başa çıkacaklarını öğrenebilmeleri için kendi stresinizle nasıl başa çıkacağınızı onlarla paylaşın.

Ailenizin sosyal medya da dahil olmak üzere etkinliğin haber kapsamına girmesini sınırlayın. Çocuklar duyduklarını yanlış yorumlayabilir ve anlamadıkları bir şeyden korkabilirler.

Düzenli rutinlere ayak uydurmaya çalışın. Okullar kapalıysa, öğrenme aktiviteleri ve rahatlatıcı veya eğlenceli aktiviteler için bir program oluşturun.

Rol model ol. Mola verin,

Arkadaşlarınız ve ailenizle bağlantı kurun.

Sevdiklerinizi destekleyin
Sevdiklerinizle sık sık check-in yapın. Sanal iletişim size ve sevdiklerinize daha az yalnız ve yalıtılmış hissetmenize yardımcı olabilir. Sevdiklerinizle şu şekilde bağlantı kurmayı düşünün:



Telefon

E-posta

Metin mesajları

Görüntülü sohbet

Sosyal medya

Sevdiklerinizi güvende tutmaya yardımcı olun.



Sevdiğiniz kişinin hangi ilaçları aldığını bilin. 4 haftalık reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlara sahip olmalarına yardımcı olmaya çalışın. ve ellerinde ekstra var olmalarına yardımcı olup olamayacağınıza bakın.

Mağazalarda gezileri en aza indirmek için evinizde elinizin altında olması için bozulamaz gıdaları (konserve yiyecekler, kuru fasulye, makarna) stoklayın.

Bir bakım tesisinde yaşayan sevdiklerinize önem veriyorsanız, durumu izleyin ve tesis yöneticileriyle veya telefonla telefonda konuşun. Diğer sakinlerin sağlığını sık sık sorun ve bir salgın varsa protokolü bilin.

Kendi duygusal sağlığınıza dikkat edin.


Karantinadan çıkmaya yönelik duygusal reaksiyonlar şunları içerebilir:

Karantina sonrası rahatlama dahil karışık duygular

Kendi sağlığınız ve sevdiklerinizin sağlığı hakkında korku ve endişe

Kendinizi izleme veya COVID-19 belirti ve semptomları için başkaları tarafından izlenme deneyiminden kaynaklanan stres

Üzüntü, öfke veya hayal kırıklığı, çünkü arkadaşlarınız veya sevdikleriniz, bulaşıcı olmamaya karar vermiş olsanız bile, hastalığın sizinle iletişim kurması konusunda temelsiz korkular taşıyor

Karantina sırasında normal iş veya ebeveynlik görevlerini yerine getirememe suçu

Diğer duygusal veya zihinsel sağlık değişiklikleri

Çocuklar ya da tanıdıkları biri karantinadan serbest bırakılırsa da üzülebilir veya başka güçlü duygular yaşayabilir.

peki çocuklarla nasıl konuşmalı

Çocuğunuzun Bildiklerini Öğrenin

Çocuğunuzun yaş düzeyine göre sorular sorun. Daha büyük çocuklar için, "Koronavirüs hakkında ne duyuyorsunuz? Hangi sorularınız var?" Küçük çocuklar için, "Etrafta olan yeni hastalık hakkında sorularınız mı var?" Diyebilirsiniz. Bu size çocukların ne kadar bildiklerini öğrenme ve yanlış bilgileri duyup duymadıklarını öğrenme şansı verir.

Bazı çocuklar konuşmayı diğerlerine göre daha çok tercih eder. Ama çocuklarınız ilgilenmiyorsa veya çok soru sormuyorsa, sorun değil.

Konfor - Dürüstlük

Çocuğunuzun kendini güvende hissetmesine yardımcı olun,
ancak dürüst olun.
Çocuğunuzun ilgilendiğinden daha fazla ayrıntı sunmayın. Örneğin, çocuklar mağazaların kapanması hakkında soru sorarsa, bunu cevaplayın ama bunları merak etmiyorsa detaya inmeyin.

Çocuğunuz bir şey sorarsa ve cevabı bilmiyorsanız, bunu söyleyin. Soruyu birlikte öğrenmek için bir şans olarak kullanın. COVID-19 hakkında güncel, güvenilir bilgi için Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) web sitesine bakın. Bu şekilde, gerçekleri öğrenirsiniz ve çocuklar ölümler ve diğer korkunç bilgiler hakkında travmatize fotoğraflar ya da başlıklar görmezler.

Sakin ve güven verici bir şekilde konuşun. Hastalanan çoğu insanın soğuk algınlığı veya grip gibi hissettiklerini açıklayın.

Ebeveynler endişe ettiğinde çocuklar bunu hisseder ve aynalar yani onlar da endişelenir. Koronavirüs ve haberler hakkında konuşurken, sakin bir ses kullanın ve üzgün görünmemeye çalışın.

Çocuklara korkularını paylaşmaları için alan açın.
Endişelenmemiz doğaldır, "Bir sonraki olabilir miyim? Bu benim başıma gelebilir mi?" gibi düşünceler aklımıza ya da çocuğunuzun aklına gelebilir.

Çocuğunuza çocukların yetişkinler kadar hasta olmadıklarını bildirin. Size her zaman cevaplar için gelebileceklerini ya da onları neyin korkuttuğu hakkında konuşabileceklerini ya da bunlar hakkında oyunlar oynayabilieceğinizi bildirin.

Ne zaman rehberliğe ihtiyaçları olduğunu bilin. Çocuklarınızın nasıl haber ve bilgi aldığını, özellikle de internette vakit geçiren daha büyük çocuklar için bunu öğrenin. Onları yaşa uygun içeriğe yönlendirin, böylece onları korkutan veya yanlış bilgi içeren haberlerden uzak tutarsınız.

Çocukların Kontrolde Hissedmelerine Yardım Edin

Çocuğunuza kontrol altında hissetmesi için genel iyileştirici bilgileri oyunlarınıza taşıyın. Çok fazla uyuyan ve ellerini iyi yıkayan oyuncak bebekler isterseniz VİRÜSE YAKLANMASIN isterseniz ve benim tavsiyem VİRÜSE YAKALANSIN AMA HIZLICA ATLATSIN. Böyle beöyle onların anlayabileceği şekilde güçlü ve iyi kalmalarına yardımcı olabilecek değerleri öğretin.

Düzenli el yıkamanın virüslerin başkalarına yayılmasını önlemeye de yardımcı olduğunu açıklayın. İyi bir rol model olun ve çocuklarınızın sık sık ellerinizi yıkadığınızı görmelerine izin verin!

Güvenli ve sağlıklı kalmak için olan her şey hakkında konuşun (daha küçük çocuklarla her şey hakkında oynayın). Küçük çocuklarınız, oyunlarına hastalığı getiriyorsa,
hastanelerin, doktorların, hastaların olduğu oyunlar, insanların tedavi edilmesi vs. bu oyunların konusu olabilir. Bunlar sayesinde Tedaviye dair bilgilerle çocuk daha güvende hissedebilir.

Daha büyük çocuklar, bilim adamlarının bir aşı geliştirmek için çalıştıklarını öğrendiğinde rahatlayabilirler. Bu görüşmeler ayrıca çocukların normal rutinlerindeki değişiklikleri yönetmelerine yardımcı olur.

Çocuklar ve gençler genellikle aile ve arkadaşlar hakkında kendilerinden daha fazla endişe duyarlar. Örneğin, çocuklar yaşlı insanların ciddi şekilde hasta olma olasılığının yüksek olduğunu duyarsa, büyükanne ve büyükbabaları için endişelenebilirler. Yaşlı akrabalarla arama veya görüntülü sohbet yapmalarına izin vermek, sevdiklerinizle ilgili güvende hissetmelerine yardımcı olabilir.

Çocuklarınıza zaman zaman stresli hissetmenin normal olduğunu açıklayıp bu olguyu da oyunlarınıza taşıyın. Bu duyguları tanımak ve stresli zamanların geçtiğini ve hayatın normale döndüğünü bilmek çocukların esneklik kazanmasına yardımcı olabilir.

iletişimi sıcak tutun.

Çocuklarınızla güncel olaylar hakkında sık sık konuşun ve oynayın.

Sağlıcakla kalın

Mutlu Günler.
Yiğit Onur Şen
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Pandemiyle İlgili İpuçları: Kendine Destek Ol, İyilik Halini Arttır" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Yiğit Onur ŞEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Yiğit Onur ŞEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yiğit Onur ŞEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Yiğit Onur ŞEN
Samsun (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yiğit Onur ŞEN'in Yazıları
► Panik Atak ve Kendi Kendine Yardımın İpuçları Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Pandemiyle Nasıl Baş Edebiliriz? Psk.Fatima KESKİN
► Ebeveynlere Altın İpuçları Psk.Ezgi TANIL
► Mükemmel Cinsellik İçin İpuçları Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Pandemiyle İlgili İpuçları: Kendine Destek Ol, İyilik Halini Arttır' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:08
Top