2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Medyada Beğenilme Arzusu
MAKALE #21373 © Yazan Psk.Yasemin TÜZEMEN | Yayın Mayıs 2020 | 3,286 Okuyucu
Sosyal Medyada Beğenilme İsteği/ hayranlık beklentisi

Sosyal medya, günümüzde yedisinden yetmişine, doğusundan batısına kuzeyinden güneyine köyünden kentine her kesimde her bölgede kullanımı yaygınlaşmış bir iletişim platformudur. İnternet ağlarının gelişmesiyle beraber dünyanın her yerinde ve her türlü sosyokültürel kesimde, sosyal medya kullanımının yaygın olduğu görülmektedir.

Sosyal medya kullanımının hayatımıza kattığı olumlu yönlerini görmezden gelmek mümkün değildir. Uzakta olan bir yakımızla, arkadaşımızla , akrabamızla iletişim kurmamızda, merak ettiğimiz iletişim ağlarını, tatil beldelerini, kültürel aktiviteleri takip edebilmemizde sosyal medya bize önemli oranda yardımcı olan bir iletişim aracıdır. İnsanlar bir restorana gitmek istediklerinde veya bir aktiviteye katılmak istediklerinde; istediği bilgiye ulaşmak için instagram, twitter ve facebook gibi sosyal medya ağlarını en az Google arama motoru kadar etkin kullanabilmektedir. Hatta artık alışverişler, partner ilişkileri bile sosyal medya üzerinden gerçekleşmektedir. Sosyal medya kullanımının bu kadar yaygın olmadığı zamanlarda insanların Messenger gibi uygulamalardan tanışıp ilişki kurması garipsenirken günümüzde facebook, instagram ve twitterdan tanışıp arkadaş olmak, birliktelik kurmak hatta evlenmek oldukça normal karşılanmaktadır. Peki sosyal medyanın insan psikolojisine etkileri hep olumlu yönde midir sizce? Günümüz dünyasında sosyal medya kullanımı ile yaygınlaşan ve hızla büyümeye devam eden bir problem söz konusu: “Değerli hissedebilmem için sosyal medya” olarak tanımlayabilirim bunu. Sosyal medya kullanımında insanlarda şu davranışları gözlemlemeniz mümkündür. Sırf instagram hikayesine ekleyip insanlara göstermek için lüks mekanlara gitme ve orada çekilen özçekimler, karşı tarafta çok eylenen çok farklı ve elit takılan bir kişi izlenimini hissettirmeye yönelik paylaşımlar, daha güzel, daha alımlı, daha ince daha fit görüntü oluşturmak için photoshop uygulamaları… Birtakım insanlar artık sosyal medyayı amacı dışında kullanmaya başlamış vaziyette ve bu davranışlar yeni nesil tarafından örnek alınıyor. Neden oluyor tüm bunlar? İnsanlar aslında çılgınlar gibi eyleniyor mu yoksa aslında kendilerini diğer insanlara eyleniyormuş gibi göstermekle mi meşguller? Bunun ayrımını yapmak kişinin kendisinin elinde. Paylaşım yaparken şunu sorular aklımıza geliyorsa sosyal medya bizi olumsuz yönde etkiliyor dememiz mümkündür:
“Paylaştığım gönderiyi acaba kaç kişi beğenir?
“Ya az beğeni alırsam”
“şu saat dilimlerinde paylaşım yaparsam görmezler şu saat diliminde paylaşırsam daha çok beğeni alırım”
“Fotoğrafı koymadan önce güzel filtre yapmalı”
“Filanca fotoğrafımı beğenmedi, ben de bir daha onunkini beğenmem”
“Filancayı takipten çıkarmalıyım çünkü hiçbir gönderime like yapmıyor”
“Görüyor musun bak, otu böceği beğeniyor beni beğenmiyor”
“Şu kadar sürede şu kadar beğeni gelmezse insanlar bana ezik der”
“Şu kadarın altında like gelirse karizmam çizilir”
“Acaba hikayeme kaç kişi bakmış?” gibi düşünceler zihninize gidiyor ve eliniz sürekli telefona gidiyorsa, insanlar sizin gönderilerinize beğeni yapamadığında onlarla ilgili olumsuz ve takıntılı düşünceler geliştirmeye başlıyor ve bu durum sizin onlarla olan iletişiminizi olumsuz yönde etkiliyorsa; sosyal medyada bir sürü arkadaşınız var ama bunlarla gerçek hayatta görüşmüyorsanız veya arkadaşsızsanız ve sosyal medyadan arkadaş edinmeye çalışıyor ve sosyal medyadan arkadaşlarınızla iletişiminizi sürdürmek için çabalıyorsanız, sırf takipçi kaybetmemek için insanları takip ediyorsanız bir şeyler ters gidiyor diyebiliriz.
Yazımın başında da bahsettiğim gibi hepimiz sosyal medyayı aktif olarak kullanıyoruz ve çocuğumuz sosyal medyada paylaşım yapıyoruz. Her yaptığımız paylaşım bizim sosyal medya ile yaşıyor olduğumuz ve insanlara kendimizi olduğumuzdan farklı göstermeye çalışıyor olduğumuz anlamını taşımıyor elbette; fakat günümüz dünyasında artık yeni nesille birlikte artık biraz da anı paylaşmaktan sosyalleşmekten çok bu yönde bir yönelim söz konusu. İnsanlar pahalı ürünler ile lüks mekanlarda, tatil beldelerinde sırf onları takip eden insanlar karşısında beğeni toplayabilmek ve farklı gözükebilmek ile meşguller. Herkesi aynı kefeye koyarak değerlendirmiyorum bu yazıda ama bu yönde bir eğilim olduğunu görmek mümkün.

Sosyal medyada insanların sahte yaşamlar oluşturmasının altında yatan nedenlere değinelim biraz isterseniz: sosyal medyada paylaştığı gönderilerin altına beğeni veya yorum almadığında üzülen, sırf beğeni almak için paylaşım yapan veya beğeni almayacağım kaygısı ile paylaşım yapmaktan kendisini alıkoyan insanların, yaşamını olduğundan daha farklı ve ulaşılamaz göstermeye yönelik çabalarının altında yatan temel duyguyu değersizlik duygusu ve özgüven eksikliği olarak değerlendirmek mümkündür. Bireyler paylaşımlarına beğeni almadıklarında kırılıyorlar ve beğeni yapmayan kişilerin de gönderilerini beğenmiyorlar hatta sırf kendisini beğenmiyor diye diğerini takipten çıkaran insanlar bile görebiliyoruz. Sosyal medya kullanımının insanlar üzerinde bu tarz olumsuz etkilerine rastlamak mümkündür. Bunun dışında sosyal medyadan takip edilen kişilerin hayatlarını merak etmek, sahte veya gerçek ulaşılamaz görünümde albenili gönderilerin akabinde kendi hayatlarıyla onların görünürdeki hayatlarını kıyas etmek de insanlarda mutsuzluğa ve depresyona sebebiyet verebilmektedir. Bir çok insan instagramda gördüğü aşırı güzel görünümde kusursuz fizikte kadınalrı gerçekte var zannediyor ve kendi bedenlerine bakıp kendilerini onlarla kıyas ediyor ve mutsuz oluyor. İnstagram profesyonel anlamda da kullanılan bir platform olduğu için insanlar orda blogger olmak için de paylaşım yapıyorlar ve görünürde fiziksel yönden kusursuz gözükmek için filtre, photoshop kullanıyorlar. İnstagramda gördüğümüz o harika görselleri neden gerçek hayatta bu kadar sık görmüyoruz, hiç düşündünüz mü? Çünkü gerçek hayatta böyle bir şey yok. Birçok insan hayal ettiği hayatı birilerinin yaşadığını zannediyor ve onlar gibi tatil beldelerinde lüks mekanlarda veya onlar gibi görünüşlere sahip olmaya çalışıyor ve bunu sadece daha değerli hissedebilmek adına yapıyor ama bu durumlar insanlar üzerinde yetersizlik, değersizlik ve yalnızlık duygularını daha da körüklüyor ve kimsenin kimseyi gerçekten sevmediği insanların birbirine haset ettiği ve dedikoduların yaygınlaştığı bir sosyal yapıya doğru ilerliyoruz. Bunların önüne geçebilmek adına sosyal medya kullanımını sınırlamanın doğru olacağı ve bize katkı sağlamayan bizi olumsuz duygulara sevk eden hesapları takip etmekten vazgeçmemiz gerektiği düşüncesindeyim. Hepsinin ötesinde de kendimizi olduğumuz gibi bir bütün olarak kusurlarımızla, sahip olduklarımızla sevmeye başlamamız gerektiği kanısındayım. Bazen kendinizde kusur zannettiğiniz şeyler belki de farkında değilsinizdir ama sizin en güçlü en farklı tarafınızdır. Hayatı sevin hayatı ve kendinizi sosyal medyaya bağlı kalmadan sevin. Sevgiler.
Yasemin Tüzemen
Uzm. Klinik Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sosyal Medyada Beğenilme Arzusu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Yasemin TÜZEMEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Yasemin TÜZEMEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemin TÜZEMEN Fotoğraf
Psk.Yasemin TÜZEMEN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yasemin TÜZEMEN'in Yazıları
► Sosyal Medyada Görgü Kuralları Psk.Aslı TAŞ KAYABAŞ
► Sevilme Arzusu Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sosyal Medyada Beğenilme Arzusu' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Borderline Kişilik Mayıs 2020
◊ Stres ile Başa Çıkma Şubat 2018
◊ Öfke Şubat 2018
◊ Depresyon Şubat 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:43
Top