2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Narsist Kişi ile Sevgili/ Eş Olmak
MAKALE #21377 © Yazan Psk.Yasemin TÜZEMEN | Yayın Mayıs 2020 | 3,102 Okuyucu
NARSİST KİŞİ İLE PARTNERLİK

Neden bir insana baktığımızda ya bu çok narsist bir kadın veya çok narsist bir erkek diye yaftalamalarda bulunuruz? Bunun tabiki de nedeni, kişinin tavır ve davranışlarından, ilişki kurma şeklinden kaynaklanır. Narsist bir erkek veya narsist bir kadın, girdiği her ortamda tavır ve davranışları ile kısa zamanda insanların dikkatini çeker. Bir kere görünümleri normal bir bireye göre çok özenlidir. Çoğu giyim kuşamına çok önem verir. Markalı kıyafetler, marka çantalar, pahalı ayakkabılar, ilgi çekici bir saç ve makyaj veya bir aksesuar, bu kişilerde dış görünüşlerinde ilk dikkati çeken unsurlardır. Bulundukları her ortamda diğer insanların önüne geçmeye çalışırlar. Bu uğurda da müthiş çabaları vardır. Farklı olmak narsist insanların en büyük silahıdır. Bu insanlar çoğu zaman, görünüşleri itibariyle karşı cinsi cezbedecek kadar bakımlarına önem verirler. Narsist kişilerin bir diğer yönleri de kendilerini ifade ediş şekilleridir. Çoğunlukla insanlara tepeden bakan kendilerini karşı tarafa çok önemli ve mühim bir kişi olduğu yönünde bir algı geliştirmeye yönelik müthiş bir strateji geliştirirler. Çoğunlukla da bunu kolayca başarırlar.



Narsist kişiler, konuşurken çevrelerini aşağılarlar. Aşağılama narsist kişilerin en güçlü silahıdır. Kendi içlerinde yoğun değersizlik yaşadıkları için çevrelerini aşağıladıklarında rahatlarlar ve kendilerini değerli hissederler. Bazısı da narsizmini, kendisini sürekli överek veya insanların onu övmesini sağlayacak şekilde bir tutum geliştirerek gösterirler. Ne kadar harika bir insan olduğunu çevresine ispatlamayla ilgili, zihinleri sürekli meşguldür.
Narsist bir kişi, insanları kolayca etkileyebilme gücüne sahip olduğu için, kendisine kolayca ezebileceği, kendisini sürekli övecek, ne yaparsa yapsın onu bırakıp gitmeyecek, kendisine hayran ve onunla ilişki yaşamaya hevesli birilerini mutlaka bulur. Sağlıklı bir birey, narsist bir bireyin o harika ekran görüntüsünden kolayca etkilense bile onunla uzun bir ilişki kurabilmesi mümkün değildir. Çünkü narsist bir kişiye uzun süreli tahammül edebilmek bir insan için mümkün değildir. Çünkü ilk etapta, karşı cinsi göklere çıkaran, onu kendisine hayran bırakmak için bütün maharetini sergileyen narsist kadın veya narsist erkekler, bir zaman sonra mutlaka bu kişileri aşağılamaya ve ezmeye başlarlar. Elde ettikleri anda karşı taraf, değerini kaybeder ve önemsizleşir. Önemsizleşen birey de narsist sevgili için, ezilmek ve aşağılanmak için hazır bir çöp kutusu gibidir. Çoğunlukla borderline yapı dediğimiz karşı cinse kolayca aşık olabilen ve terk edilmeye karşı toleransı düşük olduğu için narsist sevgilinin hep istediği övülme ve hayran olunma beklentisini ona maksimum düzeyde hissettirebilecek kişiler, narsist kişilerle ilişki kurarlar. Narsist kişi, kendisi gibi narsist bir sevgili ile ilişki kuramaz. Narsist sevgili, kendisine emrine amade; onu, ne yaparsa yapsın terk etmeyecek, efendi köle ilişkisini sürdürebileceği borderline yapıda bir partner adayını seçer.
Narsist bir kişi ile evlenmek kolay değildir. Narsist bir erkek, yanına yakışacağına inandığı çok güzel ya da çok başarılı bir kadını kendisine eş olarak seçer. Aynı zamanda bu kadın onu ne yaparsa yapsın asla terk etmeyecek emrine amade bir kadın olmalıdır. Narsist bir kadın ise maddi olanakları gelişmiş, onun narsizmini besleyecek, çevresine ulaşılamaz olduğunu ve şatafatlı hayatını rahatça gösterebileceği imkanları sunabilecek güçteki bir erkeği eş olarak seçer. Böyle bir erkeğin yakışıklı veya yaşına uygun olmasına gerek yoktur. Ona muhteşem olduğunu hissettirecek insanların sahip olmadığı hayatı sunabilsin yeter. Bir diğer bazı narsist kadınlar ise, çok yakışıklı, hemcinslerinin kendisine haset ederek bakacakları kadar iyi bir görünüme sahip erkeği kendisine eş olarak seçer. Her iki durumda da narsist kişiler, kendilerini en iyi yansıtacak olan profildeki eş adayını seçerler. Bu adaylar da her zaman onların emrine amade olmaya hazır olmalıdır. Yoksa ilişki muhakkak çıkmaza girer.
Narsist partnerlerin narsisistik yapıları, cinsel hayatlarına da yansır. Çoğunlukla kendilerini mükemmel olarak gördükleri için ilişki sırasında karşı cinsi aşağılayıcı yönde ve yalnızca kendi cinsel doyumlarını önemseyen bir tavırla hareket ederler. Ön sevişme yapmak onlar için çok gereksizdir. Narsist erkekler kadının cinselliğini yalnızca kendi arzularını tatmin etmek amaçlı karşı tarafın arzu ve isteklerine karşı empati kurma yönünde yetersiz bir tutum ile hareket ederler. Bazı narsist partner ise, övülme ve beğenilme ihtiyacını karşılamak amacıyla, ne kadar harika seviştiğini karşı tarafa göstermek için inanılmaz aşk oyunları geliştirebilirler. Bu yönde fantezi dünyaları oldukça geniş olabilir. Her iki durumda da bencil bir yaklaşım vardır. Bencillik de zaten narsist kişinin en belirgin özelliklerinden birisidir. Karşı tarafın ne hissettiği önemli değildir. Kendisinin karşı cins tarafından nasıl algılandığı ve kendisinin ne kadar cinsel doyuma ulaştığı narsist kişi için çok daha önemlidir.

Narsist bir sevgili ile ilişki yaşayan ve onunla bir hayat kurabileceğine inanan insanlar, ilişkilerinde mutlaka tıkanmaların ve kaosların yaşanacağının hesabını yapmalıdırlar. Çünkü narsist sevgili için aşağılamanın olmadığı bir ilişki söz konusu değildir. Narsist kişiler yanlarında kendilerinden daha başarılı olan bir sevgili ya da eşe de katlanamazlar. Başarılı insanlar kendilerine narsist bir kişi ile ilişki kurduklarında, bir zaman sonra kendilerine yönelik olumsuz bir benlik algısının da oluşmaya başladığını çoğunlukla fark ederler. Çünkü narsist birey kendisinden daha güçlü ve değerli birisini, çevresinde asla istemez. Karşı cinste kendisini çeken bu özellik bir zaman sonra onu aşağılama ve onu engelleme olarak ilişkiye yansır. Evlenmeden önce çok başarılı ve akıllı olduğu için ilgisini çeken ve kendine layık bulup evlendiği karısının kendisinden daha fazla para kazanmasından bir zaman sonra rahatsızlık duyan ve onun çalışmasını engelleyen narsist erkekler buna örnek olarak verilebilir. Diğer yönden, eşinin uysal yönüne ve dengeli mizacına aşık olup, evlendikten sonra onu silik olmakla, ezik olmakla itham eden narsist kadınlar, bir başka açıdan örnek olarak değerlendirilebilir.

Yasemin Tüzemen
Uzm. Klinik Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Narsist Kişi ile Sevgili/ Eş Olmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Yasemin TÜZEMEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Yasemin TÜZEMEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemin TÜZEMEN Fotoğraf
Psk.Yasemin TÜZEMEN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yasemin TÜZEMEN'in Yazıları
► Muhteşem Bir Sevgili Olmak ve Cinsellik Üstüne Sekiz Tüyo ÇOK OKUNUYOR Psk.Ahmet Sevran POLAT
► Hep Sevgili Kalmak Psk.Serap DUYGULU
► Aynadaki Sevgili Yansımam:Annem Psk.Serap SÖZEN
► Partneriniz Bir "Narsist" mi? Psk.Dila HOTLAR
► Aşık Narsist Psk.Şeyda UNCU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Narsist Kişi ile Sevgili/ Eş Olmak' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Borderline Kişilik Mayıs 2020
◊ Stres ile Başa Çıkma Şubat 2018
◊ Öfke Şubat 2018
◊ Depresyon Şubat 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:33
Top