2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Hassasiyeti Nedir?
MAKALE #21398 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Mayıs 2020 | 1,444 Okuyucu
Diş hassasiyeti toplumun genelinde olan bir diş problemidir. Şimdi size burada diş hassasiyetinin nedenlerini anlatsak ve bu problemler ile bahşetmenin sizi kanal tedavisi veya diş çekimi gibi kombine tedavilerden koruyacağını anlatsak muhteşem olmazmı?Evet diş hassasiyeti birçok kişiyi etkileyen bir durumdur. Ve genellikle ihmal edilen bir sorundur. Sıklıkla sıcak, soğuk, tatlı veya asitli bir şey yenmesi veya içilmesiyle meydana gelir.



Dişler sağlıklı olduğunda soğuk sıcak gıdaların tüketiminde sızlamazlar. Çünkü sağlıklı dişin üstünde mine dediğimiz koruyucu tabaka vardır. Minenin altında daha yumuşak ve içerisinde dişin içerisindeki sinir ile bağlantıları olan mikro delikler vardır. Yani dentin çıplak olamaz. Dentinin üzerinde ya mine yada dişeti olmalıdır. Bu çok önemli. Dişte hassasiyet varsa . .....Ya dişetinde problem vardır, yada minede. Bu çok nettir.
Zamanla mine incelip ,aşındığında daha az koruma sağlayabilir. Dişetleri de zamanla çekilebilir ve altta yatan kök yüzeyi ve dentin tabaksını açığa çıkarır.


Dentinin içinde, dişin dışından dişin ortasındaki sinire giden çok sayıda delik veya kanal vardır dedik.Dentin açığa çıktığında, bu kanallar sıcaklık değişimleri veya belli bazı gıdaların sebep olduğu kimyasal değişimlerle uyarılırlar. Dentin kanalları bir kez açığa çıktığında mutlaka onarılması yani üstünün kapatılması gerekir.
İlk tedavi yöntemi mine aşınması neden olmuş bunu tespit edip ortadan kaldırmaktır. Çünkü bu nedeni ortadan kaldırmadan problemi çözmek mümkün değildir.


Nedeni nedir?


Dentin tabakasının açığa çıkmasında çeşitli faktörler rol oynamaktadır. Sık görülen nedenlerden bazıları şunlardır:
• Yaşlanma yani minenin dişlerin kullanımı sonucu eskimesidir
• Dişlerin uygunsuz şekilde fırçalanması nedeniyle dişeti çekilmesi ve diş minesinin aşınmasıdır
• Mine erozyonu yani minenin asitli yiyecek ve içecekleri ile aşınması (örneğin, aşırı soda veya kolalı içecek tüketimi)
• Diş gıcırdatması ki bu toplumun artık çoğunda mevcut en sık rastlanan problemlerdendir (bu durum dişlerin birçoğunun veya tamamının hassaslaşmasına neden olabilir)
• Çok aşındırıcı bir diş macunu kullanmak. Yani içeriğinde aşındırıcı beyazlatıcı içeren macunlardan tüketmek
• Dişeti çekilmesine neden olabilen dişeti hastalığı taşımak. Şeker hastalığı gibi
• Çatlamış , çürümüş veya parça kopmuş bir dişte mine açığa çıkması
Ayrıca bazı diş tedavileri de hassasiyete neden olabilir. Diş beyazlatmak( eczanenelerden gelişi güzel alınan beyazlatıcılar ile) diş temizlemeleri, diş teli taktırma veya bir dolguyu değiştirtme gibi prosedürlerin, prosedür sırasında veya sonrasında hassasiyete neden olabildiği bilinmektedir.Ve bütün bunlar vücudun onarma mekanizması ile kendiliğinden de geçebilir. Çünkü tükrükteki mineraller bunu yapabilecek güçtedirler.


Ne yapabilirim?


Diş hassasiyetiyle ilgili bir şey yapma konusunda ilk adım, hassasiyetin nedenini bulmak olmalıdır dedik. Problemin nedenini bulmak konusunda ve uzman bir diş hekimi size yardımcı olabilir.



Çünkü bazen diş hassasiyeti dişlerinizin arasında mevcut bulunan minik bir çürük olabilir ve bu çürük ancak röntgende tespit edilebilir. Çürük tespitinde dişhekiminizin kullandığı dijital yöntemler ve ağız kamerası gibi teknolojiler sizinde problemi görmeniz için yardımcı olur.


Hassasiyet, açığa çıkmış dentin nedeniyleyse sizin ve uzman diş hekiminizin hassasiyeti azaltmak için alabileceği çeşitli önlemler vardır. Bu önlemler arasında şunlar sayılabilir:


• Çok yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmak. Bu fırçalar aşınmış alanlar üzerindeki etkiyi azaltırlar. Yumuşak diş fırçası bu dönemde en büyük yardımcınızdır. Aynı zamanda hassasiyet giderici macunlarda
• Mine çizilmesi ve dişeti çekilmesini önlemek için dişleri doğru şekilde fırçalamak önemlidir. Size özel diş fırçalamasını dişhekiminizden öğrenebilirsiniz.
• Özellikle hassasiyeti azaltmak için yapılmış bir diş macunu kullanmak ve aşındırıcı içeren macunlardan bu dönemde uzak durmak.
• Dişhekiminiz bu dönemde gerekli görür ise ayrıca şunları yapabilir:
• Dişi güçlendirmeye yardımcı olmak üzere aşınmış hassas bölgelere flor vernikleri kullanmak
• Her gün kullanmak üzere hassasiyet giderici ydiş macunu reçetelemek
• Mine kaybı olan bölgelere özel ajanlar sürmek. Çok ilerlemiş aşınmış bölgelere ya mine onarımı için dolgu yapmak yada dişeti çekilmeleri olan alanlara dişeti yaması yapmak.


Sonuçta dişinizde hassasiyetiniz var ise ilk önce nedeninin belirlenmesi ve etkili bir çözüm bulunmasında size yardımcı olacak bir uzman diş hekimine görünmeniz faydalı olacaktır.



Dişhekiminiz probleminizin nedenini tespit ettikten sonra problemi çözmeye yönelik tedavi planlamasını yapar . Bu bazen koruyucu bir plak bazen dolgu bazen sadece hassasiyet giderici macun olabilir. Hassasiyet problemi basite alınmamalı ama panikte olunmamalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Hassasiyeti Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
► Diş Hassasiyeti Dr.Dt. Nihat TANFER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diş Hassasiyeti Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:55
Top