2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr Terapisi ile Sosyal Fobi Tedavisi
MAKALE #21403 © Yazan Psk.Hasan DURAN | Yayın Mayıs 2020 | 1,549 Okuyucu
Sosyal fobi günümüzde her yaştan insanın hayat kalitesini, işte ya da okulda verimliliğini olumsuz etkileyen psikolojik bir bozukluktur. Sizde; Sosyal Fobi Nedir? Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir? EMDR Terapisi Nedir? Sosyal Fobi Emdr Terapisi ile Tedavi Edilebilir mi? Gibi soruların cevabını merak ediyorsanız bu makaleden faydalanabilirsiniz.

Sosyal Fobi Nedir?

Sosyal fobi, İnsanlarla olan ilişkilerinizde yıpratıcı etkiler bırakabilen utangaç olmaktan daha fazla bir durumdur. Sosyal fobisi olan insanlar sosyal ortamlardan kaçınarak kendilerini izole edebilir ve diğer insanlarla olan ilişkilerini kısmen ya da tamamen kesebilirler.

Sosyal Fobinin belirtileri ise şöyledir:


• Reddedilme korkusu ve Beğenilmeme beklentisi,
• Yeni sosyal ortamlardan kaçınma, bu ortamlarda yetersiz, ezik hissetme,
• Bulantı, kalp çarpıntısı, terleme, yüzde kızarma ya da öylemiş hissetme.

Emdr Terapisi ile Sosyal Fobi Tedavi Edilebilir mi?

EMDR Terapisi öncelikle sosyal fobi sorunlarınızın kökenlerini belirlemenize yardımcı olarak sosyal kaygıyı tedavi edebilir ve kaygılı, endişeli olduğunuzda aktive olan bu olayların (düşünceler, imgeler, duygular veya fiziksel duyumlar) zor anıları üzerinde çalışabilir.

Esasen, EMDR Terapisi öncelikle sosyal tehdit hissini geliştirmemize neden olan ilk deneyimleri hedeflemektedir. Yani; rezil olacağım, dalga geçecekler, hata yapacağım, aşağılanacağım gibi inançlara neden olan yaşantılar tespit edilmekte ve etkileri EMDR Terapisi ile azaltılmaya çalışılmaktadır.

Geçmiş Deneyimler Sosyal Fobiye Nasıl Neden Olur?

Sosyal fobi genellikle iki nedenden meydana gelir. Ya YAKIN GEÇMİŞTE yaşadığımız olay (sınıfta, toplantıda rezil olma) ya da olaylar silsilesi (birilerinin sürekli üzerimize oynaması, bizi rezil etmeye çalışması) sonucu sosyal ortamların geneli veya özellikle bir bölümü tehdit oluşturmaya başlar ve biz kendimizi o ortamlarda rahatsız hissederiz. Bu hisle beraber ya o ortamlardan kaçınırız ya da dişimizi sıkar bitmesini bekleriz.

Ya da UZAK GEÇMİŞ diye de ifade edebileceğimiz çocukluk yaşantıları, okul hayatı gibi ortamlarda; Zorbalığa, tehdide, tacize ya da istismara uğramak, eleştirel bir ebeveyne ya da mükemmeliyetçi bir öğretmene sahip olmak da sosyal ortamlardan rahatsız olmamıza, her an rezil olacakmış, bizden istenen şeylere gücümüz yetmeyecekmiş gibi hissetmemize neden olabilir ve bu hislerle beraber bulunulan ortam çekilmez hale gelebilir.

EMDR Sosyal Fobiye Nasıl Yardım Edebilir?

Olumsuz varsayımlar, birçok sosyal fobi vakasının altında yatan ana faktördür. İnsanların sizden hoşlanmayacağına, sizi utandıracağına veya sizi sert bir şekilde yargılayacağına inanmak gibi.

Sosyal bir ortama girdiğinizde ya da kalabalığa hitap etmeniz gerektiğinde, Başınıza Gelebilme İhtimali Olan Rahatsız Edici Görüntüler zihninize hücum eder ve bu insanların sosyal fobik davranmalarına neden olan şeydir. Zihnimize hücum eden bu görüntüler, gerçekleşmemiş olsa da, insanlardan ve ortamlardan uzak durmak için yeterince etkiye sahiptirler.

EMDR Terapisi, zihnimizde dolaşan görüntülerin ya da rezil olacağım, yetersizim, dalga geçecekler gibi olumsuz inançların etkisini azaltmakta, yapılan EMDR Terapisi devam ettikçe bu inançların ortadan kalkıp yerine olumlu inançların inşa edildiği görülmektedir.

Sosyal ilişkilerin ve ortamların dert değil deva olduğu günleriniz olsun.

Sağlıcakla kalın.

Hasan DURAN
Klinik Psikolog/EMDR Terapisti
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emdr Terapisi ile Sosyal Fobi Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Hasan DURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Hasan DURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan DURAN Fotoğraf
Psk.Hasan DURAN
Samsun (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hasan DURAN'ın Yazıları
► Sosyal Fobi'nin Emdr ile Tedavisi Psk.Hasan AKALIN
► Fobi ve Emdr Terapisi Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Emdr ile Fobi Tedavisi Psk.Gülüm BACANAK
► Sosyal Fobi ve Tedavisi Psk.Ceren AKBOYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Emdr Terapisi ile Sosyal Fobi Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 2 Yaş Sendrom mu? Nisan 2020
◊ Online Terapi Nisan 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:51
Top