2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neyi Neden Erteliyoruz?
MAKALE #21437 © Yazan Uzm.Psk.Nazlı DİNÇ | Yayın Mayıs 2020 | 1,452 Okuyucu
Neyi Neden Erteliyoruz?

Erteleme, yerine getirilmesi gereken sorumlulukları yapmayı, tamamlanması gereken işleri tamamlamayı öteleme gibi davranışları içeren tutumların genelini adlandırma şeklimizdir. Hastalık olduğunu söyleyemeyiz ancak kişinin hayatını zora sokan bir kaçma davranışı olduğunu söylemek mümkündür. Halledilmesi gereken işlerin birikmesi, bıçak kemiğe dayandığında olumsuz duygulara sebep olabilir. Eksik kalan, tamamlanmayan işler de yarım kalan halleriyle kişinin kendine dair algısını olumsuz etkileyebilir. Hayatı üzerindeki olumsuz etkiden dolayı erteliyor olmaktan şikâyet ederek psikolojik danışmanlık desteği almaya gelen kişi sayısının oldukça fazla olduğunu, kendi klinik deneyimlerimden de referans alarak, söyleyebilirim.

Erteleme, sonradan kazanılan bir tutumdur. Kimse hali hazırda yüklenmiş bir erteleme özelliği ile doğmaz. Problemi doğuştan getirmediğimizi bilmeyi, çözebileceğimizi anlamamızı sağlamamıza yardımcı olacağı için önemsiyorum.

Ertelemenin alışkanlık haline gelmesine neden olan birçok düşünce ve inanış mevcut. Bazılarından bahsetmek gerekirse;

-Başarılı olmama ihtimalinden kaçmak; ne de olsa çalışmadığınız bir sınavdan kaldığınızda “yapamadım.” değil “çalışmamıştım.” dersiniz değil mi?
-Mükemmel bir sonuç beklentisi içinde olmak; “eksiksiz olmayacaksa yapmanın ne önemi var ki?!”
-Netleşmemiş ya da gerçekçi olmayan hedefler; yapmanız gereken şeyler varsa ama tam olarak neye ulaşılmak istendiği konusu netleşmemişse motivasyon eksikliği oluşabilir. Neticede ne yapmnız gerektiğini bilmezseniz yapmanıza gerek kalmaz.
-Olanı olduğundan büyük veya küçük görmek; yapılması gereken işi ya çok zor ya da fazla kolay bulmak da ertelemeye sebep olabilir. Dişinizin kovuğuna sığmayan bir iş, biraz bekleyebilir sanki!
-Genel anlamda sorumluluk algısının yetersiz olması; çocukluktan yetişkinliğe uzanan süreçte önemli işlerden hep kaçılmışsa erteleme kaçınılmaz.
-Başlamak için şartların tastamam olmasını beklemek; yani şimdi sular kesikken nasıl rapor yazabilirsiniz, değil mi?
-Yapılacak işin sonunda değerlendirilecek olmakla ilgili kaygı; performans kaygısının eşlik ediyor olması beraberinde değerlendirilmekten kaçmayı getirebilir.
-Yapılması gereken birden fazla iş varsa sıralama yapamamak; önce hangisinden başlamalı? sorusuna cevap aramak daha yorucu kahve içmekten…
-Gerekeni aslında yapmayı istemiyor olmak / motivasyon eksikliği; kendime biraz görev tahsis ettim ama acaba gerçekten istiyor muyum? sorunsalı.

Daha fazla ertelememek için yapabileceğim bir şeyler var. Şimdi onlara bakalım biraz:

-Yapmanız gereken işle ilişkinizi gözden geçirin. Sizi bekleyen iş, size hitap ediyor mu? İlgi alanınız dahilinde mi? Ne hissediyorsunuz o işi yapma gerekliliğini düşündükçe? Gerçekten istiyor musunuz yoksa birilerinin beğenisini kazanmak için mi yapmaya çalışıyorsunuz? Özetle, motivasyon kaynağınızın ne olduğuna bakmak faydalı olabilir.
-Yapılması şart bir işse, başlamak için istemeyi beklemeyin. Hastayken içmek zorunda olduğunuz ilaçlar gibi; tadından hoşlanmıyorsunuz ama iyileşmek için içiyorsunuz.
-Hedeflerinizi gözden geçirin. Net bir hedefiniz var mı? Gerçekçi mi bekledikleriniz? Bu hedef, kaplumbağadan uçmayı beklemek gibi bir hedef olabilir mi?
-Görevi küçük parçalara bölerek bir liste oluşturun. Listeyi oluştururken, günlerdir oturan bir insanın ilk defa ayağa kalkıyor olacağı gerçeğini atlamayın. Uzun zamandır kullanılmayan bir bacaktan ayağa kalkar kalkmaz koşabilmesini beklemek, zorlayıcı yanıyla en başından pes etmeye neden olur. Küçük adımlarla başlamak hiç başlamamaktan yeğdir. Lao Tzu’nun “Binlerce kilometrelik bir yolculuk bile tek bir adımla başlar.” dediği yerden başlayın adım atmaya.
-Eksiksiz, aksilikle karşılaşmadan ve sıkılmadan bir çırpıda başlayıp sona gelmeyi beklemek yerine; yolda karşılaşma ihtimaliniz olan zorlukları en başından kabul etmek vazgeçmenizi engelleyebilir.
-Heybenizde gevşeme egzersizleri bulundurun. Bedeninizde rahatsızlık hissettiğinizde rahatlamaya zaman ayırın.
-Hallettiğiniz her iş için kendinizi ödüllendirin.
-Kendinize sorun: yapmamak için öne sürdüklerim sebep mi? Bahane mi? Bahaneyse hiçbirine kulak asmayın.
-Sayılan her şeyi denediyseniz; ama yine de adım atamıyorsanız psikolog desteğine başvurabilirsiniz.

Klinik Psikolog Nazlı DİNÇ

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Neyi Neden Erteliyoruz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nazlı DİNÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nazlı DİNÇ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nazlı DİNÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.Nazlı DİNÇ
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nazlı DİNÇ'in Makaleleri
► Neden Erteliyoruz? Psk.Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU
► Neyi, Nasıl Öğreniyoruz? Psk.Serap DUYGULU
► Karne Aslında Neyi Ölçer Psk.Ali Rıza TUNUR
► Çocuk Cinsellikte Neyi Merak Eder ? Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Neyi Neden Erteliyoruz?' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ergenlik Dönemi Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:11
Top