2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Değişmek İstiyorum
MAKALE #21481 © Yazan Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR | Yayın Mayıs 2020 | 4,045 Okuyucu
DEĞİŞMEK İSTİYORUM

Neden değişmek istiyorsun?

Muhtemelen bazı şeylerden memnun değilsin veya bir şeyler iyi gitmiyor. Belki de seni zorlayan bazı nedenler var.

Peki değişmen gerektiğini kendin mi fark ettin? Yoksa bu, birilerinin mi talebi?

Değişim konusunda ne kadar isteklisin?

Bu istek gel geç bir heves mi? Yoksa iyi düşünülüp, bütün yönleriyle analiz edilerek alınmış bir karar mı?

Bir gün sonra veya bir hafta sonra fikirlerin değişecek mi? Şu an hissettiğin gibi kararlı olacak mısın?

Bütün bu soruların cevabı, değişimin gerçekleşmesi için çok önemli.

Değişim hayatın kaçınılmaz bir parçasıdır. Zamanın akıp geçmesi ve ihtiyaçlar, değişimi zorunlu kılıyor. Her şeyin ve herkesin iradesi dışında değişmesin yanında bazen isteyerek değişmemiz gerektiğini düşünürüz. Özellikle içinde bulunduğu durumdan rahatsız olan, bazı eksiklikler hisseden birinin değişim arzusu duyması olağan bir durumdur. Genel olarak insanların çok büyük bir kısmı değişimi arzular ve bunun olması gerektiğini düşünür ama çoğu insan bu değişimi gerçekleştiremez. Çünkü değişim, var olanı yıkmak ve yerine yepyeni bir düzen kurmak demektir. Yıllarca oluşturmuş olduğunuz ilişkileri, bakış açınızı, hayatı değerlendiriş şeklinizi bir anda değiştirmenin zordur. Örneğin sadece sizin elinizde olan yürüyüş veya konuşma şeklinizi değiştirmek isteseniz bunu bile hemen birden bire gerçekleştiremezsiniz. Çok gayret de etseniz arada hep eski alışkanlıklar devreye girer. Yani değişimde, var olan bir şeyi yıkmak çok zor olduğu gibi onun yerine daha önce bilmediğiniz, uygulamadınız bir şeyleri koyabilmekte zordur.

Değişimin kolay bir şekilde gerçekleşmemesinde yukarıda yazılan sebepten başka bir çok neden vardır. En önemli nedenlerinden biri de kişinin kendini yeterince tanımamasıdır. Ne istediğini bilmeyen, karakterinin, potansiyelinin farkına varmayan, sevdiği hoşlandığı şeylerin gerçekten ne olduğunu net bir şekilde ortaya koyamayan, sadece duygularıyla veya sadece mantığı ile bakmaya çalışan biri değişimi istese de talep ettiği şeyler onun gerçekliğine uymadığı için işine yaramayacaktır. Değişmek istediği noktalar gerçekten kendi ihtiyacı mı? Yoksa anlık, sorun odaklı bir talep mi? Onun kişiliğine ve beklentilerine uyuyor mu? Bunların farkına varabilmesi için gerçekten kendini tanıyabilmelidir. Bütün bunların farkına varamayan biri yanlış meslek seçecek, yanlış evlilik yapacak, yanlış tercihlerde bulunacak bütün bunlar onun gereksiz zaman kaybetmesine, mutsuz olmasına, gerçek potansiyelini ortaya çıkaramamasına neden olacaktır.

Değişmek isteyen birinin bu talebini iyi bir şekilde analiz etmesi çok önemlidir. Neden değişmek istediği konusunda yeteri derecede analiz yapmamış birinin değişim talebini tüm yönleriyle ele alması mümkün değildir. Tüm yönleriyle ele alınmamış, üzerinde yeterince düşünülmemiş, gel geç heveslerle beklenen değişim, hiçbir zaman gelmeyecektir. Değişim noktasında talebi olan kişi aşağıdaki soruların cevaplarını yazarak kendisi ile ilgili bir analiz yapabilir:

-Değişmek istediğim konular neler?

-Neden değişmek istiyorum?

-Bu konuda ne gibi sıkıntılar yaşadım?

-Bu konuda değişmezsem nasıl bir sonuç beni bekliyor olacak?

-Değişirsem faydaları ne olacak?

-Bu değişimde beni zorlayacak hangi etkenler var?

-Değişim konusunda avantajlarım neler?

-Şuan bu konuda neler yapabilirim?

Özellikle bu soruların cevaplarının yazıya dökülmesi çok önemlidir. Yazmak, hem bu konudaki ciddiyetinizi sağlayacak, hem ayrıntılı düşünmenize imkan verecek hem de süreç içerisinde gelişiminizi görebilmeniz için somut bir veri olacaktır.

Değişim talebinde insanlar, şuan hayatlarında eksik olan, sıkıntısını çektikleri özelliklere ve imkanlara odaklanır. Oysa değişim bir insanın bütün bir yapısını içine alan bir kapsamda olmalıdır. Sadece kişiliğinin bir bölümü veya anlık bir ihtiyacına odaklanan birinin değişimi gerçekleştirmesi zordur. Örneğin parası olduğu vakit mutlu olacağını varsayan veya bir işe girdiği vakit değişeceğini söyleyen biri bunları elde etse de istediği mutluluğu bulamayabilir. Bu yönüyle değişim kişinin hayatının birden fazla alanını kapsayan bir nitelikte olmalıdır.

Değişim bazen rutin hayatın içinde karşılaştığınız olağan dışı yaşantılarla (şans, tesadüf) gerçekleşse de bu tarz değişimler irade dışında gerçekleştiği için kendi içerisinde bazı riskleri barındırır. Oysa değişim tesadüf, şans ile ilgili değil kişinin beklentilerine odaklı ve tercih edilebilir olmalıdır. Değişmek isteyen birinin değişmek için olağan dışı faktörlerden medet umması onu hiçbir zaman geliştirmeyecek ve ilerletmeyecektir. Böylesine bir tutum ileride zaman kaybına ve ümitsizliğe neden olabilir.

Değişmek isteyen birinin arzulamış olduğu değişim onun gerçekliğiyle, imkanlarıyla sağlanabilir olması çok önemlidir. Gerçek bir zemine oturmayan, imkansız beklentileri olan kişinin hayal kırıklığına uğraması kaçınılmazdır. Elbette ki insanların hedefleri ve hayalleri olacaktır. İlk zamanlarda bu hedef ve hayallerin ulaşılamaz olması onu hedef ve hayal boyutuna getiren en önemli etkendir. Fakat hedefin ve hayalin ilk başlarda sizden uzak bir noktada bulunması gerekliliği, bunun imkansız bir hedef veya hayal olacağı anlamına gelmemelidir. Bu yönüyle hedef ve hayalin çabalarla elde edilebilir bir seviyede olabilmesi gerekir.

Değişim hareketi zorunlu kılar. Sadece değişmek istiyorum demek, bu konuda hiçbir şey yapmamak değişim arzusunu boşa çıkarır. Değişmek isteyen bir kişi kısa, orta ve uzun vadede bir planlamanın içerisine girmeli, bu planlamayı bir kağıda dökmeli ve bu konuda adım atmalıdır. Çaba sarf etmeden sadece hayallerde ve kurgularda kalan değişim arzusunun gerçekleşmesi zordur. Bununla ilgili aşağıdaki soruları kendinize sorarak cevapları yazmanız sizin için oldukça faydalı olacaktır.

Değişmek istediğim konular neler?

Kısa vadede (1 ay) bu konuda neler yapabilirim?

Orta vadede(1 Yıl) bu konuda neler yapabilirim?

Uzun vadede(10 Yıl) bu konuda neler yapabilirim?

Kısa orta ve uzun vade sürelerini değiştirebilirsiniz.

Değişimin olmazsa olmazı bu değişimi, kişinin kendisinin istemesidir. Değişimin gerçekten gerekli olduğuna, onun işine yarayacağına, ona mutluluk ve kolaylıklar getireceğine inanması gerekir. Sadece eşinin, sevgilisinin, anne-babasının veya arkadaşlarının beklentileri gerçekleşsin diye çaba içerisine giren veya baskı nedeniyle değişmek isteyen birinin bu gayreti uzun süre sürdürebilmesi zordur.

Değişmek isteyen birinin bunu istemesinin yanında onu destekleyen unsurların bulunması da çok önemlidir. Siz değişmek istemenize rağmen sizin değişme çabanızı sürekle baltalayan birilerinin varlığı sizi çok zorlayabilir. Özellikle sürekli eleştiren, her şeyin en kötüsünü gören, anlayışlı olmayan birileri sizi çok zorlayabilir. Böyle zamanlarda bu kişilerle konuşmalı, mesafe koymalı, olmuyorsa onları bu şekilde kabul edip motivasyonunuzun bozulmasına fırsat vermemelisiniz. Özellikle bu süreçte pozitif olan, size kendinizi iyi hissettiren kişileri tercih etmeli, onlarla vakit geçirmelisiniz. Pozitif kişiler hareket etme enerjinizi arttıracaktır. Onlarla beraberken daha ümitli olursunuz. Olumsuza daha az odaklanır kendinizi daha iyi hissedersiniz. Bütün bunlar sizin cesur adımlar atmanızı kolaylaştırır.

Değişim çabanız içerinde bazen dalgalanmalar yaşamanız gayet normaldir. Hayatta her zaman iyi sonuçlarla karşılaşmaya bilirsiniz. Bazen geriye dönüşler yaşarsınız. Bazen çok gayret sarf etmenize rağmen istediğiniz sonuçları alamaya bilirsiniz. Unutmamalıdır ki yollar her zaman düz değildir. Bazen engebeler, bazen karşınızda dağlar bulabilirsiniz. Böyle zamanlarda hemen pes etmek, zaten hiçbir şey değişmiyor demek kolay gelse de doğru değildir. Çünkü değişmemek; eskisi gibi olmak, sıkıntılı ve mutsuz olmayı da kabul etmek ve böyle yaşamak anlamına gelecektir. Böyle zamanlarda “Neden mutsuz olayım”, “Neden sıkıntıyı kabul edeyim” gibi soruları kendinize sorup tekrardan motivasyonunuzu kazanmak için çaba sarf etmelisiniz.

Değişimi en çok olumsuz etkileyen faktörlerden biride, ertelemelerdir. Herhangi bir konuda ilk zamanların motivasyonunu korumak çoğu vakit zordur. İlk başlarda değişmeyi çok istersiniz. Böyle zamanlarda değişim için elinizden gelen her şeyi yapacağınızı düşünürsünüz. Bütün odak noktanız değişim üzerine yoğunlaşmıştır. Fakat bu yoğunluk zamanla azalmaya başlar. Eskisi gibi kendinizi çok istekli bulamayabilirsiniz. Çünkü geçen zaman motivasyonunuzun azalmasına neden olur. Bu nedenle değişmek için o an neler yapılması gerekiyorsa yapmalı, işleri ertelememelisiniz. Ertelemelerde kullanılan bir diğer mekanizma ise şartların olgunlaşmasını beklemektir. Erteleyen kişiler kendilerince haklı nedenler bularak mazeretlerini rasyonalize ederler ve buna da inanırlar. Fakat bu mazeretler, kaçış odaklı ve olayın sadece bir boyutunu ilgilendiren bir gerçeklikten ibarettir. Daha kapsamlı ve mantıklı bir değerlendirmeyle duruma bakıldığı vakit gerçeklerin çok farklı olduğu görülecektir. Okulu bitirince, evlenince, işe girince gibi bazı şartlar belirleyip değişimi ertelemek, amaçtan daha da fazla uzaklaşılmasına neden olur. Genellikle bahsedilen bu şartları gerçekleştirdiğinizde muhtemelen karşınıza yeni engeller çıkacaktır. Bu nedenle, değişim konusunda bir karar verdiyseniz, imkanlarınız yeteri derecede iyi olmasa bile yapılabilecek bazı şeylerin olabileceği ve sizin de var olan o kısıtlı imkanlar içerisinde bir şeyler yapabileceğinizi görmeniz gerekir. Çünkü bazen şartlar hiçbir zaman istediğiniz gibi olmayabilir.

Hedeflere ulaşmanın ve değişimi elde edebilmenin en önemli unsuru belki de istikrardır. Önemli olan çok çalışmak değil azda olsa sürekli gayret gösterebilmektir. Her gün değişim konusunda az da olsa bir gayret sarf etmeniz sizin hedefinize daha emin adımlarla yaklaşmanızı sağlar. Her gün değişim için göstereceğiniz çaba sizi daha az yoracak çabucak sıkılmamanızı da sağlayacaktır.

Değişmenin zorluklarından biri de eski alışkanlıkların sık sık devreye girmesi ve eskisi gibi hareket etmeye yol açmasıdır. Bunu önleyebilmek için değişim konusundaki talebinizin gündeminizde olması gerekir. Özellikle iletişimin ve meşguliyetlerin bu ölçekte yoğun olduğu bu zaman diliminde hemen gündeminize farklı konular girebilir ve değişim konusundaki istekliliğinizi etkileyebilir. Bu nedenle neden değişmek istediğinizi kendinize sık sık hatırlatmalısınız. Bunun yanında değişik görseller hazırlayıp odanızın duvarına asabilir, küçük not kağıtları hazırlayıp cüzdanınızda taşıyabilir veya cep telefonunuza bu konuda hatırlatmalar koyabilirsiniz bütün bunlar sizin başka alanlara kayan gündeminizi tekrar bu alana yönlendirebilmenize imkan verebilir.

Bilinçli bir şekilde değişmek hayatın dümenini elinize almak demektir. Böylece kendinizi gerçek anlamda yönetebiliyor olursunuz. Elbette ki bu kararlarda hatalar ve yanlışlar olabilir fakat bilinçli bir şekilde yapılan bütün tercihlerde mutluluk ve yarar, bilinçsiz bir şekilde yaşamaya göre daha fazladır. Bilinçli bir şekilde değişerek yaşamanızı, kontrolünüz dışında gelişen olaylar silsilesi olmaktan çıkarır, kendi tercihlerinizi yaşamış olursunuz. “Bu benim kararım”, “Bunu ben yaptım” diyebilmeyi, gerçekten de var olmayı ve var oluşunuzu fark ederek yaşamayı bu şekilde gerçekleştirmiş olursunuz.


Uzman Psikolog Vedat AKDEMİR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Değişmek İstiyorum" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     19 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat AKDEMİR Fotoğraf
Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Uzman Psikolog / Çift ve Aile Terapisti / EMDR Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Özgeçmiş - Çalışma Alanları - Makaleler (31) - Videolar - İletişim Bilgileri
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'in Yazıları
► An'da Olun İstiyorum Psk.Elif BAYBUĞA
► Barışmak İstiyorum Kendimle... Psk.Füsun BUDAK
► Onu Unutamıyorum / Unutmak İstiyorum ÇOK OKUNUYOR Psk.Şahin UÇAR
► Neden Pilot Olmak İstiyorum? Psk.Nalan EYİN
► Hem Seninle Hem de Sensiz Bir Yaşam İstiyorum Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Değişmek İstiyorum' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendimi Çok Eleştiriyorum. Ne Yapmalıyım? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Değersiz Değilsin Kasım 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:56
Top