2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gülümseyin: Şeker ve Ağız Sağlığı
MAKALE #2151 © Yazan Dyt.Sema BÖREKÇİ | Yayın Ocak 2009 | 4,856 Okuyucu
“Anne bak hiç çürük yok !” şeklinde kocaman bir gülüş hayal edin. Ve sonrasında yanağınıza konan tatlı bir öpücük…

İyi bir diş bakımı, floridli diş macunu kullanımı, floridli su ile ağzın çalkalanması, floridli su kullanımı ile sağlıklı gülüşler olarak size geri döner.

Çürüklerin nedenleri nelerdir? Siz ve aileniz dişlerinizi nasıl koruyorsunuz?

Yıllardır diş çürüklerinin faturası şekerli besinlere çıkartıldı. Evet, şekerli besinler ile diş çürükleri arasında bir bağlantı var. Ancak bunu yanında daha birçok etmenin de katkısı var. Genetik özellikler, tükrüğün miktarı ve akışı gibi…Yani sadece diyete bağlı değil.

Plak Saldırısı : Hücuuuuumm !

Çürük oluşum süreci, karbonhidratların (şeker ve nişasta) asit yapmak üzere ağızdaki bakterilerle karışması sonucu başlar. Bakteriler ağzınızda görünmeyen bir film gibi bir diş plağı oluşturur ve bu plak diş yüzeyine diş eti çizgisi boyunca yapışır.

Ağızdaki bu bakterilerin oluşturduğu asitler diş minesini aşındırarak diş çürüklerine neden olur. Şeker ve nişasta bu bakterilerin en sevdiği yiyeceklerdir. Şeker ve nişastalı şeyler yediğinizde güç toplayan bakteriler saldırıya geçer. Çürük oluşum süreci nişastalı veya şekerli besinler yendikten sonra 20-30 dakika sonrasına kadar devam eder.

Özet olarak :

Plak + Karbonhidrat = Asit
Asit + Diş minesi = Potansiyel diş çürüğü

Diş çürüğüne karşı oluşturulacak ilk savunma, plağın fırçalama ve diş ipi ile temizlenmesi ve besinin ağızda bekleme süresinin sınırlandırılmasıdır. Yemekten sonra su içmek veya ağzı çalkalamak bakterilerin çok sevdiği o yiyecek parçalarının ve şekerlerin ortamdan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Ancak bu uygulamalar dişlerin üzerindeki bakterileri tamamen yok etmez. Yardımcı bir kuvvettir ancak.

Yapışkan bir sorun olarak kabul edilen sert şekerlemeler, makarna gibi dişleriniz için bir tehdit oluşturmaz (!) diyeceğim şaşıracaksınız…

Makarna, ekmek, pirinç, meyve ve hatta süt, kek, kurabiyeler ve şekerlemeler gibi karbonhidrat içeren herhangi bir besin plaktaki bakterileri besleyebilir.
Çünkü ağız sağlığında rol oynayan tek karbonhidrat kaynağı çay şekeri veya sukroz değildir.
İster yapay ister doğal kaynaklı olsun tüm şekerler, diş çürükleri için potansiyel ilerleticidir.
Örneğin; meyvelerdeki fruktoz ve sütteki laktoz da aynı zamanda plak asitlerini oluşturan bakterilere neden olur. Bu yüzden meyve suyuyla yapılmış kurabiyeler de çay şekeri ile yapılmış kurabiyeler kadar diş çürüğü oluşturma potansiyeline sahiptir.

Küçük çocuklarda; çok uzun süre süt, anne sütü veya formula, meyve suyu ve diğer şekerli içeceklerin alımı sonucunda diş veya diş etinin bu tür besinlere maruz kalması ile gelişen biberonla beslemeye bağlı diş çürükleri oluşmaktadır.

Bazı besinler diğerlerine göre daha mı fazla diş çürüklerini artırıyor ?

Diş çürüklerini oluşturan potansiyel besinlerin sıralandığı tanımlanmış bir liste yok maalesef.
Bununla birlikte, fark yaratan iki faktör; ne sıklıkla yediğimiz ve karbonhidratın ne kadar süre dişinizle temasta olduğudur. Örneğin sert şekerleme veya pestil türü ürünleri emmek, şekerli bir içeceği yavaş yavaş, yudum yudum içmek …

Özellikle öğün aralarında ne kadar sık ve ne kadar çok miktarda karbonhidratlı besin tüketirsek, dişlerimiz o kadar çok asit saldırısına uğrar. Bu durum tüketimden sonra 20-30 dakika sürer.

Bazı besinler dişlerinize yapıştığından, siz yemeyi içmeyi bitirseniz dahi plak asitleri aktivitesine devam eder. Yapışkan tabirli örneğin karamel gibi besinler…Gerçekte karamel ağızda ekmekten daha hızlı çözünür ve ağzı daha erken terk eder. Ekmek veya cips gibi besinlerin küçük parçaları azı dişlerinin kenarlarına veya diş aralarına yapışır, böylece besin partiküllerinin ağzı tamamen terk etmesi uzun zaman alır.

Plağı oluşturacak bakteriler için ne büyük bir ziyafet !

Besin ağzımızda ne kadar kısa sürede çözünür ve ağzı hızlı bir şekilde terk ederse, plak üretim şansı da o denli düşük olur. Örneğin, kuru üzüm dişlerde hafif şekerli bir içecekten daha uzun kalır.

Bir avuç kuru üzüm veya bir salkım üzüm bir adet üzümden daha mı fazla çürüğe neden olur ? Sadece bir kez yenirse porsiyon miktarı çok da önemli değildir. Miktarı ne olursa olsun karbonhidratlar çürüğün ilerlemesine neden olur. Çürüklerin oluşumunda ara öğünün karbonhidrat miktarından çok sıklığı önemlidir.

Yemek sonrası dişlerin fırçalanması ve ağzın çalkalanması, plak ve besin partiküllerini uzaklaştırır. Alınabilecek en pratik önlem, yemeklerden ve ara öğünlerden sonra özellikle karbonhidrat kaynağı besinleri tükettikten sonra ağzın çalkalanması.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gülümseyin: Şeker ve Ağız Sağlığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Sema BÖREKÇİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Sema BÖREKÇİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Sema BÖREKÇİ'nin Makaleleri
► Turizm ve Seyahat Sağlığı Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Sağlığı Geliştiren Okullar Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Kalp Sağlığı ve Beslenme Dyt.Merve KAYALI
► Kemik Sağlığı ve Beslenme Dyt.Ç. Tuba GÜNEBAK
► Kadın Sağlığı ve Beslenme Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Kalp Sağlığı, Kolesterol ve Beslenme Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Gülümseyin: Şeker ve Ağız Sağlığı' başlığıyla benzeşen toplam 100 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Besin Allerjileri Ocak 2009
► Erkeklerde Obezite Ocak 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:56
Top