2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kepçe Kulak Estetiği
MAKALE #21543 © Yazan Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ | Yayın Haziran 2020 | 1,625 Okuyucu
Kepçe kulak sorunu çocukluk ve yetişkinlik döneminde bir çok kişinin yaşadığı kulak deformasyonlarından birisidir. Çözümü, estetik müdahale ile mümkündür. Bu makalemizde, kepçe kulak sorunu nedir? Kepçe kulak ameliyatı ve teknikleri nelerdir? Ameliyat sonrasında tedavi ve bakım süreci nasıldır? Nelere dikkat edilmelidir? Detaylandıracağız.

Kepçe Kulak Sorunu Nedir?
Kepçe kulak, genellikle genetik bir faktördür. Genetik faktörler dışında sonradan edinilen deformasyon da olabilmektedir. Bunun için en iyi örnek yeni doğan bebeklerdir. Doğumda kulakları normal iken kulak gelişmeye başladıkça ve bebeğin sürekli kulağının üzerine yatması ve kulağının katlanması sonucu kulak açısı artmaktadır. Doğuştan olmayan ancak sonradan kepçe kulak deformasyonu bu şekilde oluşmaktadır. Bu durumun olmaması için bebeklerde şapka, bandana kullanımı gerekmektedir.
Genetik olarak ise kulağın kıkırdak yapısı normalden büyük olduğu için kulağın öne doğru itilmesine sebep olur. Kulak kıvrımı hiç görünmez veya çok az gelişmiştir. Bu nedenle karşıdan bakıldığında kulaklar daha açık görünmektedir. Kulağa arkadan bakıldığında kafa tabanı ile açısı normalden daha açıktır. Bu durumlar kişilerin daha büyük bir kafa yapısı varmış izlenimi bırakır. Kız çocukları küçük yaşlardan itibaren saçlarını toplamak istemezler kulaklarını saçlarının arkasına gizlerler. Erkek çocukları saç uzatarak veya şapka takarak görünmesini engellemeye çalışırlar.
Kepçe kulak sendromu genellikle iki kulakta da görülürken nadir de olsa bazen tek kulakta da rastlanabilmektedir. Yapılacak olan kepçe kulak estetiği bu duruma göre tek kulak veya iki kulak olarak planlanmaktadır.

Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?
Kepçe kulak estetiği için bir çok teknik kullanılmaktadır. Günümüzde kullanılmaya devam edilen ancak tercihi giderek azalan, kulaktan kıkırdak çıkartılması veya iple kulağı geriye yatırma teknikleridir. Bu teknikler ile açık olan kulakların tekrar eski haline benzediğini veya başka deformasyonlara sebep olduğu görülmekedir. Bu tekniklerden ziyade kendi geliştirdiğim ve ödül aldığım flep tekniği ile kulakta açılma veya farklı deformasyonlar oluşmamaktadır. Lokal anestezi altında gerçekleşen ameliyat sırasında kulağın arkasından kesi yapılarak planlanan şekilde flep hazırlanarak kulağın arkaya yatması ve doğal bir görünüme kavuşması sağlanabilmektedir. Bu yöntem kalıcı olmaktadır. Ameliyat sonrasında dikkat ve özen gösterildiği takdirde flep zarar görmemektedir.

Flep Tekniğinin Avantajları
• Flep dokusu kullanılarak kulaklar arkaya yatırılmakta ve tekrar açılma durumu olmamaktadır.
• Eriyen dikişler kullanılması sayesinde dikiş alınma ihtiyacı olmamakta ve iyileşme süreci hızlı olmaktadır.
• Flep tekniğinde kıkırdak yapıya zarar verilmemektedir. Bu durum kulağın doğallığının bozulmamasına yardımcı olmaktadır.
• Kulak arka kıvrımından kesi yapıldığı için herhangi bir görünen iz oluşmamaktadır.
• Kulağa doğal görünüm kazandırıldığı ve açısının normal olması nedeniyle gözlük kullanımında sorun teşkil etmemektedir.
Kepçe kulak ameliyatı, flep tekniği ile lokal anestezi altında gerçekleştirilebilmektedir. Aynı gün hastaneden taburcu olunmakta ve gece yatışı gerektiren bir süreç değildir. Bu operasyon süreci için birkaç gün zaman ayırmak yeterli olmaktadır.

Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası
Hastaneden taburcu olunması ardından;
• Ameliyat esnasında kulağa bandaj uygulaması yapılmaktadır. Bu bandajın 3 gün hiç çıkarılmaması gerekmektedir.
• Kulaklara uygulanan bandajın 3 gün boyunca ıslanmaması gerekmektedir. Bu nedenle duşta boyundan aşağısı yıkanması tavsiye edilmektedir.
• 3 günün sonunda bandaj çıkartılabilir ve tamamen duş alınabilmektedir.
• Hekim tarafından verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
• Ameliyattan sonra beslenmeye de özen gösterilmelidir. Aşırı tuzlu, yağlı yemeklerden uzak durulmalı ve bol su tüketilmelidir.
• Sigara, nargile gibi tütün ürünleri kullanılmamalı ve kullanılan ortamlardan da uzak durulmalıdır.
• Alınabilecek her türlü darbe, çarpma, vurma gibi hal ve hareketlerden uzak durulmalıdır. Kulağı çekme veya çekiştirme gibi herhangi bir hareket yapılmamalıdır.
• Gözlük kullanımı için acele edilmemeli ve kulağın iyileşme sürecine orantılı olarak 2 ay beklenmelidir. Hekim kontrolünün ardından izin verilir ise kullanılmaya başlanabilmektedir.

Adım Adım Kepçe Kulak Ameliyatı
Kepçe kulak deformasyonu olan kişiler ameliyat olmak için yapacakları ilk adım hekim seçme kısmıdır. Hekimi bulduktan sonra cerrahi işlem öncesinde detaylı muayene son derece önemlidir. Detaylı muayene sonrası ameliyat için planlama yapılabilmektedir.
Kepçe kulak ameliyatı olunacak gün, ameliyat saatinden yaklaşık 2 saat önce hastanede olunması gerekmektedir. Hastaneye gelindikten sonra prosedürler başlatılmakta ve ardından ameliyat süreci başlamaktadır.
Ameliyat öncesi detaylı muayene safhasında hasta ve doktoru yapılacak olan ameliyat ile ilgili tüm detayları görüşmektedir.

Hastaneden Çıkış
Ameliyatta kullanılan anestezi şekline göre taburculuk süresi belirlenmektedir. Genel anestezi altında yapılmış ise 1 gece hastanede kalınması önerilmektedir. Lokal anestezi altında yapılmış ise ameliyattan sonra 4 saat gözlem altında kalındıktan sonra taburculuk işlemleri başlatılmaktadır.

Kulak Ameliyatı Sonrası İlk Gece
Kepçe kulak estetik ameliyatı yukarıda da belirttiğimiz gibi basit bir cerrahidir. Ağrılı bir ameliyat değildir. İlk gece biraz hassasiyet olabilmektedir. Bu da tabii bir durumdur.
Kullanılan anestezi genel anestezi ise ameliyattan sonra ilk gece hastanede geçirilecektir. Lokal anestezi uygulanmış ise ilk gece evde geçirilecektir. Ağrı veya hassasiyet olması halinde doktorunuz tarafından verilen ağrı kesici ilaçlarınız yeterli olacaktır.
Ameliyat sonrası yatış pozisyonu, sağa, sola ve yüz üstü olmamalıdır. Sırt üstü yatılmalı ve başın hafif yüksekte durması sağlanmalıdır. Ödemlerin daha kolay gitmesi için yardımı olacaktır.
Beslenme ise proteinden zengin olmalıdır.

Ameliyatta Sonra 3. Gün
Kepçe kulak ameliyatı sonrası 3. günde duş alınabilmektedir. Duşta kulak üzerinde yer alan bandaj ve pansuman çıkarılmaktadır.
Bandajlar çıkarıldıktan sonra kulaklarını gördüğünüzde biraz yadırgayabilirsiniz. İşlemin çok taze olmasından ve ödemli olmasından kafaya çok yapışık görünecektir. Ödemler dağılmaya başladıkça olması gereken doğallığa geçecektir.
Sosyal ve iş hayatına dönüş yapılabilmektedir.

Ameliyattan sonra 7. Gün
Kepçe kulak ameliyatından sonra yapılan işleme göre 7. Gün veya 14. Gün kontrol gerçekleştirilmektedir. Genelde bu ameliyat esnasında eriyen dikişler kullanılmaktadır. Bu durumda 14. Gün kontrole davet edilmektedir. Bazı durumlarda kepçe kulak deformasyonu ile birlikte kulak memesi deformasyonuna da müdahale edilmektedir. Kulak memesi müdahalesinde alınması gereken dikişler olabilmektedir. Bu durumda 7. Gün kontrol gerçekleştirilmektedir.

Ameliyattan Sonra 3. Ay
Ameliyattan sonra iyileşme sürecinin en hızlı olduğu dönem ilk 3 aydır. Ödemlerin ve şişliklerin büyük bir kısmı bu dönemde gitmekte ve kulak doğal görünümüne kavuşmaya başlamaktadır.
Gözlük kullanımına başlanabilmektedir. Gözlük dereceli veya güneş gözlüğü olsa da hafif olmasına dikkat edilmelidir.

Ameliyattan Sonra 1. Yıl
Kepçe kulak estetik ameliyatında da, diğer cerrahi ameliyatlar da olduğu gibi tam iyileşme süreci 1 yıldır. Kulaklar nihai sonucunu 1 yıl sonra almaktadır. Bu zaman dilimine kadar sabırlı olunmalıdır.

Doç.Dr. Süleyman TAŞ
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kepçe Kulak Estetiği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Süleyman TAŞ Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ'ın Makaleleri
► Kulak Estetiği ve Kepçe Kulak Ameliyatı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Kepçe Kulak Estetiği Op.Dr.Esra ÇELİK
► Kepçe Kulak Estetiği Dr.Arda KATIRCIOĞLU
► Kepçe Kulak Estetiği Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
► Çocuklarda Kepçe Kulak Estetiği Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Kepçe Kulak Estetiği, Ameliyatı Op.Dr.Murat TEZCAN
► Kepçe Kulak Estetiği (Otoplasti) Prof.Dr.Serdar ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kepçe Kulak Estetiği' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Nazal Polip Nedir? Haziran 2020
► Mezoterapi Uygulamaları Haziran 2020
► Dolgu Uygulamaları Haziran 2020
► Saç Ekimi Nedir? Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:16
Top