2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yüksek Mutluluk Beklentisi Evliliği Nasıl Etkiler?
MAKALE #21547 © Yazan Prof.Dr.Sabri EYİGÜN | Yayın Haziran 2020 | 1,243 Okuyucu
Evlilik ebedi bir yol arkadaşlığıdır. Bu yolda eşlerde beklenilen şey ise, iki zıt kutupta yaratılan kadın ve erkeğin birbirini tamamlayarak maddi ve manevi konularda birbirine yardım etmesi, iyi ve kötü günde birlikte olmasıdır. Bunun yanında karşı cinsin karşılayabileceği psikolojik ve biyolojik ihtiyaçlarını gidermesidir.
Böyle bir yolculuğun zahmetsiz ve sıkıntısız olması, her zaman ve zeminde mutlu ve huzurlu geçmesi düşünülemez. Çünkü kutupluluk üzerine kurulu olan dünya hayatında soğuk-sıcak, iyi-kötü, acı-tatlı, zor-kolay, hastalık-sağlık, varlık-yokluk, yaşam-ölüm, mutluluk-sıkıntı hep var olmuştur ve olmaya da devam ediyordur. Çoğu zaman da kişinin plan ve iradesinin dışında “kaderden atılan musibet taşları” da, örneğin deprem, sel, yangın gibi doğal afetler, Korona gibi salgın hastalıklar, araba ve iş kazaları da onun rahatını, huzurunu, saadetini belli bir süre sarsar.
Tüm bunların yanında farklı karakter, doğa ve anlayışlara sahip iki insanın bir araya gelmesinden kaynaklanan yanlış anlaşılmalar, anlaşılmamalar, kırılganlıklar, küsmeler, öfke ve kızgınlıklar da var olacaktır. Tüm bunlar ilişkilere geçici bir süre zarar da verebilecektir. Ama hiçbir şey kalıcı olmayacaktır. Acılar da kalıcı değil, mutlulukları da.
Unutmayalım “her kışın bir baharı, her gecenin bir gündüzü vardır”
Bu gerçeğe rağmen, nedense insanlar, “her an mutlu olmak” için evlenir ve evliliklerinde de, “kesintisiz bir mutluluk” ararlar. Yüksek romantik beklentiler içine girer, bulutların üzerinde yaşayacaklarını düşünürler. Dostları da onlara hep “ömür boyu mutluluklar” diler. Böylece hayat boyu mutlu olmanın mümkün olduğunu beyinlerine kodlarlar.
Ancak bu dostlar kendi acı-tatlı hayat tecrübelerine rağmen bir insanın her zaman mutlu ve huzurlu olmasının imkânsız olduğunu, böyle bir dileğin, gerçekleşmeyeceği, bunun mümkün olamayacağı hiç akıllarına getirmezler.
Dizilerdeki mutluluk sahneleriyle de mutluluk algılarını iyice şekillendirir. Hayat boyu mutlu olmaya şartlanan kişi, değil hayat boyu bir hafta bile mutsuz olsa, tükendiğini, artık bu evliliğin kendisine heyecan vermediğini, hatta hayatın bir anlamı olmadığını düşünmeye başlar.
Oysa böyle bir mutluluk algısı, yeni evlenenleri gerçek dışı bir mutluluk beklentisine sokuyor. Bu algı içinde olan birisi de, eşinden birkaç huzursuz edici davranış gördüğünde veya kırıcı söz duyduğunda “eyvah ben mutlu olmuyorum, demek ki yanlış bir evlilik yaptım, bu adam veya bu kadın beni mutlu edemez”, diye endişelenmeye başlıyor.
Evliliğine ve eşine bu kaygı ve olumsuz duygular içinde yaklaşan birisi farkına varmadan ona karşı olumsuz davranışlarda bulunuyor. Ve sonuçta olumsuzluk karı-koca arasında bir kısır döngü gibi sürekli dönüp duruyor.
Ayrıca günümüzde medya, özellikle diziler, evlilikten duygusal beklentileri çok yükseltti. Bu dizilerdeki hayatın normal akışına ters olan abartılı evlilik teklifleri, pahalı romantik geziler, lüks lokantalarda her gün baş başa yemekler, yüksek maliyetli takılar, evlilik aşamasındaki genç kızları aynı beklenti içine sokuyor
Özellikle hanımların, sevgi, ilgi, beğenme gibi ihtiyaçları aşırı romantik beklentilere dönüştü. Erkek, doğasından ve yetişme biçiminden kaynaklanan nedenlerden dolayı bu beklentileri karşılamayınca kadın yanlış bir algıya kapılıp, eşinin kendisini sevmediği veya hayatında bir başkası olabileceği düşüncesine kapılıp, huzursuz olabiliyor.

Kısaca bakış açısı, bizzat ve sadece duygusal doyuma, evlilikten elde edilecek mutluluğa, maddi haz ve menfaatlere çevrildi. Bu da her zaman gerçekleşmeyince huzursuzluklar da arttı. Maddi gücünü kaybeden erkek veya fiziki güzelliğini kaybeden kadın, uzun süre hastalık yaşayan, bir musibete maruz kalan, ekonomik ve bedensel gücünü kaybeden eş, karşı tarafın “canını sıkmaya” başlıyor, tahammül sınırlarını zorluyor. Evlilikten beklenilen tatmini vermediği için de kişilerin aklına ilk gelen şey terk etmek oluyor.
Oysaki evlilik bir “kader ortaklığıdır.” Kader ortaklarının iyi günleri de olabilir, kötü günleri de. Hayatta hiçbir zaman “kesintisiz mutluluk” olamaz. Mutluluk kadar, mutsuzluk da, hüzün de, keder ve kaygı da insana özgüdür.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yüksek Mutluluk Beklentisi Evliliği Nasıl Etkiler?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Sabri EYİGÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Sabri EYİGÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sabri EYİGÜN Fotoğraf
Prof.Dr.Sabri EYİGÜN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Sosyolog - Edebiyat Doktoru
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Sabri EYİGÜN'ün Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yüksek Mutluluk Beklentisi Evliliği Nasıl Etkiler?' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Eşim, Ailesine “hayır” Diyemiyor? ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2023
► Kimse Beni Sevmiyor. Ne Yapmalıyım? ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:31
Top