2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öğrenciler İçin Ara Tatil Dönemi
MAKALE #21559 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR | Yayın Haziran 2020 | 1,158 Okuyucu
VERİMLİ GEÇECEK TATİL PLANI

TATİL VAKTİ!
PEKİ YA DERSLER?
Öğrenciler yoğun bir eğitim – öğretim dönemini geride bıraktılar. 2 hafta sürecek bu arada okul sisteminden uzaklaşmak ikinci döneme uyum sürecini zorlaştırabilir.
Her öğrencinin tatille ilgili planları ve beklentisi başkadır. Bazı öğrenciler bu dönemi sadece tatil olarak değerlendirdikleri gibi bazı öğrenciler tatili hem programlı çalışma hem de kendine vakit ayırma olarak planlayabilmektedir. Lise döneminin 9. sınıftan 12. sınıfa kadar devam eden üniversite hazırlık süreci olduğu unutulmamalıdır. Yani her sınıf seviyesinde öğrencilerimiz için 15 günlük tatil mutlaka bir program dahilinde geçirilmelidir. Tabi ki bu sürenin çoğunun ders çalışılarak geçirilmesi gerektiğini düşünmek yanlış olacaktır. Öğrenciler, aileleri ve kendilerine mutlaka zaman ayırmalıdır.
Sevgili öğrenciler,
15 günlük çok da uzun olmayan tatil dönemine giriyorsunuz. Peki ya dersler!
Bilindiği gibi öğrendiğimiz bilgilerin %80’ini o gün içerisinde unutuyoruz. Unutmayı engelleyecek tek şey ise yapmamız gereken tekrarlardır. Eğer dönem içerisinde sadece sınav odaklı çalıştıysanız ki dönem boyunca bu yaklaşımın ne kadar yanlış olduğu ile ilgili birçok görüşmeler yaptık - bu çalışmaların üniversite sınav hazırlığınızda hiçbir işe yaramayacağını üzülerek söylemek isteriz.
Ancak geç kalmış sayılmazsınız. 15 günlük dönemi, verilen tatil çalış güzel bir şekilde yapmanız size dönemin genel bir tekrarını yapma fırsatı sağlayacaktır. Okul döneminde ise mutlaka tekrar yapmalı ve konuyu pekiştirecek testler çözmelisiniz. Bu alışkanlığı kazanmanız gözünüzde büyüttüğünüz ve çok zor dediğiniz üniversite sınavının hiç de zor olmadığını size gösterecektir.
Karne notlarınız ister yüksek ister düşük olsun üzerinde durmanız gereken nokta “Bu dersin konularını gerçekten öğrendim mi?” olmalı. Ödevlerinizi ve çalışmalarınızı ne aileniz ne de öğretmenleriniz için yapmıyorsunuz. Yaptığınız her çalışma sizin kendi geleceğiniz için attığınız adımlarınız. Hedefinize ulaşmak için okul dönemlerinizi ve tatillerinizi çok iyi planlamanız gerekiyor. Sizi çalışmanızdan alıkoyan her şeyi hayatınızdan çıkarmalısınız. Bunların başında cep telefonlarınız ve bilgisayar oyunları geliyor. Bu cihazlar ne yazık ki geleceğinizi de elinizden alıyor. Planladığınız çalışma saatlerinde telefonlarınızdan uzak durmanız gerektiğini unutmayın. Yarıyıl tatili bu alışkanlığı kazanmak için güzel bir fırsat olacaktır.
15 Gün için Öneriler:
 Bir tatil programı hazırlayın. Bu program bir yere seyahat olmayabilir. Size iyi gelecek, sizi dinlendirecek
ve mutlu hissettirecek planlar yapın. Bu planlamada bilgisayar ve cep telefonunuza yer vermeyin.
 Tatil programınıza ders çalışma programınızı dahil etmeyi unutmayın. Hatta hemen eklemeye başlayın Verilen tatil çalışmalarınızı günlere bölerek planlamanızı yapabilirsiniz. Son güne bırakmak sadece
kendinizi kandırmak olacaktır.

 Hedeflerinizi belirleyin. Önce yarıyıl tatili sonunda, 2. Dönemin sonunda ve sonrasında da önümüzdeki yıllar için hedeflerinizi oluşturun ve bir kağıda yazın. Odanıza asıp her gün hedeflerinize bakın ve neredesiniz kendinizi değerlendirin. Bu konuda rehberlik biriminden de destek alabiliriniz.
 Tekrar yapın. Tekrar yapmak size gereksiz gelmesin. Bu bilgiler bir ya da birkaç yıl sonra üniversite sınavında karşınıza çıkacak.
 Eksik konularınızı tamamlayın.
 Sınavlarda yapılan yanlışların en büyük nedeninin yorumlama sorunu olduğu açıkça görülmektedir. Bunu
ortadan kaldırmak için bolca okumak ve paragraf soruları çözmeyi unutmayın.
 Ailenizle güzel vakit geçirin.
 Kendinize ayırdığınız vakit telefon, bilgisayar ve televizyon başında geçirilen vakit olmasın. Bunların çoğu
gereksiz zaman dilimleri. Bunun yerine sosyal etkinlikler planlayın. (sinema, tiyatro, konser, spor)
Ebeveynler İçin de Öneriler
Karnede alınan notlar ailece birlikte değerlendirilmeli ve düşük notların nedenleri üzerinde konuşulmalı. Eğer notlar yüzünden çok kızgınsanız konuşmayı birkaç saat sonrasına bırakmanız iletişimde yaşayacağınız olumsuz sonuçları engelleyecektir.
Karnede yer alan rakamlar kadar önemli olan sosyal ve psikolojik gelişmidir. Gelişim süreci ayrıntıları için okul dönemi boyunca rehberlik birimi ile işbirliği içerisinde olmayı unutmayın.
Karne notları aslında aileler için sürpriz olmamalıdır. Dönem boyunca akademik gelişimi ile ilgili düzenli olarak öğretmenlerimiz tarafından geribildirimler K12 net üzerinden verilmektedir. Karne notları ile karşılaşmadan önce süreç içerisinde mutlaka öğretmenlerle iletişim içerisinde olunması gerekmektedir.
Yaptığınız tatil planı karnedeki düşük notla değiştirilmemeli ya da tatil boyunca her fırsatta dile getirilmemelidir. Ona güvendiğinizi hissetmediği sürece başarıyı yakalayamayacaktır. Başarının dış motivasyonla değil iç motivasyonla sağlanabildiği unutulmamalıdır.
İkinci dönem için çalışma planlamasını birlikte yapabilirsiniz. Karne notları kadar önem vermeniz gereken deneme sınav sonuçları olmalıdır. Üniversite sınavına hazırlanırken yapılan deneme sınavları öğrencinin gerçek sınavda göstereceği başarıyı bizlere en doğru şekilde göstermektedir. Bu konuya önem verdiğinizi göstermeniz öğrencimizin de deneme sınavlarını daha çok dikkate almasını sağlayacaktır.

KİTAP ÖNERİSİ: ÇOCUKLARLA EL ELE EBEVEYNLİK
Kitabın Bölümleri:
ÇOCUKLARLA EL ELE EBEVEYNLİK
PAM LEO (Gün Yayıncılık)

1. Kendimizle Bağ Kurmak
2. Çocuklara Saygı Duyarak Onlarla Bağ Kurmak
3. Çocukların Duygularını Dinleyerek Bağlantı Kurmak
4. Sevgi Kabımızı Doldurarak Bağlantı Kurmak
5. İlişkimizi Kuvvetlendiren İletişim Yoluyla Bağ Kurmak
6. Çocukların Davranışlarını Çözerek Disiplin ile Çocuklarla
Bağlantı Kurmak
7. Kendi İhtiyaçlarımızı Karşılayarak Bağlantı Kurmak
Kitaptan küçük alıntılar...
“Neden bazı çocuklar büyüyüp Gandhi olurken, bazıları Hitler oluyor? Doğumla yetişkinlik arasında (farkı doğuran) neler olup bitiyor?”
“Çocuklara onların onurunu zedeleyecek şekilde davranmak, onların da başkalarına aynı şeyi
yapmasını öğretmektir.”
“Çocukları cezalandırmak, onlara öğretmeye niyetlendiğimiz kabul edilebilir davranışları
öğretmez. Ceza çocuklara sinsi olmayı, yalan söylemeyi ve yakalanmamayı öğretir. Ceza çocukların davranışlarını korku ile kontrol etmektir. Çocukları cezalandırdığımızda zorbalık modelliyoruz. Onlara
başka insanları korkutarak nasıl kontrol edeceklerini buna bir örnek teşkil ederek öğretiyoruz.”
Keyifle okumanız dileğiyle
Yazan
Uzm.Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öğrenciler İçin Ara Tatil Dönemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
Uzman Psikolojik Danışman
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR'ın Makaleleri
► Ara Karneler ve Tatil Psk.Serap DUYGULU
► Tatil Psikolojisi Dr.Psk.Başak DEMİRİZ
► Karne ve Tatil Psk.Şahin UÇAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Öğrenciler İçin Ara Tatil Dönemi' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Motivasyon Haziran 2020
► Aleksitimi Haziran 2020
► Aşil Sendromu Haziran 2020
► İletişim Engelleri Aralık 2014
► Öğrenme Güçlüğü Aralık 2014
► Aile İçinde Tutumlar Aralık 2014
► Çocuk ve Sosyalleşme Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:47
Top