2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Koronavirüs Korkusu mu Kaygısı mı?
MAKALE #21571 © Yazan Psk.Ceren TATAR | Yayın Haziran 2020 | 1,383 Okuyucu
10 Mart 2020 tarihinde ilk vakanın ülkemizde görülmesi ile hayatlarımızda bir çok şey değişti ve değişmeye devam ediyor. Yeni normallerimize alışırken sürecin en başından beri her bir bireyin bu yeni ve belirsizliklerle dolu durum ile başa çıkarken verdiğimiz reaksiyonlar farklı olmakta…
Peki ya Koronavirüs’e karşı korkmak mı, kaygılanmak mı yoksa umursamazlık mı?
Bir klinisyen olarak anksiyete bozukluğu ile gelen danışanlarım da dahil bu süreçte herkese söylediğim şey; bu süreçten korkmalı ve tedbirli olmalıyız. Bu korku bizi önlem almaya, sağlıklı beslenmeye, temas ve hijyene dikkat gibi işlevsel davranışlara yöneltecektir. Korkmak bizi durumun ciddiyetini hatırlatarak kurallara uyabilme ve önlemler alma adına tetikte tutacaktır. Anksiyete dediğimizde herhangi bir tehdit veya tehlike karşısında fiziksel,duygusal ve davranışsal tepki vererek kalınan durumdan bahsederiz. Anksiyete herkete olan ve işlevsel bir durumdur. Ancak anksiyetenin şiddeti,süresi ve gündelik hayatı etkilemesi ise kişinin işlevselliğini ve hayat kalitesini fazlası ile düşürmektedir. Tüm anksiyete bozukluğunda da bu 3 nokta da aşırılık olduğundan dolayı kişiler psikoterapiye gelir. Tabiki de kişinin fazla anksiyete halinde olması problem olduğu gibi 0 anksiyete ile devam etmesi de aynı derecede büyük bir sorun.
Örneğin dışarıda bir kasırga var iken bunun bilincinde olup evimizin çatısını sağlamlaştırmak, fırtınaya göre giyinmek belki elektriklerin kesilme ihtimalini alarak hazır bir acil durum çantası oluşturmak bizi kasırgadan yüksek ölçüde koruyacaktır. Peki ya kasırgayı her an düşünmek, şiddetli bir kaygı ve hassasiyetle kasırgaya davranmak? Marketleri yağmalamak, bir kişi öksürdü diye insanlarla kavga etmek, dışarı ile temasında dikkatli olup mümkün olduğunca izole olunduğu hal de yoğun bir şekilde covid üzerine düşünmek veya hijyen kurallarını bazı psikolojik rahatsızlıkları (temizlik takıntısı, sağlık anksiyetesi…) besleyecek şekilde kullanmak? Daha da kötüsü kasırgaya bana bir şey olmaz diyerek aldırış etmemek? Koronavirüs sürecinde en basit maske takma da dahi bazı vatandaşların bana bir şey olmaz düşüncesi ile aslında bu gerçekliği ruhsallıklarında inkar ederek başa çıkabildiği için hem kendisini hem de çevresini tehlikeye açık hale getirmek? Kısacası, kasırgaya karşı yeteri kadar korku ile yaklaştığımızda koruyucu hal de iken fazla ya da hiç korku ile ise tamamen işlevsel olmamakta…
Peki ya ne yapılması gerek?
Yaşanılan bu normalleşme sürecinde Sağlık Bakanlığı’nın belirttiği kurallara kesinlikle uymalıyız. Bana ya da yakınlarıma bir şey olmaz diyerek önlem almamak önce kendimizi sonra temas ettiğimiz her kişiyi riske atmak demektir. Bu durum yeni vakaları arttıracağı gibi sağlık personelleri için de daha fazla iş yükü demek. Peki ya bu durumdan aşırı kaygı duyanlar? Bu kişilerin gerçeklik çerçevesinde belirtilen önlemleri almaları fazlasının ise aslında bir önlem değil kaygılarını işlevsel olmayan bir biçimde yönetememesinden kaynaklı davranışlar gerçekleştirdiğini unutmamalı. Koronavirüs ile ilgili her haber ve programı takip etmemeli mümkünse günde 1 kere doğru bir haber kaynağından gündemi takip etmelidir. Yaşanılan bu süreç içerisinde kaygıları üzerine fazlaca düşündüklerinde odaklarını değiştirecek, keyif alabilecekleri aktivitelere yönelmeli ve bu süreci aslında bir fırsata da çevirebileceklerini unutmamalıdırlar. Çevresindeki kişiler ile sohbetlerinde koronavirüs konusundan mümkün mertebe uzaklaşmalılardır.
Bir Klinik Psikolog olarak ayrıca somatik takıntıları olan kişiler yani her an kendi bedenini yoklayarak hasta mıyım acaba diyerek hastaneleri gezen, doktorlara giden kişiler bu süreçte gereksiz yere telefon ile arayarak ya da hastaneye giderek aslında sağlık çalışanlarını meşgul etmekte. Bu kişilerin her an ateş ölçmek, bedenlerini yoklamak gibi davranışları bırakmalıdırlar. Diğer bir grup olan temizlik takıntısı olan kişiler de bu süreçte aşırı hassas davranabileceğinden öncelikle bu 2 grup ve sonrasında kaygısının kendisinde yıkıcılığa götüren her kişinin psikoterapi desteği alması gerekmektedir.
Unutmayalım ki Covid-19 gerçek bir tehdit. Ancak bu tehdite karşı umursamazlık ve ya aşırı anlam yüklemek ise kişinin ruhsağlığı için yıkıcı bir süreçtir. Tedbirlerimizi almayı unutmadan sağlıklı günler diliyorum.

Uzman Klinik Psikolog Ceren TATAR

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Koronavirüs Korkusu mu Kaygısı mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ceren TATAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ceren TATAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ceren TATAR Fotoğraf
Psk.Ceren TATAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ceren TATAR'ın Makaleleri
► Koronavirüs ve Kaygılarımız Psk.Sema ŞAHİNGÖZ
► Koronavirüs ve Evde Yaşam Psk.Büşra İYGÜN SARSILMAZ
► Koronavirüs ve Somatik Deneyimleme Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Koronavirüs Korkusu mu Kaygısı mı?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Eyvah! Panik Atak Geliyor Aralık 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:32
Top