2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğru Terapisti Bulmak İçin 7 Adım
MAKALE #21572 © Yazan Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK | Yayın Haziran 2020 | 1,643 Okuyucu
Yardıma ihtiyacınız varsa yalnız değilsiniz. Dünyada birçok insan artan stres, endişe, keder ve depresyondan muzdariptir. Koronavirüs, ekonomik sıkıntılar, sağlık problemleri, hayat koşulları, politika ve hayat içinde karşılaşılan birçok problem ruhsal sağlımızı olumsuz etkileyebilmektedir.
Ruhsal sağlık sorunlarını ilk kez yaşayanlar için, doğru terapisti bulmak inanılmaz göz korkutucu görünebilir. Bir terapist bulma ve / veya tedaviye başlama sürecinde bunalmış hissetmeniz tamamen normal bir tepkidir.
Aslında sizin için doğru olan terapisti bulmak düşündüğünüzden daha kolaydır. Yardım arama kararı ve ilk randevunuz arasında birçok adım vardır, ancak doğru terapisti bulmak zor bir süreç olmak zorunda değildir.
Hak ettiğiniz yardımı almak için bu 7 kolay adımı izleyebilirsiniz:
1. Ne tür desteğe ihtiyacınız olduğunu belirleyin.
Ne için yardım aradığınızı düşünmekle başlayabilirsiniz. Ne ile mücadele ediyorsunuz? Ne tür bir destek arıyorsunuz ve en iyi şekilde hangi yaklaşıma cevap verebilirsiniz? Bu, terapiye yönelik birçok farklı yaklaşımı araştırmak için iyi bir zamandır. Belki yas süreci yaşıyorsanız bir arkadaşınız size destek olabilir veya kaygı ile mücadelenize yardımcı olmak için Bilişsel Davranışçı Terapi konusunda uzmanlaşmış bir terapist ile görüşmek isteyebilirsiniz. Türkiye’de yaygın olarak kullanılan terapi yöntemleri Bilişsel Davranışçı Terapi, Psikanaliz, Varoluşçu Terapi, Bireysel Psikoloji, Çözüm Odaklı Terapidir.
2. Potansiyel terapistlerin bir listesini derleyin.
Tavsiye için bir sağlık uzmanınıza başvurabilirsiniz. Arkadaşlarınızdan ve tanıdıklarınızdan tavsiye isteyebilirsiniz. Türkiye’deki terapistlerin listelendiği internet sitelerini kullanarak araştırma yapabilirsiniz.
3. Listenizi daraltın.
İlginizi çeken birkaç terapist olduğunda, biyografisine, uzmanlık alanlarına ve terapiye yaklaşımını anlatan bir web sitesi bulmak için isimlerini online platformlarda arayabilirsiniz. Saygın bir kuruluş tarafından akredite olduklarından emin olun. Travma konusunda uzmanlaşmış bir terapist veya LGBTQ deneyimi olan birisini arıyor olabilirsiniz. Bu bilgiyi iletişime geçtiğiniz terapiste sormaktan çekinmeyin.
4. İletişim kurun.
Çalışmaları hakkında bazı sorularınız varsa terapistlerle iletişime geçin. Size rehberlik edecek birkaç öneri:
Müsaitlik durumunuz nedir?
Tedavi yaklaşımınız nedir?
Uzmanlık alanınız nedir?
Tipik bir seans için beklentilerim ne olmalı?
Müdahaleyi ve bunun ihtiyaçlarım için ne kadar yararlı olduğunu açıklayabilir misiniz?
5. Ücreti sorun.
Araştırmalarınızı kendi belirlediğiniz ücret aralığıyla sınırlayabilirsiniz. Her terapistin seans ücreti farklıdır. Türkiye’de 150 TL ile 1000 TL arasında bir ücretlendirme vardır. Ancak, ücretin azlığı ya da çokluğu terapinin etkililiği için belirleyici değildir.
6. İlk seansınıza hazırlanın (online randevular için)
Sorularınızı terapistiniz cevapladıktan sonra, ilk toplantınıza hazırlanmanın birkaç yolu:
Bilgisayarda veya telefonla seans yapacaksanız, hangi platformu kullanacağınızı ve oturumların ne kadar sürdüğünü doğrulayın.
İyi bir telefon veya internet bağlantısı olan bir alan seçin.
Gizlilik anınızın olabileceği bir zaman seçin. Çocuklarınız varsa, bu çocuğunuz dinlenirken veya okul işi ile meşgulken olabilir.
Özel bir yer seçin (bu araba veya banyo da olabilir). Her seferinde aynı yeri kullanmaya çalışın ve tutarlılık düzeyini koruyun ve kendinizi terapi için doğru ruh halinde olmaya teşvik edin.
Rahat olun — bir yastık, battaniye, su, kulaklık (sesin berbat olması ve gizliliğe ihtiyacınız olması durumunda) ve sakin bir evcil hayvan (isterseniz) getirin.
Dikkat dağıtıcı unsurları kapatın
Bilgisayarınızı düz bir yüzeye yerleştirin, tüm yüzünüzü görünür hale getirin ve bilgisayarınızın işlem gücünü yavaşlatabilecek uygulamaları kapatın.
7. Deneyin.
Bir terapist bulmak biraz ilk randevu gibidir - seanslara, tanıştığınız ilk kişiyle işe yarama olasılığı beklentisi ile başlayın. Bu, vazgeçme duygunuzun önüne geçmenize yardımcı olur. Terapistle sohbet ederken nasıl hissettiğinizi düşünün. Rahat, güvenli ve güvende hissediyor musunuz? Ona güvenebileceğinizi düşünüyor musunuz? Terapistin özellikleri aradıklarınızla ne kadar uyumlu? Birkaç ziyaretten sonra bunun iyi bir eşleşme olduğunu düşünmüyorsanız kesinlikle kabul edilebilir. Terapistinizin nedenini bilmesi yararlıdır, ancak belirli bir terapist ile devam etmek istemediğiniz için kendinizi suçlu veya rahatsız hissetmemelisiniz.

Bir terapist bulma süreci tamamen kişiseldir ve benzersiz ihtiyaç ve isteklerinize göre özelleştirilmelidir. Bunların ne olduğunu tespit ettikten sonra, bir terapist bulmak için bu 7 kolay adımı kullanmanız işe yarayacaktır. Terapi, başlangıcından sonuna kadar bir süreçtir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğru Terapisti Bulmak İçin 7 Adım" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu BAŞOĞLU KUNDAK Fotoğraf
Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın Yazıları
► İlişkide Huzuru Bulmak Psk.Dnş.İsa Ozan GÜN
► Kendimizi Bulmak ve Değişim Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
► Benim İçin Doğru İnsan mı? Psk.Şeyma KOÇAK
► Çocuğum İçin Hangisi Doğru ? Psk.Hülya SOĞUCAK DENİZ
► Bu Sizin İçin Doğru İlişki mi? Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Doğru Terapisti Bulmak İçin 7 Adım' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okuduğumu Anlayamıyorum Aralık 2021
► Oyun Terapisi Nedir? Aralık 2021
► Ayrılık Kaygısı Aralık 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:28
Top