2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Semptom, Tanı, Tedavi
MAKALE #21579 © Yazan Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK | Yayın Haziran 2020 | 1,312 Okuyucu
Çocuklar Gerçekten Depresyondan Acı Çekebilir mi?

Evet. Çocukluk depresyonu normal ergenlik döneminde yaşanan depresif ruh halinden farklıdır. Bu dönemde yaşanan depresif ruh hali yaş ilerledikçe azalır veya yok olur ancak çocukluk depresyonu müdahalede bulunulmazsa artarak çoğalabilir. Bir çocuğun üzgün görünmesi, mutlaka önemli bir depresyonu olduğu anlamına gelmez. Üzüntü, kalıcı hale gelirse veya normal sosyal aktivitelere, ilgi alanlarına, okul çalışmalarına veya aile hayatına etki ederse, depresif bir hastalığı olduğu düşünülebilir. Depresyonun ciddi bir hastalık olmasına rağmen aynı zamanda tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu unutmamak gerekir.


Çocuğumun Depresyonda olup olmadığını nasıl anlarım?

Çocuklarda depresyon belirtileri değişkendir. Genellikle teşhis edilmez ve bundan dolayı tedavi edilmez, çünkü normal duygusal ve psikolojik değişiklikler olarak değerlendirilirler. İlk tıbbi çalışmalar, bir çocuğun depresif ruh halinin daha öfkeli davrandıkları için “maskeli depresyon” terimini kullanmıştır. Özellikle küçük çocuklarda olmakla birlikte, birçok çocuk depresyondaki yetişkinlere benzer şekilde üzüntü veya düşük ruh hali gösterir. Depresyonun birincil belirtileri üzüntü, umutsuzluk hissi ve ruh hali değişiklikleri etrafında döner.
Çocuklarda depresyon belirtileri ve semptomları şunları içerir:
Sinirlilik veya öfke
Sürekli üzüntü ve umutsuzluk duyguları
Sosyal geri çekilme
Reddetmeye karşı artan hassasiyet
İştahtaki değişiklikler - artmış veya azalmış
Uykuda değişiklikler - uykusuzluk veya aşırı uyku
Vokal patlamaları veya ağlama
Konsantrasyon zorluğu
Yorgunluk ve düşük enerji
Tedaviye cevap vermeyen fiziksel şikayetler (karın ağrısı, baş ağrısı gibi)
Evde veya arkadaşlarla, okulda, ders dışı aktivitelerde ve diğer hobilerde veya ilgi alanlarında etkinlik ve etkinlikler sırasında daha az işlev görme yeteneği
Değersizlik veya suçluluk duygusu
Düşünme veya konsantrasyon bozukluğu
Ölüm veya intihar düşünceleri


Tüm çocuklar bu semptomların tümüne sahip olmayabilir. Aslında, çoğu farklı zamanlarda ve farklı ortamlarda farklı belirtiler gösterecektir. Bazı çocuklar yapılandırılmış ortamlarda makul bir şekilde iyi olsalar da, önemli depresyonu olan çocukların çoğu sosyal aktivitelerde, okula ilgi kaybı ve zayıf akademik performansta ya da görünüşte bir değişikliğe maruz kalacaktır. Çocuklar, özellikle 12 yaşın üzerindeyse, uyuşturucu veya alkol kullanmaya başlayabilirler.


12 yaşın altındaki gençlerde nispeten nadir olmasına rağmen, küçük çocuklar intihar girişiminde bulunurlar - ve üzgün veya öfkeli olduklarında bunu dürtüsel olarak yapabilirler. Kızların intihar etme olasılığı daha yüksektir, ancak oğlanların bir girişimde bulunduklarında kendilerini öldürme olasılıkları daha yüksektir. Ailede şiddet, alkol veya fiziksel veya cinsel istismar öyküsü olan çocuklar ve depresif belirtileri olan çocuklar daha fazla intihar riski altındadır.


Hangi Çocuklar Depresyona Giriyor?

ABD'deki çocukların % 3'üne kadarı ve ergenlerin % 8'i depresyondan muzdariptir. Ülkemizde bu tarz kapsamlı ve güvenilir bir araştırma yoktur. Depresyon, 10 yaşın altındaki oğlan çocuklarında önemli ölçüde daha yaygındır. Ancak 16 yaşına geldiğinde kızlarda daha fazla depresyon gözlemlenir.


Çocuklarda Depresyonun Sebebi Nedir?

Yetişkinlerde olduğu gibi, çocuklarda depresyon, fiziksel sağlık, yaşam olayları, aile öyküsü, çevre, genetik yatkınlık ve biyokimyasal rahatsızlık ile ilgili herhangi bir faktör kombinasyonundan kaynaklanabilir. Depresyon geçici bir ruh hali ya da uygun tedavi olmadan ortadan kalkacak bir durum değildir.


Çocuklarda Depresyon Önlenebilir mi?

Ailede depresyon öyküsü olan çocuklar depresyon geçirme riski altındadır. Depresyonu olan ebeveynleri olan çocuklar, ilk depresyon dönemlerini ebeveynleri olmayan çocuklardan daha erken geliştirme eğilimindedir. Kaotik veya çatışmalı ailelerden gelen çocuklar veya alkol ve uyuşturucu gibi maddeleri kötüye kullanan çocuklar ve gençler de depresyon riski altındadır.


Çocuklarda Depresyon Nasıl Teşhis Edilir?

Çocuğunuzdaki depresyon belirtileri en az iki hafta sürdüyse, belirtiler için fiziksel bir neden olmadığından emin olmak ve çocuğunuzun uygun tedavi gördüğünden emin olmak için doktordan randevu alabilirsiniz. Çocuklarda uzmanlaşmış bir akıl sağlığı uzmanına danışılması da önerilir.
Zihinsel sağlık değerlendirmesi, sizinle (ebeveyn veya birincil bakıcı) ve çocuğunuzla yapılan görüşmeleri ve gerekli tüm ek psikolojik testleri içermelidir. Öğretmenlerinden, arkadaşlarından ve sınıf arkadaşlarından gelen bilgiler, bu semptomların çocuğunuzun çeşitli aktiviteleri sırasında tutarlı olduğunu ve önceki davranışlardan belirgin bir değişiklik olduğunu göstermek için yararlı olabilir.
Depresyonu açıkça gösterebilen tıbbi veya psikolojik testler yoktur, ancak kişisel bilgilerle birleştirilen anketler (hem çocuk hem de ebeveynler için) çocuklarda depresyonun teşhisinde yardımcı olabilir. Bazen bu terapi seansları ve anketler DEHB, davranış bozukluğu ve OKB gibi depresyona katkıda bulunan diğer endişeleri ortaya çıkarabilir.


Tedavi seçenekleri nelerdir?

Depresyonlu çocuklar için tedavi seçenekleri, psikoterapi (psikolojik danışmanlık) ve ilaç tedavisi de dahil olmak üzere yetişkinlere benzerdir. Çocuğunuzun doktoru önce psikoterapi önerebilir ve önemli bir iyileşme yoksa antidepresan ilacı ek bir seçenek olarak düşünebilir. Bugüne kadar yapılan en iyi çalışmalar, psikoterapi ve ilaç kombinasyonunun depresyon tedavisinde en etkili tedavi yöntemi olduğunu göstermektedir.


Uzun Vadeli Görünüm

Son zamanlardaki araştırmalar, çocuklarda ilk kez depresyonun daha önce olduğundan daha genç yaşlarda ortaya çıktığını bulmuştur. Yetişkinlerde olduğu gibi, depresyon daha sonra yaşamda tekrar ortaya çıkabilir. Depresyon genellikle diğer fiziksel hastalıklarla aynı anda ortaya çıkar. Ve çalışmalar depresyonun daha sonraki yaşamda daha ciddi akıl hastalıklarından önce olabileceğini gösterdiğinden, tanı, erken tedavi ve yakın izleme çok önemlidir.
Ebeveyn olarak, çocuğunuzun depresyonu olduğunu inkar etmek bazen daha kolaydır. Akıl hastalığıyla ilişkili sosyal damgalamalardan dolayı bir akıl sağlığı uzmanının yardımını isteyebilirsiniz. Ebeveyn olarak depresyonu anlamanız ve tedavinin önemini fark etmeniz sizin için çok önemlidir, böylece çocuğunuz fiziksel ve duygusal olarak sağlıklı bir şekilde büyümeye devam edebilir. Depresyonun ergenlik ve yetişkinlik boyunca çocuğunuz üzerindeki olası etkileri hakkında eğitim almak da önemlidir.


Çocuklarda Depresyon: Uyarı işaretleri

Ebeveynler, çocuklarının intihar riski altında olduğunu gösteren belirtiler konusunda özellikle dikkatli olmalıdır.
Çocuklarda intihar davranışının uyarı işaretleri şunları içerir:
Birçok depresif semptom (yeme, uyku, aktivite değişiklikleri)
Aileden uzaklaşma dahil sosyal uzaklaşma
İntihar, umutsuzluk veya çaresizlikten bahsetmesi
İstenmeyen davranışların artması (cinsel / davranışsal)
Risk alma davranışlarında artış
Sık kazalar
Madde bağımlılığı
Ölüm ve ölüm hakkında konuşması
Artan ağlama veya azalmış duygusal ifade
Eşyaları vermek
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Semptom, Tanı, Tedavi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu BAŞOĞLU KUNDAK Fotoğraf
Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın Yazıları
► Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Psk.Elif AKSOY SİNCİ
► Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Psk.Esra KESKİN
► Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA
► Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Psk.Dnş.Banu BEKÇİ AYTEKİN
► Ergenlerde Depresyon : Maskeli Depresyon Psk.Mehmet Enver BAYATLI
► Frengi: Tanı, Teşhis, Tedavi Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Semptom, Tanı, Tedavi' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okuduğumu Anlayamıyorum Aralık 2021
► Oyun Terapisi Nedir? Aralık 2021
► Ayrılık Kaygısı Aralık 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:26
Top