2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duygusal Yemeyi Anlamak
MAKALE #21580 © Yazan Uzm.Psk.Gamze TEZCAN | Yayın Haziran 2020 | 1,203 Okuyucu
Yaşantınıza baktığınızda duygularınızın yeme davranışınızı etkiliyor olduğunu fark edebilirsiniz. Özellikle olumsuz duygular hayatımızın bir parçasıdır. Bu olumsuz duygular sizi duygusal yeme davranışına yönlendiriyor olabilir.

Duygusal Yeme nedir?


Duygusal yeme, yaşanılan olumsuz duyguları azaltmak ve baş etmek için yemeği kullanma eğilimidir. Genellikle endişe, korku, stres, üzüntü, yalnızlık ve yetersizlik gibi duygular nedeniyle ortaya çıkar. Ne yazık ki ortaya çıkan bu duygusal yeme davranışı problemlerin çözülmesine yardımcı olmaz, aksine daha da kötü bir hale getirir. Her duygusal yeme davranışınızın sonucunda kendinizi daha kötü hissedersiniz.

Duygusal Yemeyi fiziksel açlıktan ayıran şey nedir?


Eğer bu davranışı sık sık uyguluyorsanız ikisini ayırt etmeniz zorlu olacaktır. Bunu kolaylaştırmak adına verilecek bazı ipuçları şunlardır:
Duygusal açlık aniden ortaya çıkar. Bu açlık şeklini ani ve karşı konulmaz şekilde hissedersiniz. Öte yandan fiziksel açlık daha aşamalı olarak meydana gelir. Fiziksel açlıkta yeme isteğiniz duygusal açlık kadar baskın değildir.
Duygusal açlıkta belirli yiyecekler arzulanır. Duygusal açlıkta bir an önce yiyeceğe ulaşma istendiğinden daha kolay ulaşılan, karbonhidrat içeren, paketli ya da fast food gıdalar tüketilir. Fiziksel açlık söz konusu olduğu zaman sebze gibi sağlıklı yiyecekler daha çok tercih edersiniz.
Duygusal açlıkta doyma hissi olmaz ve kendinizi çok rahatsız hissedene kadar yemeye devam edersiniz. Öte yandan fiziksel açlıkta şiş hissedene kadar yemezsiniz. Doymuş hissettiğinizde yemeyi bırakabilirsiniz.
Duygusal açlık genellikle pişmanlık, suçluluk ve utanç hissetmenize neden olur. Fiziksel açlık hissettiğinizde vücudunuzun ihtiyacı olan yiyeceği yediğiniz için kendinizi kötü hissetmezsiniz.

Duygusal Yemeye neden olan faktörler nelerdir ?

Stres: Kendimizi stresli hissettiğimizde genellikle yiyecek bir şeyler ararız. Stres devamlı olduğunda vücut yüksek düzeyde stres hormonu olan kortizol üretir. Kortizol sizi daha çok enerji almanızı sağlayacak şekerli, tuzlu ya da kızartılan yiyeceklere yönlendirir.

Duygulardan Kaçma: Yaşadığınız öfke, korku, üzüntü, anksiyete, yalnızlık, utanç, suçluluk gibi duygularınızdan uzaklaşmak veya bu duyguları hissetmemek için yemek yemeye yöneliyor olabilirsiniz.

Alışkanlıklar: Ebeveynlerin size yiyecekleri sunma şekli bu durumunuzu etkilemiş olabilir. Geçmiş yaşantınıza baktığınızda, üzgün hissettiğiniz zaman aileniz size abur cubur verdiğini fark edebilirsiniz .Bu ilişkiyi fark etmek bu durumu çözmenize yardımcı olabilir.

Duygusal yeme döngüsünü kırmak için ne yapmalıyız?

Farkındalık ve baş etme stratejileri bu döngünün kırılmasında önemlidir. Yemek yerken düşüncelerinizin ve duygularınızın farkında olun. Bu döngüye girdiğinizi hissettiğinizde yemek yemek yerine neler yapabileceğinizi düşünün. Desteğe ihtiyacınız varsa sevdiklerinizi arayıp destek isteyebilirsiniz. Dışarı çıkıp yürüyüş yapmak sizin o ortamdan uzaklaşmanıza yardımcı olabilir. Çevresel faktörler de bu durumda tetikleyici olabilmektedir. Kolay ulaşılabilen, sağlıksız yiyecekleri etrafınızda tutmamaya gayret gösterin

Tüm yazılanları özetlersek,
1 - Duygusal ve fiziksel açlık arasındaki farkı ayırt etmeliyiz.
2 - Duygusal tetikleyicileri fark etmeliyiz.
3 - Aç hissettiğimizde duygularımızın ve düşüncelerimizin farkında olmalıyız.
4 - Eğer yaşadığımız duygusal açlık ise alternatif başa çıkma stratejileri geliştirmeliyiz.
5 - Bu durumla başa çıkmakta zorlanıyorsak destek almalıyız.

Klinik Psikolog
Gamze Tezcan
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Duygusal Yemeyi Anlamak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gamze TEZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gamze TEZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gamze TEZCAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Gamze TEZCAN
Yurtdışı (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gamze TEZCAN'ın Yazıları
► Severek Anlamak Psk.Kadir ÖZSÖZ
► Depresyonu Anlamak Dr.Mehmet TEKNECİ
► Otizmi Anlamak Psk.Merve Cansu CAVUS
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Duygusal Yemeyi Anlamak' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Hayır Diyebilmek Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:43
Top