2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Kepçe Kulak Estetiği
MAKALE #21585 © Yazan Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ | Yayın Haziran 2020 | 1,195 Okuyucu
Kulak estetiği, estetik ameliyatlar içerisinde en çok yaptırılması tercih edilen ameliyatlardan birisidir. Kepçe kulak estetiği, diğer estetik cerrahilerine kıyasla yetişkinler de olduğu gibi küçük çocuklarda da yapılabilmektedir. Çocuklarda kepçe kulak estetiği ve süreci ile ilgili detayları ele alalım. Keyifli okumalar.


Kulak açıklığı, yetişkin ve çocuklarda her yaş grubunda bulunabilen bir deformasyondur. Genellikle kepçe kulak olarak adlandırılmaktadır. 5 çocuktan 1 tanesi kepçe kulak deformesine sahiptir. Yeni doğan bebeklerde dahi görülebilmektedir. Kimi bebekte büyümeye bağlı düzelir iken kimi bebekte çocukluk ve yetişkinlik dönemine kadar devam etmektedir.

Yeni Doğan Bebeklerde Kepçe Kulak Deformasyonu Var İse Ne Yapılmalı?

Yeni doğan bebeklerde kulak gelişimi henüz tamamlanmadığından kulakta açıklığı gözlenebilmektedir. Bu normal bir durumdur. Panik yapılmamalıdır. Çünkü, yeni doğan bebeklerde kepçe kulak deformasyonu için alınacak önlemlerle düzenlebilmektedir. Bebek doğduktan sonra mutlaka ilk 4 ay şapka veya bandana kullanılması, alınacak önlemler arasında en önemli olanıdır. Bandananın etkisi ile kulaklar daha fazla açılmadan kafaya doğru gelişimini tamamlayacaklardır. Dolayısı ile doğuştan gelen bu durumun önüne geçilebilecek. Bazı bebeklerde doğduklarında kulak açıklıkları yoktur. Bebeğin uyku esnasında yan dönmesi ve kulağının katlanması ile açıklık durumu meydana gelecektir.


İlk 4 ay bandana veya şapka kullanımı sonrası hala kepçe kulak deformasyonu devam edebilir. Yine, endişe edilmemesi gereken bir durumdur. Anne ve babalar böyle durumlarda panik yapabilmektedir. Sakin olmakta fayda vardır. Bebeğinizi keyifle ve sağlıkla büyütmelerini önermekteyiz. Yaşı küçük olduğu için durumun farkına varamayacağından dolayı onu zorlayacak bir durum yaşamayacaktır. Ancak okul öncesi dönemde cerrahi bir müdahale ile bu durumun düzeltilmesi sağlanabilir. Aksi durumda, çocuğunuzun arkadaş çevresi bu durumu fark ettiklerinde psikolojik olarak onun için zorlu bir süreç başlayacaktır.

Çocuklarda Ameliyat İçin En İdeal Zaman Ne Zamandır?

Kepçe kulak deformesine sahip olan çocuklar için ameliyata en doğru zaman okul öncesi dönemdir. 6 yaş ve civarı ideal yaştır.

Ameliyat Süreci Nasıl Olmaktadır?

Çocuklarda kepçe kulak estetik ameliyatı genel anestezi altında yapılmaktadır. 10 yaş üstü çocuk ve yetişkinlerde lokal anestezi uygulanmaktadır. Lokal anestezi uygulandığında gece hastanede yatışı gerekmemektedir. Ancak genel anestezi uygulanacak ise ameliyattan sonra 1 gece mutlaka hastanede gözlem altında kalınmasını önerilmektedir.


Ameliyat esnasında kulaklar üzerinde saç bandına benzer bir bandana pansumanı yapılmaktadır. 3 gün bu bandajın kalması istenmektedir. 3 gün sonra duşta bu bandajlar çıkarılmakta ve sosyal hayata devam edilebilmektedir. Kepçe kulak ameliyatı ağrılı bir süreç değildir. Ancak çocuklar, yetişkinlere oranla biraz daha hassas yapıda oldukları için süreç biraz zorlayabilmektedir. Ancak bu zorlu süreç ameliyattan sonraki ilk gece olabilmektedir. Sonrasında her hangi bir ağrı veya acı hissedilmemektedir.

Ameliyat Günü

Kepçe kulak ameliyatının olacağı gün, ameliyat saatinden 2 saat önce hastanede olunması gerekmektedir. Anestezi şekli yaş durumuna göre belirlenmektedir. 10 yaş altı çocuklarda genel anestezi, 10 yaş çocuk ve yetişkinlerde lokal anestezi yapılmaktadır. 10 yaş üstü çocuk ve yetişkinlerde isteğe bağlı genel anestezi de uygulanabilmektedir. Eğer genel anestezi altında yapılacak ise, ameliyat öncesinden 8 saatlik açlık ve susuzluk gerekmektedir. Yani, oruç şeklinde olunmalı ve su bile içilmemelidir. Lokal anestezi ile uygulanacak ise, 8 saatlik açlık ve susuzluk durumu gerekmez. Hatta ameliyata gelmeden önce hafif bir kahvaltı yapılması dahi istenir.



Hastaneye gelindikten sonra prosedürler başlatılır ve hasta odaya alınmaktadır. Ameliyathane kısmı da hazır olduğunda hasta alınır ve ameliyata başlanır.
Ameliyattan önce muayene safhasında, ameliyat olacak kişi ve hekimi yapılacak olan işlem ile ilgili tüm detayları görüşmüş olacaklardır.

Taburculuk

Ameliyatta kullanılan anestezi şekline göre taburculuk süresi ayarlanmaktadır Genel anestezi altında yapılmış ise 1 gece hastanede kalınması önerilmektedir. Lokal anestezi altında yapılmış ise ameliyattan sonra 4 saat gözlem altında kalındıktan sonra taburculuk işlemleri başlatılmaktadır.

Ameliyattan Sonra İlk Gece

Kepçe kulak estetik ameliyatı yukarıda da belirttiğimiz gibi basit ve küçük bir cerrahidir. Kolaydır fakat sonuçta cerrahi ameliyat grubundadır. Ağrılı-acılı bir ameliyat değildir. İlk gece biraz hassasiyet olması beklenilen ve normal bir reaksiyondur.


Kullanılan anestezi genel anestezi ise ameliyattan sonra ilk gece hastanede geçirilecektir. Lokal anestezi uygulanmış ise ilk gece evde geçirilecektir. Ağrı veya hassasiyet olması halinde hekim tarafından verilen ağrı kesici ilaçları yeterli olacaktır.
Ameliyat esnasında kulakları örtecek bandana şeklinde bandaj pansumanı bulunacaktır. 3 gün sonra bu bandaj çıkarılmaktadır.
Ameliyat sonrası yatış pozisyonu, sağa, sola ve yüz üstü olmamalıdır. Sırt üstü yatılmalı ve başın hafif yüksekte durması sağlanmalıdır. Ödemlerin daha kolay gitmesi için yardımı olacaktır.
Beslenme ise proteinden zengin olmalıdır. Asla yemek yememezlik yapılmamalıdır. Su tüketimi arttırılmalı ve kaliteli istirahat edilmelidir.
Duş alınabilir ancak kulak kısımlara su değmemelidir. Kulaklar ıslanmayacak şekilde boyundan aşağısı yıkanabilmektedir.

Ameliyatta Sonra 3. Gün

Kepçe kulak ameliyatı sonrası 3. günde duş alınabilir. Duşta kulak üzerinde yer alan bandaj ve pansuman çıkarılmaktadır.



Bandajlar çıkarıldıktan sonra kulaklarını gördüğünüzde biraz yadırgayabilirsiniz. İşlemin çok taze olmasından ve ödemli olmasından kafaya çok yapışık görünecektir. Ödemler dağılmaya başladıkça olması gereken doğallığa geçecektir.
Sosyal ve iş hayatına dönüş yapılabilmektedir.

Ameliyattan sonra 7. Gün

Kepçe kulak ameliyatından sonra yapılan işleme göre 7. Gün veya 14. Gün kontrol gerçekleştirilmektedir. Genelde bu ameliyat esnasında eriyen dikişler kullanılmaktadır. Bu durumda 14. Gün kontrole davet edilmektedir. Bazı durumlarda kepçe kulak deformasyonu ile birlikte kulak memesi deformasyonuna da müdahale edilmektedir. Kulak memesi müdahalesinde alınması gereken dikişler olabilmektedir. Bu durumda 7. Gün kontrol gerçekleştirilmektedir.

Ameliyattan Sonra 3. Ay

Ameliyattan sonra iyileşme sürecinin en hızlı olduğu dönem ilk 3 aydır. Ödemlerin ve şişliklerin büyük bir kısmı bu dönemde gitmekte ve kulak doğal görünümüne kavuşmaya başlamaktadır.



Gözlük kullanımına başlanabilmektedir. Gözlük dereceli veya güneş gözlüğü olsa da hafif olmasına dikkat edilmelidir.

Ameliyattan Sonra 1. Yıl

Kepçe kulak estetik ameliyatında da, diğer cerrahi ameliyatlar da olduğu gibi tam iyileşme süreci 1 yıldır. Kulaklar nihai sonucunu 1 yıl sonra almaktadır. Bu zaman dilimine kadar sabırlı olunmalıdır.



Darbe alınabilecek hal ve hareketlerden uzak durulmalıdır. Çarpmalar, vurmalar, çekiştirmeler olmamalıdır. Olası her durumda iyileşme süreci yavaşlayabilir ve 1 yıldan daha uzun bir zaman dilimini bulabilmektedir.

Doç.Dr. Süleyman TAŞ
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Kepçe Kulak Estetiği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Süleyman TAŞ Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ'ın Makaleleri
► Kulak Estetiği ve Kepçe Kulak Ameliyatı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Kepçe Kulak Estetiği Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Kepçe Kulak Estetiği Op.Dr.Esra ÇELİK
► Kepçe Kulak Estetiği Dr.Arda KATIRCIOĞLU
► Kepçe Kulak Estetiği Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
► Kepçe Kulak Estetiği, Ameliyatı Op.Dr.Murat TEZCAN
► Kepçe Kulak Estetiği (Otoplasti) Prof.Dr.Serdar ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Kepçe Kulak Estetiği' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Nazal Polip Nedir? Haziran 2020
► Mezoterapi Uygulamaları Haziran 2020
► Dolgu Uygulamaları Haziran 2020
► Kepçe Kulak Estetiği Haziran 2020
► Saç Ekimi Nedir? Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:12
Top