2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Takıntılar ve Tedavisi
MAKALE #21606 © Yazan Psk.Ceren TATAR | Yayın Temmuz 2020 | 7,401 Okuyucu
‘’Toplu taşıma gibi insanlar ile olduğum ortamlara insanların cinsel bölgelerine bakacağım korkusu ile girmek istemiyorum. Sapık mıyım? diye şüphe duyuyorum. Kafamı dahi kaldırmak istemiyorum. İnsanlarla yakın temasta olabileceğim yerlere girmek istemiyorum.

‘’Çocuklara karşı pedofili miyim? diye korkuyorum. Bundan şüphe duyuyorum. Bu yüzden çocukların olduğu ortamlara girmek istemiyorum.’’

‘’ Annemden mi ilgi duyuyorum? Babamdan mı ilgi duyuyorum? veya bir yakınıma (kardeş,kayınvalide,öğretmen,yenge,dayı vs.) Sapık mıyım? Ensest mi düşünüyorum? gibi düşüncelerden şüphe duymaktan kendimi alıkoyamıyorum. Bu durum bana çok acı veriyor. Odamdan bile düşünce gelmesin diye çıkmak istemiyorum.''

‘’Acaba bir an tutamadan birine cinsel olarak saldırır mıyım?’’ şüphesi duyuyorum bazen de görüntü olarak gözümün önüne geliyor, bundan çok korkuyorum bu yüzden insanlarla yakın temasta olmak istemiyorum.’’

‘’Eşcinsel olmadığımı bilsem de eşcinsel miyim diye şüphe duyuyorum. Hep geçmişe dönük bunun üzerine düşünüyorum. Hemcinslerimle aynı ortama girmek ya da onlara bakmak istemiyorum. Sırf bu şüpheyi ortadan kaldırmak için hemcinsimle ilişkiye bile girmeyi düşündüm haz almadığımı görmek için’’

Bu düşünce, görüntü ya da dürtüler zihninize istemediğiniz hal de tekrarlarak geliyor, gitsin diye uğraştıkça daha çok yapışıyor ve ızdırap çekiyorsunuz biliyorum. Ancak bu yazıyı okumadan önce bunun aslında bir hastalık olduğunu, tedavisinin bir psikolog eşliğinde olduğunu ve kendinizi yoğun suçluluk duygusu çektiğinizi biliyorum ancak bir kenara bırakmanızı istiyorum sizden.

Cinsel takıntı (obsesyon), kişinin istemediği hal de kendisine sapkınca gelen düşünce,görüntü ya da dürtüdür. Gerçek olmadığını bilse de ya öyleyse şüphesi ile takıntısına anlam yüklemeye başlar. Takıntıları besledikçe kişi gerçekliği dahi yitirebilir. Bu düşüncelerin içeriğinden dolayı kişi utanç, acı ve yalnızlık duygusu gibi nedenlerden sıkıntısını paylaşamaz ancak bunların takıntı olduğunun farkında olmadığından dolayı düşünce içeriğini sapkınca ve kendini de sapkın mıyım diye sorgulamaya başlar.

Bir çocuğa herkes gibi günlük hayatta değerken; cinsel takıntısı olan kişiler niye değdim ki? Acaba çocuklardan mı hoşlanıyorum? Pedofili miyim? gibi takıntılar yaşar. Bu obsesif düşüncesinin olduğu çocuk eğer yakın çevresinden biri ise daha fazla ızdırap çeker. Çocuk parkları, anaokulu gibi çocuklara daha fazla maruz kalacağı ortamlardan takıntısı gelmesin diye uzak durmaya çalışır.

Bu cinsel takıntısı kendi ailesine dönük biri acaba babamdan mı hoşlandım? Acaba anneme mi ilgili duyuyorum? Ensest sapkın mıyım? gibi kuşkularla takıntısı gelmesin diye kendi odasından dahi çıkmaz istemez.

Bazen de bu düşünceler hemcinsine karşı olabilir ve şüphe ile acaba ‘’Eşcinsel miyim?’’ takıntısı oluşur. Kişi eşcinsel olmadıklarını bildikleri hal de niye benim gözüm hemcinsimin erojen bölgesine çarptı diyerek takıntı döngüsünü başlatır. Bu kişiler ileri seviyeye geldiklerinde örneğin bu takıntıları yaşayan kişi bir erkekse; anal yoldan cinsel ilişkiye girip girmediğinin şüphesinden kurtulmak adına test dahi yaptırabilmektedir ve kuşkusunu ortadan kaldırmaya çalışabilmektedir.

Cinsel takıntıların ucu bucağı ve sınırı yoktur. Yukarı da en sık görülen biçimlerini anlatırken bu takıntılar; farklı varyasyonlarda cinsellikle ilgili her şeye yönelik olabilir. Örneğin, acaba önceden tecavüze uğradım mı? Ben birine cinsel olarak saldırdım mı? İnsanların neden gözüm cinsel bölgelerine çarpıyor,sapık mıyım? Zihne gelen yakından tanına bir kişi ile ilgili cinsellikle ilgili his veya görüntüler gelebilir, acaba haz mı aldım ya da uyarıldım mı? gibi onlarca düşünce takıntıya evrilebilir. Unutmayın takıntı sizin hassas olduğunuz yerlerden vurmaya çalışır.

Tedavisi, ne yazık ki kişilerin bunun tedavi edilebilir bir ruhsal hastalık olduğunu bilmemesi ve biz klinik psikologlara artık hayatta takıntılarının tüm alanlara yayılıp köşeye sıkıştırdıkları noktaya kadar başvurmadıkları için tedavi zannettikleri ancak hastalığı tamamen kötüye evrilten muska yazdırmak, hocaya gitmek ya da hiçbir şey yapmayıp kendini bu dünya da tek hissederek acı çekmeye devam ediyor bir çok cinsel takıntıya sahip kişi. Takıntıları ile bbu kişilerin başa çıkma biçimleri de aslında hastalığı daha kötüye götürüyor. İşlevsel olmayan rahatlatma eylemleri ve kaçınma davranışları tamamen hastalığı kötüye götürüyor.

Sözlerime son verirken; bu yazı da aslında tedavinin psikoterapi ile eğer klinik psikoloğunuz gerekli görürse destekleyici tedavi olarak ilaç tedavisinin eklenmesi dışında başka bir seçeneği yoktur. Diğer tedavi yöntemleri olduğunu söyleyen herkes aslında sizi duygusal ve maddi olarak istismar etme amacında olduğunu unutmayın. En önemlisi ise bunların bir hastalık olduğunu ve aslında size ait olmadığını; psikoloğa başvurmaktan yargılanırım, bu sapkınca gelen düşünceler psikoloğuma da gelir ve anlarsa kaygısı yaşadığınızı biliyorum. Ancak bizler sizi yargılayacak ya da ayıplayacak kişiler değil sizlere yardım için bu işin tedavi ayağında mesleki yeterliliğe sahip kişileriz.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel Takıntılar ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ceren TATAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ceren TATAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ceren TATAR Fotoğraf
Psk.Ceren TATAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ceren TATAR'ın Makaleleri
► Dini ve Cinsel Takıntılar Psk.Ceren TATAR
► Dini Takıntılar Psk.Necdet DÖNMEZ
► Çocuklarda Takıntılar Psk.İrem BRAY
► Takıntılar - Obsesyonlar Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Cinsel Takıntılar ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Eyvah! Panik Atak Geliyor Aralık 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:20
Top