2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik Döneminde Beslenme
MAKALE #21615 © Yazan Dyt.Meltem YAMAN | Yayın Temmuz 2020 | 1,595 Okuyucu
ERGENLİK DÖNEMİNDE BESLENME
Sevgili ebeveynler!!! Çocuklarınız artık yetişkinliğe bir adım attılar ve kendilerini bulmaya çalışıyorlar. Bu süreçte nasıl davrandıklarının, doğru mu yoksa yanlış mı karar verdiklerinin, nasıl beslenmeleri gerektiğinin vb. pek bilincinde olamazlar. Bu durumda sizlere büyük bir görev düşüyor. Asla ve asla fazla sıkmadan onlara rehber olmalısınız. Sizler onlar için en doğrusunu araştırıp onları anlayışlı bir şekilde doğruya yönlendirmelisiniz. Fakat hata yapmaları da gerektiğini ve bazen sizin doğrularınızın ona yanlış gelebileceğini ve önce kendi bildiğini okuyup sonra da en sonunda kendileri için doğru olanı bulacaklarını unutmamalısınız. Her seferinde hatalarını anlayışla karşılamalısınız. Psikolojik olarak neler yapmanız gerektiğinden kısaca bahsettikten sonra gelelim beslenme konusuna…
Ergenlik dönemi, bebeklik dönemi dışında, yaşam boyu en büyük büyüme ve gelişme dönemidir. Boy uzunluğu % 20 artar, vücut ağırlığı iki katına çıkar, kemik kütlesinin% 40 ila% 60'ı oluşur, kas kütlesi artar, kan hacmi artar ve kalp, beyin, akciğerler, karaciğer ve böbreklerin büyüklüğü artar.
Ergenlikte beslenme, doğru büyüme ve gelişme için çok önemlidir. Ergenlik döneminde, erkekler ve kızlar arasındaki vücut büyüklüğü ve kompozisyondaki farklılıklar vardır ve beslenme gereksinimlerini etkiler. Demir anemisi riski özellikle ergen kızlar için çok yüksektir. Çünkü demir gereksinimleri yüksektir. (büyüme eğilimleri, cinsel olgunlaşma ve adet kayıpları nedeniyle)
Anne ve yenidoğan sağlığı, annenin ergenlikte nasıl beslendiğiyle yakından ilişkilidir. Bu nedenle doğumdaki anne ve bebek ölümlerini ve sağlık sorunlarını engellemek için, ergen kızlar için çalışmalar yapılmaya başladı.Ergenlikte fazla kilo; yüksek kolesterol, yüksek trigliseritler, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, yetişkin obezitesi vb. birçok kısa ve uzun vadeli risk ile ilişkilidir.Sonuç olarak, ergenlikte beslenme gereksinimleri önemli ölçüde artar ve yetişkinliğin gereksinimlerini aşabilir.
Maalesef, ergenlikte, çocuğunuzun beslenmesini kontrol edememeye başlarsınız☹ arkadaşları, çocuğunuzun üzerinde, sizden çok daha fazla etki bırakır. Eğer arkadaşları dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahipse inanın çocuğunuz da sağlıklı beslenir. Ancak arkadaş grubu sağlıksız besleniyorsa işiniz biraz zor. Çocuğunuzun ergenlik döneminde sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanmış olarak geçirmesini istiyorsanız, onu bu konuda eğitmeye daha küçükken başlamanız gerekir. Bu dönemde Öğün atlamak (özellikle kahvaltı) daha yaygın hale gelir ve meyve, sebze, süt ürünleri, tam tahıllar, et alımının azalmasıyla atıştırmalık yiyeceklerin, fast-food tarzı gıdaların, şekerli içeceklerin ve sodyum ve doymuş yağların yüksek olduğu yiyeceklerin tüketimi artar.
Peki nasıl beslenmeli?
-kemik gelişimi için süt ve süt ürünleri tüketmeli
-sebze ve meyve günlük olarak 5 porsiyon tüketilmeli
-protein tüketimi, kas yapımı için çok önemli. Kaliteli, hayvansal proteinler tüketmeli. Bunlar kırmızı et, yumurta, balık, tavuk…
-okulda fast-food’a yönelmemesi için bir beslenme kutusu hazırlayıp okula götürebilir.
-gazlı-şekerli içeceklerden kaçınmalı. Bunun yerine ayran, taze sıkılmış meyve suyu içebilir.
-su tüketimi, özellikle bu çağda artan akne problemini önlemek için daha da önem kazanıyor. Günde 12-15 bardak su tüketmeli.
-marketlerdeki paketli abur cuburlardan kaçınmalı. Ev yapımı kek, sütlü tatlı, kurabiye vb. tercih etmeli.
Tüm bunlara ek olarak fiziksel aktivite, çocuğunuzun hem vücut kompozisyonunun orantılı gelişmesi için hem de psikolojisi için çok faydalı olacaktır. Akşamları yemekten 1 saat sonra ona vakit ayırarak yapacağınız yürüyüşler hem iletişiminizi güçlendirir hem de sağlığınızı!!!
Unutmayın, çocuğunuzun kendini bulması zaman alacak. Ancak sabır ve anlayış her şeyi çözecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlik Döneminde Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Meltem YAMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Meltem YAMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem YAMAN Fotoğraf
Dyt.Meltem YAMAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Meltem YAMAN'ın Yazıları
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Ayşenur SERVET
► Sınav Döneminde Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Ek Besin Döneminde Beslenme Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Rüya KURU
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Menapoz Döneminde Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ergenlik Döneminde Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Şişmanlıyoruz? Ağustos 2022
► Düşük İyotlu Diyet Ocak 2022
► Flexitarian Diyeti Temmuz 2020
► Duygusal Açlık Temmuz 2020
◊ Online Diyet Nedir? Mayıs 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:12
Top