2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erken Boşalma (Denetimsiz, İstemsiz Boşalma) ve Terapisi
MAKALE #21618 © Yazan Psk.Erol AKDAĞ | Yayın Temmuz 2020 | 6,209 Okuyucu
Denetimsizliği tanımlamada “erken” sözcüğü uygun olmadığından “erken boşalma” yerine “denetimsiz boşalma” ya da “istemsiz boşalma” terimlerinin kullanılması daha tercih edilen bir kavram olduğunu öncelikle vurgulamak istiyorum.

Denetimsiz boşalmanın fikir birliğine ulaşılmış bir tanımı maalesef yoktur. İnatçı ve tekrarlayıcı bir biçimde, çok az cinsel uyarılma ile cinsel birleşme öncesinde ya da birleşmeden hemen sonra, kişinin ve partnerinin arzu ettiği süreden daha önce oluşan boşalma erken boşalmadır. Erken boşalmada önemli olan süre değil, boşalma refleksi üzerinde istemli denetimin olmamasıdır.

Denetimsiz boşalma, bir erkeğin gönüllü boşalmayı kontrol edemeyip istediğinden önce zirveye çıkıp boşalmasıdır. Normal bir erkek önce heyecanlanır, sonra bu heyecanın keyfini yaşar (plato) ve ardından boşalır. Denetimsiz boşalanlarda bu plato fazı yoktur. Heyecanlanır ve boşalır. Normal koşullarda uyarıldıktan sonra yaşanması gereken ve çiftin bir süre ilişkide kalması dönemi olan plato denetimsiz boşalanlarda mevcut değildir. Yani gönüllü uzatma veya erteleme noktası mevcut değildir.

“Erkeğin, partneri orgazm olmadan önce boşalması” biçimindeki bir tanım mevcut sorunun partnerinin orgazmının gecikmesi ile ilgili olup olmadığını yeterince yansıtmadığından doğru değildir ve bu tanımlama günümüzde bir cinsel mit olarak kabul edilmektedir.

Boşalma süresi asıl ölçüt olmamakla birlikte, birleşmeden önce boşalma ya da 1-3 dakikalık cinsel birleşme süresi denetimsiz boşalmadır. 4-7 dakikalık cinsel birleşme süresi ise ancak kişinin kendisinin ya da cinsel partnerinin sorun olarak görmesi, doyum sorunları yaşaması durumunda denetimsiz boşalma olarak kabul edilmektedir. Çiftten en az birinde süre açısından memnuniyetsizlik varsa bu sorun olarak görülür.

Denetimsiz boşalmada genel kabul şu şekildedir;

- Penis vajinaya girmeden önce boşalma olursa “İleri Derecede Denetimsiz Boşalma”,
- Penis vajinadayken 1-2 dakika arası boşalma “Orta Denetimsiz Boşalma”,
- Penis vajinada iken 3-4 dakika arası boşalma “Denetimsiz Boşalma” olarak kabul edilebilir.
- Penis vajinada iken 5 dakika üzerinde ve istemli boşalma “Normal Boşalma” olarak kabul edilebilir.

Masterson ve Johnson 1970’ de erken boşalmayı ; erkeğin, cinsel birleşmelerinin en az %50 sinde, eşinin orgazma ulaşmasına yetecek kadar boşalmayı geciktirememesi olarak tanımladılar. Kadınların orgazma ulaşma sürelerinde ve orgazm olma oranlarında bireyler arası büyük farklılıklar gözlenmesi bu tanımın kullanılabilirliğini sınırladı.

Kaplan erken boşalmayı, vajinaya girişle boşalma arasındaki zaman veya giriş-çıkış sayısı ya da boşalmadan önce eşin orgazm olma oranı gibi niceliksel terimlerle tanımlamaz. Önemli olan boşalma refleksi üzerinde istemli denetimin olmaması ve yüksek uyarılma düzeylerine, refleks olarak boşalma ortaya çıkmadan dayanılamamasıdır der.

Kısaca denetimsiz boşalma (prematüre ejakulasyon) sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde, çok az bir uyarılmayla ve kişinin istemesinden önce, vajinaya girme öncesi, girer girmez ya da hemen sonra ejakulasyonun (boşalmanın) olması şeklinde tanımlanır.

Terapiye danışanlar çoğunlukla şu şikayetlerle gelirler: Giremeden veya birkaç kez gidip geldikten sonra hemen boşalıyorum, ”O an geldiğinde kendimi kontrol edemiyorum.” ”Her seferinde korktuğum başıma geliyor.” ”Hemen girsem, dışarıya boşalmasam.” ”Her şey çok hızlı gelişiyor, kontrol edemiyorum.” ”Artık bezdim ve yoruldum hocam beni bu sorundan kurtar.”

Tanı neye göre konuluyor?

Denetimsiz boşalma tanısı, yalnızca boşalma süreci erkek tarafından yeterli derecede kontrol edilemez bulunduğunda veya erkeğin boşalma sürecini yeterince kontrol edemediği için partnerde orgazm yaşanmadığında konulur.

Cinsel terapist denetimsiz boşalma tanısını koymadan önce yaş, cinsel birleşme sıklığı, partner özellikleri, ön sevişme süresi ve ortamın uyarıcılığı gibi etkenleri göz önüne almalıdır.

İlk kez cinsel ilişkiye giren genç erkeklerde sık görülür. Çoğu erkek daha sonraları boşalma süresi üzerinde bir kontrol geliştirebilir.

Normal koşullarda kadınların %75’i vajinal orgazm olmazlar. Çiftler genellikle vajinal orgazma odaklandıkları ve olmayacak zor bir işin peşinden koştukları için endişe, korku ve kaygıları artar. Erkek kendini giderek daha başarısız ve yetersiz hisseder. Başarısızlık duygusu daha da erken boşalma sonucunu doğurur. (Vajinal orgazm takıntısı)

Erkek 1 dakika değil 10 dakika da gidip gelse klitorisi uyarmazsa genellikle eşini tatmin etmede zorlanacaktır. (Klitorisin dayanılmaz ağırlığı)

Denetimsiz boşalan erkeklerin eşleri de genellikle orgazm taklidi yaparlar. (Cinsel birleşmenin dayanılmaz hafifliği)

Denetimsiz boşalma sorunu yaşayan erkeklerin partnerlerinde ikincil bir sorun olarak cinsel ilgi ve istek azalması ya da orgazm bozukluklarının ortaya çıkması şaşırtıcı değildir. Bunun nedeni erken boşalırım düşüncesi ile erkeklerin ön sevişmeden kaçınması ve vajinal orgazmı takıntı haline getirmeleridir.

GÖRÜLME SIKLIĞI

-Toplumda en sık görülen cinsel işlev bozukluğu olmasına karşın, cinsel işlev bozuklukları tedavi merkezlerine başvurular arasında erektil işlev bozukluklarından sonra ikinci sıradadır.

-Denetimsiz boşalma sorunu çoğu kez sertleşme sorunları, cinsel isteksizlik ve evlilik sorunları ile birlikte görülmektedir. Terapiye gelen danışanlarda çoğu kez erektil işlev bozukluğu yönünden yardım almak amacıyla yapılmakta ancak incelendiğinde temel sorunun denetimsiz boşalma olduğu anlaşılmaktadır.

- Eğitim düzeyi daha yüksek olan grupta bu yakınma ile başvuruların daha fazla olmasının, partneri tatmin etme çaba ve kaygısından kaynaklandığı bilinmektedir.

- Denetimsiz boşalma genellikle primer bir sorundur.

DENETİMSİZ BOŞALMANIN NEDENLERİ :

- %99’u psikolojik nedenlerden kaynaklanır.
- Tahrik olma sürecinin yetersiz algılanması: Erkeğin, boşalma sürecinin kontrolünü elinde tutmayı öğrenememesinin nedeni olarak orgazmdan doğan duyguların bilincinde olmadığı, yani tahrik olma hissini yeterli düzeyde algılayamadığı düşünülmektedir.
- Kontrolü sağlamak için yeterli olanakların olmaması.
- Korku: Denetimsiz boşalmada korku önemli bir etkendir. Korku, adrenalin hâkimiyetini artırmaktadır, bu da orgazm refleksinin daha hızlı yaşanmasına yol açar. Bu sorunu yaşayan erkeklerin cinsel birleşme sırasında büyük bir baskı altındadır. Konu sadece sık yaşanan bezdirici cinsel başarısızlık durumlarına bağlı olarak gelişen bir performans korkusu değildir, ayrıca hızlı boşalmayı ne pahasına olursa olsun önlemeyi hedefleyen bir tür kısır döngüdür.
- Heyecan ve gerginlik: Kaslarda bir gerginlik orgazm sürecini hızlandırır. Eğer bir kişi zaten gerginse orgazm yaşamak için daha az uyarılmaya ihtiyacı vardır. Özellikle genç erkeklerde ve nadiren cinsel temaslarda bulunan erkeklerde cinsel bir durumda gerginlik ve korkuya neden olan belirli oranında bir heyecan muhtemeldir. Ancak bu zorlayıcı koşullar olmadan da erken boşalma yaşayan pek çok erkek kaslarında yoğun bir gerginlik yaşamaktadır. Kimileri hayatın neredeyse tüm alanlarında gergindir, kimileri ise yalnızca cinsellik sırasında.
- Pek çok danışanda “gerginlik kısır döngüsü” gözlemlenmektedir:
- Çoğu danışanda hızlı ve yakalanma korkusuyla yapılmış mastürbasyon öyküsü vardır.
- Mastürbasyon yaparken veya ilk cinsel deneyiminde basılan veya yakalanan bir erkek; sonraki cinsel deneyimlerinde tüm dikkatini dışarıya yöneltir, kendi uyarılmasını ve geri dönülmez noktasını fark edemez. Hazza ve duygularına odaklanamaz, cinsel enerjisini endişe, korku ve kaygıya yatırır.
- Cinsellikle ilgili suçlayıcı, cezalandırıcı ve utandırıcı yetiştirilme tarzı önemli bir etkendir.
- Cinsellik dışı konularda sürekli tartışan kötü ve sağlıksız çift modellerinde evdeki çocuğun aldığı mesaj; genellikle “cinsellik kötü ve suçlulukla yapılması gereken bir durumdur” mesajıdır.
- Dinamik olarak bakıldığında; denetimsiz boşalan erkek, bilinçdışında kadınlara öfkelidir ve ödipal çatışmadan dolayı ciddi suçluluk ve korku duygularına sahiptir. Erken boşalarak hem kendini cezalandırır hem de kadının aldığı hazzı sabote eder. (Bedel ödeme) Çünkü suçluluk duygusu diğer duyguların algılanmasını baskılar, böylece geri dönülmez nokta fark edilemez, erkek hızlı ve otomatik olarak boşalır.
- Bazı erkekler aşırı heyecanlanır ya da çok fazla performansa odaklandıklarından ortaya çıkan heyecan duygusunu algılayamazlar.
- Erkek eşi tarafından her an ret edileceği ya da eleştirileceği korkusuna odaklanmaktan yaklaşan heyecan kabarmasını fark edemeyebilir.
- Hazza değil de sadece vajinal girişe odaklanmak erkeğin enerjisini tüketir. Endişe, korku ve kaygı= Stres
- Stres anında adrenalin ve noradrenalin salgılanır. Bu hormonlar penisin atardamarlarında daralmaya yol açarak penise giden kanı azaltır. Zevk hormonları olan endorfin, seratonin ve dopaninin salgısı azaltarak alınan hazzı azaltır. (Kısır döngü)
- Aslında tüm mesele erkeğin bedensel hislerini fark edememesi ile ilgilidir. Nasıl ki mesanenin dolduğunu fark edemeyen çocuk gece altına işerse; yükselen cinsel heyecanını fark edemeyen erkekte erken boşalır.
- Gerek erkekte oluşturabileceği performans kaygısı gerekse hem erkek hem de partnerinde diğer cinsel işlev bozukluklarına zemin hazırlaması nedeniyle tanı ve tedavisi büyük önem taşımaktadır.
- Prognoz, büyük oranda kadının tepkisi ile belirlenir. Öfkeli, suçlayıcı ve aşağılayıcı tutumlar, erkeğin kendine olan güvenini azaltarak boşalma süresinin daha da kısalmasına neden olabilir.
- PERFORMANS ANKSİYETESİ: Denetimsiz boşalmayı hızlandırıcı ve sürdürücü bir rol onar. Cinsel mitlerle ve yüksek beklentilerle doldurulmuş bir erkek cinsellikte sıkıntı yaşar. Çünkü seks haz alınması gereken bir durum olmaktan çıkar, bir SINAV haline gelir.
- Erkek eşi ve onun memnuniyetiyle çok meşgul olursa; sürekli eşini izler, onu memnun edememe endişesine kapılarak erken boşalabilir.

DENETİMSİZ BOŞALAN ERKEKLERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ :

-Hızlı yemek yerler, -Hızlı araba kullanırlar, -Her konuda aceleci davranırlar, -Çabuk sinirlenirler, -Kontrolsüz davranışları vardır, -Ya çok çabuk güvenirler ya da güven duymada zorlanırlar, -Kaygılı ruh halleri vardır, -Çocukluklarında babalarıyla sorunları vardır, -Çocukluklarında yataklarını ıslatmışlardır, -Genellikle eğitim düzeyleri yüksektir, -A tipi kişilik yapısına sahiptirler. Rekabetçi, sosyal alanda ve mesleğinde hırslıdır, dakiktirler, Güçlü ve etkileyicidirler, (narsistik kişilik örüntüleri vardır.) ) Sabırsızdırlar, Aynı anda birkaç iş yapmayı severler, İnsanlara ve olaylara çabuk sinirlenirler, Onaylanmayı beklerler, Sorunlu bir dinlenme tarzları vardır, Daima telaşlıdırlar, Ev ve iş dışında çok az ilgi alanı vardır, Duygularını saklarlar.

DENETİMSİZ BOŞALMANIN TERAPİSİ:

1- Boşalmadan önceki o geri dönülmez noktaya gelmeden önce hislerin farkındalığını arttırmaktır. Yani erkek beynini kapatarak tüm dikkatini heyecan ve hazza odaklamalı, penisten gelecek boşalma sinyallerini tanımalıdır. Bu hisler; -keyifli bir yanma, -bir ılıklık ve sıcaklık, -uyuşma veya karıncalanma, -kasık bölgesindeki kaslarda kasılma, -çekilme gibi tanımlanır. (Dur, hareketsiz kal ve gevşe)
2- Erkek “boşalmamalıyım” düşüncesi yerine “boşalırsam boşalayım ama önce haz almalıyım” düşüncesini koymalıdır.
3- Erkek inançlı, kararlı, düzenli ve disiplinli bir şekilde aşk oyunlarına (ev ödevleri) vakit ayırmalı ve yapmalıdır.
4- Gerginlik ve rahatlığın algılanması: Erken boşalma yaşayan erkeklerde sık görülen psikolojik ve bedensel gerginlik hakkında bilinçlendirilmelidirler. Yoğun bir gerginliğin orgazm refleksi üzerindeki etkileri hakkında bilgilendirilmelidirler. Cinsel terapi süreci içerisinde kendilerinde nelerin ne tür bir gerginliğe yol açtığını bu durumda nasıl rahat bir şekilde davranacakları öğretilmelidir. Yani erkek endişe, korku ve kaygısını azaltmak için gevşeme egzersizini günde en az iki kez yapmalıdır. (Stres yok, acele yok)
5- Cinsel tahrik algılamasının geliştirilmesi: Bunun için danışan, kendi cinsel tahrik olma sürecini tanımalıdır ve “point of no return” (Dönüşü olmayan nokta) adını verdiğimiz orgazm refleksinin yaşandığı an için belli bir hassaslık geliştirmelidir. Danışan çeşitli yöntemlerle eşiyle olan cinsel faaliyetler sırasındaki boşalmayı kontrol edebildiği hissine sahip olabilmesi için tahrik duygusunu amacına yönelik olarak öğrenmelidir.
6- Cinselliğin rahatlamış bir şekilde tadını çıkarmayı öğrenmek: Gerginlik ve kasılmış bir cinsel tutuma neden olan bir gerçekleştirme baskısı altında durmaktansa çift daha az hedefe yönelik olan bir cinsel etkileşim şekli geliştirmelidir. Bu, cinsel değişim içerisinde cinsel iletişimi ve ince ayarı mümkün kılan kollektif bir ilişkinin teşvik edilmesiyle desteklenmelidir.
7- Dur başlat ve sıkma tekniklerinin öğretilmesi.
8- Geçmiş travmaları varsa EMDR terapisinin uygulanması.
9- Hipno terapi telkinlerinin verilmesi de süreci hızlandırır ve çözümü kolaylaştırır.

Erol AKDAĞ
Klinik Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erken Boşalma (Denetimsiz, İstemsiz Boşalma) ve Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Erol AKDAĞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Erol AKDAĞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     15 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erol AKDAĞ Fotoğraf
Psk.Erol AKDAĞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi38 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Erol AKDAĞ'ın Makaleleri
► Erken Boşalma- Denetimsiz Boşalma Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Denetimsiz (Erken) Boşalma Serkan ÖZCAN
► Erken Boşalma Psk.Mehmet CAN
► Erken Boşalma Nazlı ÇALIŞKAN
► Erken Boşalma Dr.Psk.Dilek AKGÜL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Erken Boşalma (Denetimsiz, İstemsiz Boşalma) ve Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hayal Kuran Çocuklar Haziran 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:14
Top